Sibbe Live!: Winterreise – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Sibbe Live!: Winterreise

Aikuinen 15€

Opiskelija/ eläkeläinen 12€

← Kaikki tapahtumat

Valo ja pimeys sekoittuvat sopraanoäänen ja alkuperäissävellajien Winterreisessa

Hanna Rantala, sopraano, Kirill Kozlovski, piano

Franz Schubert

Sopraanoäänellä Winterreisen tutut sävelet soivat toisin. Totuttua korkeammat sävellajit tuovat teoksen yleissointiin monivärisyyttä, jota Kozlovskin mielikuvitusrikas soitto korostaa. Yhdistettynä Rantalan ilmaisuvoimaiseen sopraanoääneen luvassa on totutusta poikkeava talvinen matka. Duo Rantala-Kozlovski palaa Winterreisen pariin esitettyään sen ensi kertaa syksyllä 2021. 

Winterreise on Schubertin aivan viimeisinä vuosinaan säveltämä laulusarja, josta tuli yksi lied-ohjelmiston kulmakivistä. Wilhelm Müllerin tekstit kuvaavat päähenkilön päämäärätöntä matkaa pois hänet hylänneen rakastetun talosta. Matkan varrella erilaiset kohteet antavat aiheen runoille. Näiden ihmisten, rakennelmien ja luonnonilmiöiden kautta päähenkilö peilaa suruaan.

Sopraano Hanna Rantalaa on kuultu Suomen Kansallisoopperan lavalla lukuisissa äänityyppinsä päärooleissa, ja hän kuului Kansallisoopperan vakituiseen solistikuntaan kaudet 2011–2015. Hänen viimeisimpinä rooleinaan siellä ovat olleet Mona Kummel Kuusiston Jää-oopperassa ja Donna Anna Mozartin Don Giovannissa. Viime vuosien töihin kuuluvat myös barokkioopperadebyytti Cleonillana Vivaldin Ottone in Villa -oopperassa sekä Tapio Tuomelan Karvalakkioopperan kantaesitys Piijana. Savonlinnan Oopperajuhlilla hän on laulanut useana kesänä. Siellä häntä on kuultu muun muassa Gildana (Verdi: Rigoletto) ja Paminana (Mozart: Taikahuilu). Tanskan kuninkaallisessa oopperassa hän on laulanut niin ikään Gildan, sekä Sophien Straussin Ruusuritarista. Muita merkittäviä rooleja Rantalan uralla ovat olleet Anne Trulove (Stravinsky: Hulttion tie), Susanna (Mozart: Figaron häät), nimirooli Janacekin Ovelassa Ketussa, sekä Adele (Strauss: Lepakko). Oopperan lisäksi Rantalan ohjelmistoon kuuluvat sopraanosoolot orkesterisäestyksellisissä teoksissa kuten Bach: Johannes-passio, Orff: Carmina Burana, Mozart: Requiem ja Händel: Messias sekä laaja valikoima yksinlauluja ja nykymusiikkia. Syksystä 2020 lähtien hän on tehnyt laulukonsertoinnin esittämiskäytäntöjä tarkastelevaa taiteellista tohtorintutkintoa Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa.

Kirill Kozlovski on opiskellut pianonsoittoa Valko-Venäjän Musiikkiakatemiassa nuoriso-osastolla, Sibelius-Akatemiassa sekä Wienin Musiikkiyliopistossa. Vuonna 2017 hän valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta aiheenaan Dmitri Shostakovitshin musiikin kontekstualisaatio. Kirill Kozlovski on menestynyt kotimaisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa. Vuonna 2005 hänet valittiin Finland Festivalsin vuoden 2005 nuoreksi taiteilijaksi.

Kozlovski on esiintynyt soolokonsertein ja kamarimuusikkona useilla kansainvälisillä festivaaleilla mm. Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Venäjällä, Virossa, Espanjassa ja Suomessa. Kirill Kozlovski esiintyy säännöllisesti liedpianistina Suomessa ja ulkomailla. Hän on esiintynyt yhdessä mm. Jorma Hynnisen, Monica Groopin, Miina-Liisa Värelän, Jenni Lättilän sekä Mika Kareksen kanssa.

Yhteistyössä Suomen Solistiyhdistyksen kanssa