Spaces as Voice Teacher - Sibeliusmuseum Siirry pääsisältöön

Spaces as Voice Teacher

Tervetuloa mukaan poikkeukselliseen musiikkikokemukseen, jossa paikallisten kuorojen laulajat esittävät paikkasidonnaisen sävellyksen, jonka on ohjannut äänen ja tilan väliseen suhteeseen erikoistunut säveltäjä, lavastaja ja ohjaaja Mareike Dobewall.

Mareike lanseerasi aikaisemman työpajansa aikana ainutlaatuisen ”Spaces as Voice Teacher” -käytäntönsä, jossa hän upottaa laulajat tilalliseen kuunteluun, äänelliseen vuorovaikutukseen arkkitehtonisten ulottuvuuksien kanssa ja paikkasidonnaisten ääni-ilmaisujen löytämiseen. Tässä projektissa syvennytään äänen ja Sibelius-museon arkkitehtonisen ympäristön väliseen suhteeseen.

Tuleva esitys esittelee Sibelius-museon ainutlaatuisen akustisen luonteen ja upottaa yleisön koskettavaan ääniesitykseen, jonka myötä he pääsevät kokemaan äänen ja tilan symbioottisen vuorovaikutuksen.

Tilaisuus järjestetään Sibelius-museon konserttisalissa (Piispankatu 17). Esitys on maksuton eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Yhteistyössä Saaren kartanona ja Tehdas Teatterin kanssa.

Mareike Dobewall on lavastaja, ohjaaja, säveltäjä ja muusikko. Hän väitteli tohtoriksi Tukholman taideyliopistosta Mediated and Performative Practices -ohjelmassa, erikoisalanaan ooppera. Nykyisin hän työskentelee monialaisena taiteilijana, taiteellisena tutkijana sekä kouluttajana. Mareike ylittää niin rajoja kuin tieteenalojakin luodakseen kokemuksia, jotka kiehtovat aisteja ja haastavat perinteisiä käsityksiä tilasta ja äänestä.

Mareike Dobewall näkee tilat dynaamisina yhteistyökumppaneina. Yksityiskohtiin kiinnittäen hän luo äänimaisemia, jotka resonoivat itse tilojen olemuksen kanssa ja kutsuvat yleisön yhteisen kokemuksen maailmaan. Keskeistä Mareiken työssä on käsitellä sosiaalisia tiloja ja niiden merkitystä yhteyksien luomisessa. Hänelle tilat ovat muutoksen käynnistäjiä, jotka edistävät vuorovaikutusta ja jaettuja merkityksiä.

Hänen vuonna 2021 valmistunut väitöskirjatutkimuksensa ”Voicelanding – Exploring the scenographic potential of acoustic sound in site-sensitive performance” esittelee hänen omistautumistaan keskittyä tiloihin ja valaista niitä äänellisen vuorovaikutuksen avulla.

Verkkosivut: www.mareikedobewall.com

Mareike Dobewallin väitöskirjatutkimushankkeen Voicelanding esittely: https://www.researchcatalogue.net/view/1148192/1294346.