Sibelius-museon sävellyskilpailu 2022: Vox Quercus - Sibeliusmuseum
Takaisin

Sibelius-museon sävellyskilpailu 2022: Vox Quercus

15.10.2021

Vox Quercus sävellyskilpailu

Sävellyskilpailu Vox Quercus (Tammen ääni) on Sibelius-museon ja Åbo Akademin säätiön järjestämä uuden musiikin kilpailu. Suomen vanhimmalla musiikkimuseolla on mittava kokemus konserttitoiminnasta, monipuolinen ja kiinnostava soitinkokoelma sekä hyvin laaja musiikkiarkisto, jonka kokoelmiin kuuluu mm. valokuvia, käsikirjoituksia, nuotteja ja äänitteitä. Fokus museon kokoelmissa on kotimaisessa musiikkikulttuurissa.

Aika ja paikka

Kilpailuun voi osallistua 15.10.2021-28.2.2022. Kilpailu on avoin Suomen kansalaisille sekä henkilöille, jotka asuvat pysyvästi tai joilla on kytkös Suomeen. Osallistujat sitoutuvat noudattamaan kilpailun sääntöjä.

Kilpailun palkintosumma 12 000 euroa jaetaan palkintokonsertin yhteydessä Sibelius-museossa toukokuussa 2022. Museon valitsema ammattilaisista koostuva jury valitsee voittajan tai voittajat. Juryn päätöksestä ei voi valittaa.

Idea ja teema

Kevään 2022 aikana Sibelius-museo sidotaan entistä enemmän juurilleen ja siihen historialliseen miljööseen, missä museo sijaitsee. Tämä kaikki tulee näkymään museon näyttelyissä, konserteissa ja sävellyskilpailussa. Vox Quercus on myös Åbo Akademin säätiön kulttuuripalkinto Frejan lanseeraus. Säätiö jakaa vuodesta 2022 alkaen Freja-palkinnon joka toinen vuosi.

Sibelius-museon tontilla on aikoinaan ollut Pehr Kalmin perustama kasvitieteellinen puutarha. Kyseinen puutarha kuului Turun kuninkaalliselle akatemialle ja sen perusti Carl von Linnén oppilas Pehr Kalm vuonna 1757. Kalm istutti paikalle Venäjältä ja Pohjois-Amerikasta tuomiaan kasveja. Yksi kasveista oli nykyään ylpeänä maisemassa näyttäytyvä, Turun palostakin vuonna 1827 selvinnyt tammi, joka sijaitsee museorakennuksen ja Aurajoen välissä.

Kilpailun teemana on Pehr Kalmin tammi. Teoksen tulee kertoa tammesta tai sen tulee olla inspiroitunut tästä kyseisestä yli 300-vuotiaasta puusta. Mitä tai mistä tammi kertoo? Miltä tammi kuulostaa? Mitä kaikkea tammi onkaan nähnyt vuosisatojen aikana?

Formaatti ja osallistuminen

Kilpailuun osallistuvan sävellyksen pituus tulee olla 3–12 minuuttia. Kilpailussa ei ole määritelty genreä tai tyylisuuntaa. Lähetetyn teoksen tulee olla valmis kokonaisuus, eikä teosta voi muuttaa jäkikäteen.

Kilpailuun lähetetyn teoksen tulee olla julkaisematon. Teosta ei ole saanut julkisesti esittää tai julkaista ennen kilpailutuloksen julkaisemista.

Säveltäjä säilyttää teoksensa kaikki oikeudet. Sibelius-museo pidättää oikeuden käyttää ja julkaista voittavia teoksia näyttelytoiminnassa kevään ja kesän 2022 aikana.

Kaikki kilpailuteokset lähetetään nimimerkillä. Mikäli osallistut useammalla teoksella, tulee jokaisella sävellyksellä olla oma nimimerkkinsä. Jos teos on kirjoitettu klassiselle orkesterille, niin midi-äänitykset sallitaan. Sävellys lähetetään AIFF, WAW tai MP3 -tiedostona sähköpostiosoitteeseen: charlotta.green@stiftelsenabo.fi tai postitse:

Vox Quercus
Sibelius-museo
Piispankatu 17
20500 Turku

Säveltäjä vastaa itse mahdollisista kuluista, joita osallistumisesta muodostuu. Myöhässä saapuvia ehdotuksia ei oteta huomioon. Kilpailuehdotuksen mukana tulee löytyä seuraavat tiedot:

  1. Teoksen nimi
  2. Säveltäjän nimi
  3. Säveltäjän nimimerkki
  4. Kuvailu siitä, miten teos liittyy Pehr Kalmin tammeen
  5. Yhteystiedot

Säveltäjän tulee voida todistaa omistavansa oikeudet teoskokonaisuuteen, mukaan lukien mahdolliset tekstit.

Lisätietoja: Lotta Green, 050 567 4887, charlotta.green@stiftelsenabo.fi (ti-pe klo 9-16)