Arkistokokoelmat - Sibeliusmuseum

Arkistokokoelmat

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” top_padding=”5%” bottom_padding=”5%” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none” shape_type=””][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_row_inner column_margin=”default” text_align=”left” css=”.vc_custom_1565674172649{padding-right: 5% !important;padding-left: 5% !important;}”][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]

Arkistokokoelmat

[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”30″][vc_column_text]Sibelius-museon kellarikerroksen suojiin kätkeytyy eräs Suomen suurimmista musiikkiarkistoista. Museon nimi johtaa helposti harhaan – varsin yleinen oletus on, että museo arkistoineen keskittyy tallentamaan pelkästään Jean Sibeliukseen liittyvää aineistoa. Sibelius-aineisto muodostaa kuitenkin vain muutaman prosentin kokonaisuudessaan n. 1500 hyllymetriä käsittävästä musiikkiarkistosta.

Valokuvat

Sibelius-museon arkistossa on noin 35 000 valokuvaa eri henkilöistä, orkestereista, kuoroista, laulujuhlilta jne. Valokuvista on luetteloitu n. 90% ja luetteloitujen kuvien tiedot löytyvät Finnasta. Osa kuvista on myös digitoitu ja digitoitua materiaalia lisätään tietokantaan jatkuvasti.

Jean Sibelius -kokoelma

Sibelius-museossa on laaja kokoelma (35 hyllymetriä) Jean Sibeliukseen liittyvää arkistomateriaalia. Kokoelman perustana on Sibeliuksen ystävän, vapaaherra Axel Carpelanin Åbo Akademille testamenttaama materiaali, joka sijoitettiin museoon 1930-luvun alussa. Kokoelmiin hankittiin myös kirjailija Adolf Paulin omistuksessa olleet Sibeliuksen käsikirjoitukset.

Sibelius-kokoelmaan kuuluu nykyään reilut 50 Sibeliuksen omakätistä nuottikäsikirjoitusta ja muuta ainutlaatuista käsinkirjoitettua materiaalia, noin 3000 nuottijulkaisua, konserttiohjelmia, koti- ja ulkomaisia lehtileikkeitä sekä artikkeleita. Arkistossa on myös runsaasti Sibelius-kirjallisuutta useilla eri kielillä.

Käsikirjoitukset

Käsikirjoituskokoelma sisältää lähinnä kotimaisten säveltäjien sävellyskäsikirjotuksia (26 hm), vanhoja käsinkirjoitettuja nuottikirjoja (4,5 hm) ja kirjeitä (4 hm). Sävellyskäsikirjoitukset ja käsinkirjoitetut nuottikirjat on luetteloitu ja ne löytyvät hakupalvelu Finnasta.

Turun Soitannollisen Seuran arkisto

Sibelius-museossa on vuonna 1790 perustetun Turun Soitannollisen Seuran arkisto, johon kuuluu vanhan nuottikirjaston (26 hm) lisäksi myös historiallista asiakirja-aineistoa (15 hm). Ennen vuotta 1800 painetut nuotit on rekisteröity RISM:n (Répertoire International des Sources Musicales) tietokantaan ja ne löytyvät myös Finnasta. Asiakirja-aineisto on niin ikään luetteloitu Finnaan.

Äänitteet

Arkiston äänitekokoelmassa on erilaisia äänitteitä yhteensä noin 18 000 kpl. Kokoelmaan kuuluu paitsi savikiekkoja, vinyyli- ja cd-levyjä, musiikkikasetteja ja kelanauhoja myös fonografirullia (vaharullia), joista vanhimmat ovat vuodelta 1909. Valtaosa rullista on Otto Anderssonin ja Alf Brennerin tekemiä kansanmusiikki- ja murrenäyteäänitteitä Suomen ruotsinkielisiltä alueilta ja Virosta. Fonografirullakokoelmasta on digitoitu noin 75% ja digitoitu materiaali on kuunneltavissa CD-levyiltä arkiston tiloissa. Äänitekokoelman materiaalista n. 90% on luetteloitu; luetteloidun materiaalin tiedot ovat selattavissa Finnassa.

Painetut nuotit

Painetut nuotit on jaettu kotimaiseen (113 hm) ja ulkomaiseen (160 hm) kokoelmaan. Kotimaisista nuoteista pieni osa on luetteloitu ja löytyy Finnasta, mutta suurin osa on toistaiseksi jäljitettävissä vain vanhan korttiluettelon avulla. Ulkomaalaisista nuoteista ei ole olemassa luetteloa lainkaan; kokoelma on järjestetty kokoonpanon ja säveltäjien mukaan.

Lehtileikekokoelma

Leikearkistoon on koottu musiikkiaiheisia lehtileikkeitä suomalaisista lehdistä. Keräystyötä tehtiin aktiivisimmin 1980-luvulta aina vuoteen 2018 saakka. Leikearkisto on järjestetty kolmeen eri kategoriaan henkilöiden (85 hm), paikkakunnan (77 hm) tai erityisaiheen – esim. pop/ rock (21 hm), jazz, kansanmusiikki, kirkkomusiikki, laulu- ja soittojuhlat, järjestöt, soittimet – mukaan. Lehtileikekokoelman aineistoa ei ole luetteloitu.

Konserttiohjelmat

Konserttiohjelmien kokoelmassa on eri henkilöiden (7,5 hm), kotimaisten kuorojen, orkesterien ja musiikkiyhteisöjen (19 hm) sekä musiikkijuhlien ja festivaalien yms. (6 hm) ohjelmia. Konserttiohjelmia ei ole luetteloitu.

Julisteet

Julisteet on luetteloitu ja niiden kuvailutiedot löytvvät Finnasta.

Erilliskokoelmat

Arkiston kokoelmiin kuuluu myös joukko erilliskokoelmia, kuten yksittäisten henkilöiden laajempia henkilöarkistoja ja/ tai nuottikirjastoja, erilaisten järjestöjen asiakirjoja jne. Osa näistä kokoelmista on luetteloitu Finnaan.

Kirjasto

Sibelius-museossa on myös kirjasto, johon kuuluu musiikkikirjallisuutta eri kielillä. Suurin osa tästä aineistosta löytyy Finnasta.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]