Sibbe Live!: Common Ground PERUTTU – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Sibbe Live!: Common Ground PERUTTU

Aikuinen 15€

Opiskelija/ eläkeläinen 12€

← Kaikki tapahtumat

Illan konsertti on valitettavasti peruttu. Uusi päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin.

Trio Teos: Kreeta-Maria Heikkilä, viulu, Jaani Helander, sello, Jaan Ots, piano

Ohjelma

Nico Muhly – Common Ground

Sergei Rahmaninov – Trio élégique, op. 9

Trio Teos on energinen ja vetovoimainen suomalais-virolainen pianotrio jossa soittavat  Kreeta-Julia Heikkilä, viulu, Jaani Helander, sello ja Jaan Ots, piano. Persoonallista ja ennakkoluulotonta, mutta tyylikästä ohjelmistoa esittävä trio aloitti toimintansa vuonna 2017 ja on siitä asti esiintynyt Suomessa ja Virossa mm. Aino Acktén konserttisarjassa, Tallinnan kamarimusiikkijuhlilla. Vuonna 2019-2020 trio esiintyy mm. Helsinki Chamber Music Festivalilla, Kaustisen Kamarimusiikkiviikolla, WAM:in konserttisarjassa Turussa ja Porvoon Taidetehtaassa.

Kreeta-Julia Heikkilä on monipuolisena viulistina kansainvälisesti kysytty konserttimestari, solisti ja kamarimuusikko, joka keskittyy konserttitoimintansa lisäksi kehittämään klassisen musiikin kulttuuria toimimalla mm. Helsinki Chamber Music Festivalin ja Minimalia konserttisarjantaiteellisena johtajana.

Konserttimestarina Heikkilä on vieraillut useiden pohjoismaisten orkestereiden lisäksi Lontoon BBC -sinfoniaorkesterissa sekä Amerikassa iPalpiti ja Atlantic Music Festival -orkestereissa. Hän on toiminut vakituisena konserttimestarina Vaasan kaupunginorkesterissa (2012), Tanskan radion kamariorkesterissa (2013-) ja Oulu Sinfoniassa (2015). Viime kaudella Heikkilä toimi vierailevana konserttimestarina Norjan kansallisoopperan orkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa, Trøndheiminsinfoniaorkesterissa ja Turku Filharmoniassa.

Hän on esiintynyt monien suomalaisten orkestereiden solistina sekä niin kamarimuusikkona kuin solistina useilla kansainvälisillä festivaaleilla Euroopan maissa, Etelä-Koreassa, Amerikassa ja Venäjällä. Lisäksi hän soittaa TEOS -pianotriossa sellisti Jaani Helanderin ja pianisti Jaan Otsin kanssa.

Kreeta-Julia Heikkilä aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana Géza Szilvayn oppilaana Itä-Helsingin Musiikkiopistossa, jonka jälkeen hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa opettajiaan Tuomas Haapanen, Mi-kyung Lee, Päivyt Meller ja Tero Latvala. Lontoossa hän opiskeli AHRC -stipendiaattina Jan Repkonjohdolla ja valmistui erinomaisin arvosanoin sekä Lontoon Royal College of Music´sta (Master of Performance, 2012) että Sibelius-Akatemiasta (Musiikin maisteri, 2015). Hän suoritti myös erinomaisesti solistidiplomin (Solist, Advanced PostgraduateDiploma in Music, 2017) Trio Nordin jäsenenä (Jacob Shaw, sello ja Kristoffer Hyldig, piano) The Royal Danish Academy of Music´ssa Tim Frederiksenin johdolla. 

Heikkilä on ansioitunut myös useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä viulu- ja kamarimusiikkikilpailuissa ja hänet on palkittu monin stipendipalkinnoin, mukaan lukien Pro Musica ja Nordea -stipendit.

Heikkilällä on käytössään Suomen Kulttuurirahaston omistama Andrea Guarneri -viulu vuodelta 1680.

