Sibbe Live!: Kansanmusiikki-ilta – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Sibbe Live!: Kansanmusiikki-ilta

Timo Alakotila & Johanna Juhola Duo 

Johanna Juhola (harmonikka, sävellys) ja Timo Alakotila (piano, sävellys) esittävät pelimannimusiikin rytmityyppeihin pohjautuvia sävellyksiään improvisaatiojaksoilla höystettynä. Juholan ja Alakotilan sävelkieli on yhtäaikaa juurevaa ja perinnetietoista, mutta kantaa mukanaan molempien taipumusta fuusioida itselle rakkaita tyylejä osaksi sävellysten harmonioita ja fraseerausta.

Duo on soittanut yhdessä noin 15 vuotta ja esiintynyt Suomen lisäksi mm. Pohjoismaissa, Euroopassa ja Arabiemiraateissa. Tahoillaan molemmat soittajat ovat esiintyneet useassa kymmenessä maassa. Duo julkaisi toisen yhteisen albuminsa Amicum keväällä 2023. 

Taiteilijaprofessori Timo Alakotila on maamme kansanmusiikin tärkeimpiä uudistajia ja suunnannäyttäjiä. Hän on mukana noin kahdellasadallaviidelläkymmenellä äänitteellä muusikkona, säveltäjänä, sovittajana ja/tai tuottajana. Alakotila on erittäin kysytty yhteistyökumppani sekä muusikkona, säveltäjänä että pedagogina. Laajat yhteistyöt musiikin eri genreissä  kuten kansanmusiikki, jazz ja klassinen musiikki huippuartistien ja orkesterien kanssa sekä Suomessa että kansainvälisesti on antanut laajan pohjan levittää musiikin ilosanomaa. Timo toimii Kaukas EloFolk-festivaalin taiteellisena johtajana ja hän on saanut useita palkintoja ja tunnustuksia työstään.

Harmonikkataiteilija Johanna Juhola on esiintymisillään ja sävellyksillään uudistanut mielikuvaa harmonikasta. Juhola on julkaissut viisi soololevyä ja esittää fantasiatangosävellyksiään yhtyeissään Johanna Juhola Reaktori ja Trio. Juhola on kehitellyt myös visuaalisen Imaginary Friends -konsertin, jossa solistiharmonikan kanssa musisoivat kahdella videoscreenillä esiintyvät tähtivierailijat, animaatiohahmot ja erilaiset äänilähteet. Muusikkona Juhola ylittää genrerajoja ja on tehnyt yhteistyötä niin klassisen kuin jazz- pop- ja konemusiikinkin huippunimien kanssa. Vuonna 2022 Juholalle myönnettiin sävellyksistään Pohjoismaisten musiikintekijäjärjestöjen NPU-palkinto. 

”Harmonikka soi villisti, vapaasti ja toisinaan kovinkin kaihoisasti, kirjoittaen tarinoitaan ilmaan ja ihmisten sieluihin. Piano on toisinaan valtaisan orkesterin kaltainen tekijä, useimmiten sävyisästi tarinoitaan tarinoiva turisija, jonka vierelle kelpaa seisahtua. Yhdessä soittimet luovat taianomaisia hetkiä, vahvoja kuvasarjoja mielen kankaille. —Elämänmakuiseen, eloisaan ja energiseen musiikkiin kannattaakin tutustua ensikäden kautta, sitä vartenhan musiikki on ensinnäkin olemassa.” – Mika Roth, Desibeli.net 

”Sävellysten tyylit vaihtelevat jäntevän jazzahtavista hilpeän pelimannimaisiin, kohtalokkaisiin tangoihin sekä rauhallisempiin, tälle kuuntelijalle new age -musiikin mieleen tuoviin kaunosäveliin. Instrumenttinsa ylivertaisesti hallitsevina sekä Alakotila että Juhola kiertelevät ja kaartelevat sooloillaan – herkkää, huimaa ja hillitöntä!” – Retrokki 

”…you hear dance, classical, jazz, and all almost imperceptibly blended into a flowing mix of Finnish new music. Beautiful!”
Holly Moors / moorsmagazine.com 

”They share a purity of tune and an enviable virtuosity as well as a heartfelt gift of melody.— Alakotila and Juhola’s version showcases the brilliance of both musicians as well as the magic that happens when they play together.” – Fiona Talkington, Songlines

Videoita:

Timo Alakotila säv. Ground tangue: https://www.youtube.com/watch?v=S5dnUSU-w5Q

Johanna Juhola säv. Lupa tanssiahttps://youtu.be/zbsHrOvV8Kw