Soitinten kielillä -näyttelyä rakentamassa - Sibeliusmuseum Siirry pääsisältöön
← Takaisin

Soitinten kielillä -näyttelyä rakentamassa

02.06.2022

Soitinten kielillä on Turun yliopiston museologian opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama näyttely Sibelius-museolle. Näyttelyprojekti alkoi syyslukukaudella 2021 ja jatkui alkukevääseen 2022 asti. Pitkän valmistelun jälkeen varsinainen näyttelyn rakentaminen saattoi maaliskuun lopussa viimein alkaa. Näyttelytilasta oli luotu jo luonnoksia aikaisemmin, mutta nyt pääsimme asettelemaan näyttelyn sisältöä mahdollisille paikoille. Vaikka meillä ei ollut hallussamme vielä näyttelyyn tulevia painettuja materiaaleja, saatoimme asetella esineitä ja niiden alustoja vitriineihin.

Havaijinkitaran vitriinin asettelua rakennuspäivänä.

Tällä ennakkovalmistelulla saatoimme varsinaisella rakennuspäivällä keskittyä pelkästään näyttelyn pystyttämiseen. Ohessa saatoimme ideoida, mitä muuta näyttelyesineiden kanssa voisi laittaa vitriiniin, jotta näyttelystä tulisi hieman elävämpi. Tähän sopivia esineitä olivat esimerkiksi gramofoni ja puutuoli. Tärkeää oli myös pohtia näyttelyn valojen suuntia ja muita huomioon otettavia asioita, jotta niitä varten voitiin tehdä tarpeellisia toimia ennen näyttelyn valmistumista. Kaikki alkoi siis olla valmista varsinaista rakentamista varten.

Varsinainen rakennuspäivä huhtikuun alussa venyi odotettua pidemmäksi. Aloitimme työt yhdeksältä aamulla. Tavoitteena oli saada näyttely valmiiksi kolmessa tunnissa, mutta ahkerimmat jaksoivat viimeistellä näyttelyä neljään asti. Päivän ohjelmaan kuului kapalevyille painettujen tekstien ja kuvien paikkojen sommittelu ja ripustaminen, vitriinien kokoaminen näyttelykuntoon sekä esinetekstien laminointi ja esillepano. Kapalevyjen ripustaminen oli yllättävän hidasta. Levyihin porattiin reiät siimoille, joilla ne laitettiin koukuista roikkumaan. Miten vaikeaa voikaan olla levyjen saaminen suoraan ilman vatupassia!

Kapalevyn ripustamista vitriiniin.

Aina rakennusprosessi ei mene suunnitelmien mukaan ja näin kävi myös meille. Sovitellessamme tekstilevyjä vitriineihin huomasimme, että tekstit oli painettu liian pienellä fonttikoolla, minkä vuoksi niitä olisi ollut vaikea lukea vitriinin takaseinältä. Jouduimme kehittelemään teksteille uuden ratkaisun, joka vei tilaa esineiltä, mutta onnistui lopulta mielestämme hyvin. Ongelmat tekstilevyjen kanssa eivät valitettavasti loppuneet tähän. Virsikantelevitriiniä rakentaessamme huomasimme näyttelytekstin olevan väärä. Otsikko oli oikein, mutta otsikon alla olevaan tekstiin oli päässyt vahingossa koulukanteleen teksti. Tekstiä emme pystyneet itse muuttamaan, joten meidän täytyi keksiä väliaikainen ratkaisu, kunnes uusi teksti saapuisi.

Näyttelyvitriini alkaa muodostua.

Lopulta kaikki meni kuitenkin parhain päin ja näyttelyn avajaisia päästiin viettämään 5.4. yhdessä opiskelijoiden, museon ja muutaman kutsuvieraan kanssa. Avajaisten jälkeen samana päivänä saimme vielä oikean tekstin virsikanteleelle, joten näyttely oli kokonaisuudessaan valmis, kun se avautui virallisesti yleisölle 6.4. alkaen.

Teksti: Anni Santapakka ja Veli-Matti Varjonen, Turun yliopiston museologian opiskelijat