Pauli Lyytinen Machinery @Sibbe Live! 14.9 – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet
← Tillbaka

Pauli Lyytinen Machinery @Sibbe Live! 14.9

12.09.2022

Onsdagen 14.9 återvänder saxofonisten och kompositören Pauli Lyytinen till Sibeliusmuseum, denna gång med sitt soloprojekt Pauli Lyytinen Machinery. Med hjälp av looppedaler och effekter höjer han sitt tonmaskineri till nya nivåer.

Den Kuopiobördiga och numera Helsingforsbaserade saxofonisten Pauli Lyytinen (f. 1983) är en mångsidig musiker och kompositör som från år 2006 har uppträtt runt omkring i världen med olika ensembler, bl.a. Elifantree och Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri. Han har en stark bakgrund inom jazz och improvisation efter att ha avlagt sina magistersstudier inom programmet Nordic Masters in Jazz i Finland, Sverige och Danmark. Trots sin bakgrund gör han musik och utvecklar sin stil genrefritt genom att utforska olika tonklanger. 

Lyytinen är känd för sitt unika och kreativa sätt att producera ljud på saxofonen, och särskilt i sitt soloprojekt tar han sitt instrument till det yttersta: 

– I ett decennium har Pauli Lyytinen Machinery varit mitt soloprojekt, där jag utforskar vad allt man faktiskt kan göra med en saxofon. Jag utökar också mina uttrycksmöjligheter genom användningen av effekter och genom att orkestrera mig själv med bland annat looppedaler, berättar Lyytinen. 

Onsdagens konsert i Sibeliusmuseum består till stor del av ny musik med kontemplativt och naturnära tema. 

– På konserten kommer jag att framföra ny produktion som blev till då jag under coronatiden tillbringade långa tider ensam på stugan. Jag upplevde starka samhörighetskänslor med djuren i området och spelade in bl.a. mycket melodisk dialog mellan saxofon och fåglar. Jag känner att jag samtidigt är som naknast och som starkast i den här nya repertoaren, där jag tar mig fram på känsla, utan att glömma det virtuosa spelandet. Under konserten framför jag bl.a. The Owls, Self-portrait och Woods, som alla fått sin inspiration från introspektion och den finska kärrskogens otroliga ljudspektrum, beskriver Lyytinen.

Lyytinen väntar med spänning på att få släppa tonerna fria i Sibeliusmuseums sal på onsdag kväll: 

– Det bästa med att uppträda inför publik är intensiteten och atmosfären som byggs upp i konsertutrymmet när alla har kommit för att uppleva samma sak. I bästa fall inser konstnären att hen själv bara är en åskådare, en länk mellan det jordiska och det transcendentala. Akustiskt – och i övrigt – är Sibeliusmuseum en helt fantastisk konsertlokal och jag kan knappt vänta på att få uppträda där för första gången med mitt soloprojekt. 

Bild: Pauli Lyytinen