LOPPUUNMYYTY - Fredagar på Sibbe: Iiro Rantala – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

LOPPUUNMYYTY – Fredagar på Sibbe: Iiro Rantala

Aikuinen 25€

Opiskelija/ eläkeläinen 15€

← Kaikki tapahtumat

Säveltäjä ja pianisti Iiro Rantala on todennäköisesti maamme kansainvälisesti tunnetuin jazzmuusikko. Maailmanmaineeseen 1990-luvulla nousseen Trio Töykeät – yhtyeen jälkeen hän on jatkanut loisteliasta uraansa soolokonserttien, klassisen musiikin, näytelmien, musikaalien ja uusimpana aluevaltauksena myös oopperoiden säveltämisen parissa.

Vuonna 2010 hän teki levytyssopimuksen saksalaisen ACT-levymerkin kanssa, jonka vuonna 2011 julkaiseman Lost Heroes -sooloalbumin myötä Rantalan sooloura lähti rakettimaiseen nousuun. Ylistävien kritiikkien lisäksi levy voitti myös useita kansainvälisiä tunnustuspalkintoja. Tämän jälkeen hän on levyttänyt 10 sooloalbumia kyseiselle merkille.

Rantala on opiskellut Oulunkylän Pop & Jazz -opistossa ja Sibelius-Akatemian jazz-linjalla. Vuosina 1991-93 hän opiskeli New Yorkin Manhattan School of Musicissa pääaineenaan klassinen piano.

Hän on saanut Yrjö-palkinnon vuonna 1996, Valtion säveltaidetoimikunnan viisivuotisen apurahan 1998, Taiteen keskustoimikunnan viisivuotisen apurahan 2004 ja Pro Finlandian 2013.

Iiro Rantalan musiikissaan soivat rinta rinnan herkkyys ja romanttisuus, mutta myös vauhdikas viihdyttävyys, herskyvä huumori sekä huima tekninen virtuoottisuus. Iiro ei kannata pitkiä artistiesittelyjä vaan toivoo yleisön keskittyvän nauttimaan musiikista.