Varsinais-Suomen museoiden projekti Ilmastolupaus -hanke – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön
← Takaisin

Varsinais-Suomen museoiden projekti Ilmastolupaus -hanke

03.01.2023

Museoiden ilmastolupaus, logo

Sibelius-museo ja Åbo Akademin säätiön muut museot Ett Hem –museo ja Casa Haartman ovat mukana Varsinais-Suomen museoiden Ilmastolupaus-hankkeessa.

Hankkeessa 13 varsinaissuomalaista ammatillista museota kehittää toimintaansa ja tarkastelee omaa toimintaympäristöään kriittisesti ekologisen kestävyyden näkökulmasta.

Kukin museo toteuttaa hankkeen aikana vähintään yhden toimenpiteen, joka tähtää joko ilmastokuorman pienentämiseen (hiilijalanjälki) tai positiiviseen ympäristövaikutukseen (ekologinen kädenjälki). Hankkeen tuloksena museot omaksuvat uusia, ekologisesti kestävämpiä toimintatapoja ja jakavat tietoa sekä toimintamalleja mukana olevien museoiden lisäksi myös laajemmin käyttöön.

Museoiden verkostomaisen yhteistyön kehittäminen ja jaetun osaamisen hyödyntäminen ovat hankkeessa keskeisessä roolissa. Yhteistyötä parannetaan yhteisillä koulutuksilla, syventävillä työpajoilla, hankkeen sisäisellä viestinnällä sekä yhteishankinnoilla. Osa koulutuksista avataan koko museokentälle. Hankkeen loppuseminaari kokoaa tiedot ja hyvät käytänteet yhteen, ja se järjestetään kaikille avoimena tilaisuutena.

Åbo Akademin säätiön museot osallistuvat hankkeeseen ottamalla käyttöön Ekokompassi -ympäristöjärjestelmän. Ekokompassi on kotimainen, Suomen luonnosuojeluliiton omistama yritys. Ympäristöjärjestelmä auttaa museoita tarkastamaan toimintaansa ympäristönäkökulmasta sekä ottamaan kokonaisvaltaisesti ympäristövaikutukset huomioon toiminnassaan.

Sibelius-museon takapiha ja Pehr Kalmin puisto