Jaani Helander valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2013 professori Martti Rousin luokalta ja on siitä lähtien ollut Helsingin kaupunginorkesterin jäsen. Tällä hetkellä hän opiskelee professori Natalia Gutmanin johdolla Scuola di Musica di Fiesolessa Firenzessä, Italiassa. Hän toimii myös Sibelius-Akatemiassa sellon tuntiopettajana.

Helander voitti toisen palkinnon Turun sellokilpailussa 2010 ja ensimmäisen palkinnon jousisoitinkilpailussa ISA-festivaalillaItävallassa samana vuonna. Helander on esiintynyt Suomessa muun muassa Turun filharmonisen orkesterin, Joensuun kaupunginorkesterin ja Kaartin soittokunnan solistina sekä Itävallassa Spirit of Europe -kamariorkesterin solistina.

Kamarimuusikkona Helander on esiintynyt useilla festivaaleilla, kuten Kuhmon kamarimusiikissa ja Korsholman musiikkijuhlilla sekä ulkomailla iPalpiti-festivaalilla Los Angelesissa ja Nafplion-festivaalilla Kreikassa. Hän soittaa myös TEOS-pianotriossaviulisti Kreeta-Julia Heikkilän ja pianisti Jaan Otsin kanssa. Helander on toiminut soolosellistinä muun muassa Helsingin kaupunginorkesterissa, Tampere Filharmoniassa sekä kansainvälisen iPalpiti-jousiorkesterin Israelin-kiertueella.

Helander on tehnyt useita sovituksia eri musiikkityyleistä kahdelle sellolle. Näitä sovituksia kuullaan Helsinki Chamber Music Festivalin “Vapaakielin”-konsertissa.

Jaani Helander soittaa Finlandssvenska Instrumentfondenin italialaisella Vincenzo Postiglione -sellolla vuodelta 1914.

Jaan Ots on virolainen kapellimestari ja pianisti. Viime kaudella hän debytoi Kansallisoopperassa johtamalla Tšaikovskin Pähkinänsärkijä-baletin. Hän johti myös GlasperlenspielSinfonietta -orkesteria yhteiskiertueella menestyksekkään Collegium Musicale -kuoron kanssa. Viimeksi hän on debytoinut Hampurin Elbphilharmonie- konserttitalossa Hamburger Camerata-ryhmän johdossa. Ots on lisäksi johtanut Lahti Sinfoniaa, Pärnun kaupunginorkesteria ja Narvan kaupungin orkesteria. Hän on toiminut apulaiskapellimestarina Radion sinfoniaorkesterissa kaudella 2015-16, Verdin Otello -produktiossa Savonlinnan oopperajuhlilla 2018 sekä Bizet’n Carmenissa Vaasan teatterissa.

Hänen tulevia työtehtäviään ovat apulaiskapellimestarin paikka Kreikan kansallisoopperan tuotannossa Dimitri Šostakovitšin oopperasta Mtsenskin piirikunnan Lady Macbeth, konserttisarja Tallinnan musiikkikorkeakoulun sinfoniaorkesterin johdossa ja ensiesiintyminen Eesti Sinfonietan johdossa. Hän on toista kautta Tallinnan musiikkikorkeakoulun sinfoniaorkesterin pääkapellimestari.

Otsilla on kandidaatin tutkinto pianonsoitosta Eestin musiikki- ja teatteriakatemiasta sekä orkesterinjohdon maisterintutkinto Sibelius-akatemialta. Johtamisopintojensa aikana hän vietti yhden vuoden vaihto-oppilaana Conservatoire de Paris (CNSM) -koulussa Ranskassa. Hän on myös osallistunut usealle mestarikurssille, opettajina mm. Jukka-Pekka Saraste, NeemeJärvi, Paavo Järvi, Thomas Sanderling ja David Zinman, ja näiden kurssien puitteissa saanut tilaisuuden johtaa useita orkestereita, kuten Shanghain oopperaorkesteria, Oulu Sinfoniaa, Unkarilaista Miskolc-sinfoniaorkesteria ja Janáček-orkesteria Tšekin Ostravassa.