Sibelius-museon sävellyskilpailu 2022: Vox Quercus - Sibeliusmuseum Siirry pääsisältöön
← Takaisin

Sibelius-museon sävellyskilpailu 2022: Vox Quercus

15.10.2021

Vox Quercus sävellyskilpailu

Åbo Akademin säätiö jakoi ensimmäisen Freja-palkinnon perjantaina 6. toukokuuta kolmen voittajan kesken sävellyskilpailussa Vox Quercus (Tammen ääni). Säätiön ja Sibelius-museon järjestämässä kilpailussa haettiin musiikkia, joka on saanut vaikutteita Aurajoen rannalla kasvavasta lähes 300-vuotiaasta tammesta. Tammen sanotaan olevan jäänne kasvitieteellisestä puutarhasta, jonka tiedemies Pehr Kalm perusti paikalle 1700-luvun puolivälissä.

Freja-palkinto jaetaan jatkossa joka toinen vuosi yhdelle tai useammalle kulttuuritoimijalle Turunmaan alueella. Tänä vuonna 12 000 euron palkintosumma jaettiin palkintona Vox Quercus -kilpailussa, jonka voittajatyöt valitsi Sibelius-museon asettama tuomaristo. Tuomaristossa toimivat Anne Teikari, Markku Klami ja Tanja Tiekso. Palkintojenjakotilaisuus 6. toukokuuta järjestettiin Sibelius-museossa Pehr Kalm -näyttelyn avajaisten yhteydessä.

Sävellyskilpailu oli kaikille musiikkityyleille avoin, mikä on kuultavissa kilpailuteoksissa ja tuomariston kuvauksissa:

Tuomariston mukaan Lauri Rautasen kolmiosainen sävellys Tammentaival on jäntevä ja taitavasti kirjoitettu teos, jossa musiikki etenee luonnollisesti, ripauksella uusklassismia. Eri tekstuurit ja siirtymät niiden välillä on toteutettu taitavasti.

Matti Heinisen Tammen resonanssi – Pehr Kalmin muistolle kuvaillaan kuvastavan samaa ajattomuutta kuin puut. Teos on sävelletty soitettavaksi ainoastaan pianistin vasemmalla kädellä, valaisten inhimillisen näkökulman rajoittuneisuutta. Teoksen musiikillinen idea perustuu pianon resonanssilaatikkoon, kirjaimellisesti puun sointiin, ja luo samalla pysähtyneisyyden hetkiä antaen tilaa ajatuksille.

Tuomariston mukaan Mervi Kurjen Martha on satumainen poptaideteos, jossa kerronnallinen dramaturgia kohtaa musiikillisen ilmaisun. Teoksen melodiat ovat tunteita herättäviä ja lauluosuuksia kuvaillaan fantastisiksi. Vangitsevat harmoniat kehottavat kuuntelijaa asettumaan musiikin mielikuvitusmetsään ja antautumaan ikiaikaisten puiden syleilyyn.

Voittajien valinnan lisäksi tuomaristo myönsi kunniamaininnat Eva-Lott Björklundille teoksesta Lignium Vitae, Oliver Müllerille sävellyksestä Ritual of Oak (and mistletoe) sekä Antero Mentulle kappaleesta First Rays of the Hidden Sun.

Palkintojenjakotilaisuuden yhteydessä Heinisen ja Kurjen teokset esitettiin yleisölle.

Sibelius-museon kulttuurituottaja Charlotta Green on vaikuttunut laadukkaiden kilpailutöiden määrästä:

– Monet kilpailutyöt ovat niin korkeatasoisia, että haluamme järjestää ylimääräisen konsertin, jossa useampi teos voidaan esittää yleisölle. Suunnittelutyön aloitamme syksyllä 2022. Tarjoamme ilolla kaikille mahdollisuuden kuulla, kuinka hienoa musiikkia Kalmin tammi inspiroi!

Freja-palkinnolla Åbo Akademin säätiö haluaa korostaa kulttuurin tärkeyttä, kertoo Åbo Akademin säätiön toimitusjohtaja Lasse Svens.

– Säätiömme on hyvämaineinen ja vastuullinen tieteellisen tutkimuksen, taiteen ja kulttuurin mahdollistaja ja ylläpitäjä. Uudella Freja-palkinnolla haluamme nostaa esiin kulttuurin merkityksen ja huomioida eri taiteenalojen kulttuuritoimijoita, tänä vuonna musiikkialalla.Lisätietoja:
Kulttuurituottaja Charlotta Green
charlotta.green@stiftelsenabo.fi
Puh. 050 567 4887
sibeliusmuseum.fi
stiftelsenabo.fi