Pauli Lyytinen Machinery @Sibbe Live! 14.9. – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön
← Takaisin

Pauli Lyytinen Machinery @Sibbe Live! 14.9.

12.09.2022

Keskiviikkona 14. syyskuuta saksofonisti ja säveltäjä Pauli Lyytinen palaa Sibelius-museoon, tällä kertaa sooloprojektillaan Pauli Lyytinen Machinery. Loop-pedaalien ja efektien avulla hän nostaa äänikoneistonsa uudelle tasolle.

Kuopiosta kotoisin oleva ja sittemmin helsinkiläistynyt saksofonisti Pauli Lyytinen (s. 1983) on monipuolinen muusikko ja säveltäjä, joka vuodesta 2006 on esiintynyt ympäri maailmaa eri kokoonpanoissa, mm. Elifantree ja Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri. Maisterinopintonsa hän suoritti Nordic Masters in Jazz -ohjelmassa Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Vahvasta jazz- ja improvisaatiotaustastaan huolimatta Lyytinen tekee musiikkia ja kehittää tyyliään genrevapaasti äänenvärejä tutkiskellen.

Pauli Lyytinen tunnetaan ainutlaatuisesta ja luovasta tavastaan tuottaa ääntä saksofonilla, ja etenkin sooloprojektissaan hän vie instrumenttinsa äärimmilleen: 

Pauli Lyytinen Machinery on jo vuosikymmenen ajan toiminut sooloprojektini, jossa tutkiskelen mitä kaikkea saksofonilla oikeastaan voikaan tehdä. Laajennan myös ilmaisuani hyödyntäen live-elektroniikkaa ja orkestroimalla itseäni livenä mm. loop-pedaalien avulla, Lyytinen kertoo. 

Keskiviikkoinen konsertti Sibelius-museossa koostuu pitkälti uudesta musiikista mietiskelevin ja luonnonläheisin teemoin. 

– Esitän konsertissa uutta tuotantoa, joka syntyi koronan ikeessä ollessani pitkiä aikoja yksin mökillä. Koin vahvoja yhteenkuuluvuuden tunteita alueen eläimistön kanssa ja äänitin mm. paljon saksofonin ja lintujen melodista vuoropuhelua. Koen, että olen yhtä aikaa alastomimmillani ja vahvimmillani tämän uuden ohjelmiston äärellä, jossa mennään tunne edellä kuitenkaan virtuoottista soitantoa kaihtamatta. Konsertissa kuullaan mm. The Owls, Self-Portrait ja Woods, jotka kaikki syntyivät itsetutkiskelun ja suomalaisen korpimetsän uskomattoman äänikirjon inspiroimina, kuvailee Lyytinen. 

Lyytinen odottaa innolla hetkeä, jolloin hän saa päästää soinnut vapaiksi Sibelius-museon salissa: 

– Parasta live-esiintymisissä on konserttitilaan virittyvä tunnelma ja intensiteetti, kun kaikki ovat tulleet kokemaan samaa asiaa. Parhaimmillaan taiteilija huomaa itsekin olevansa vain sivustakatsoja, linkki maallisen ja ylimaallisen välillä. Sibelius-museo on akustiikaltaan ja muutenkin aivan fantastinen konserttipaikka, enkä malta odottaa että pääsen sinne esiintymään ensi kertaa soolona.

Kuva: Pauli Lyytinen