Fredagar på Sibbe: Sampo Lassila Narinkka – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Fredagar på Sibbe: Sampo Lassila Narinkka

Aikuinen 25€

Opiskelija/ eläkeläinen 15€

← Kaikki tapahtumat

Sampo Lassila, kontrabasso ja sävellykset

Aleksi Trygg, viola pomposa

Markku Lepistö, harmonikka

Janne Tuomi, matkalaukut ja perkussiot

Narinkka -yhtye on itähelsinkiläinen, ainoa leimallisesti suomalaista, omintakeista klezmeriä soittava yhtye, jonka musiikissa vaikutteita löytyy paitsi klezmermusiikin perinteestä, myös etnojazzista, maailmanmusiikista ja jopa nykymusiikista. Yhtyeen jäsenet ovat alansa tunnustettuja taitajia – yhtyeessä yhdistävätkin voimansa poikkeuksellisesti kansanmusiikin, jazzin, improvisoidun musiikin ja klassisen musiikin muusikot ja muusikoiden taustalta löytyy mittava määrä eri kokoonpanoja Värttinästä Krakatauhun ja Sinfonia Lahdesta vaikkapa Black Motoriin.

Yhtye on julkaissut aikaisemmin kaksi albumia, jotka molemmat ovat nousseet kansainvälisille maailmanmusiikin listoille. Nyt julkaistavan kolmannen albumin, Suomiklezmer 2,  kantavana teemana on sävellyssarjaEast-Helsinki Suite, joka nykyklezmerin keinoin kuvaa ja tulkitsee Itä-Helsinkimme karheaa kauneutta. 

Herääkin kysymys, miten on mahdollista klezmerin keinoin tulkita tai kuvata Itä-Helsinkiä?

Omat klezmerkuvansa saavat mm. Puotilan ostari, Roihiksen Alepa, Uutela, Vartsika (Vartiokylä) ja metromatka Helsingin keskustasta Itikseen. Nykyklezmerin sävyissä Itä-Helsinki, ja samalla yleisemminkin moderni Lähiö-Suomi, tulee esiin realistisesti, kansanomaisena, monikulttuurisena, rehevänä. Kertova instrumentaalimusiikki ei sanoita suoraan, vaan jättää kuulijalle mahdollisuuden luoda omat mielikuvansa ja tulkita myös soivia kuvia henkilökohtaisella tasolla.

Mutta.

Koska konsertti on nyt Turussa, voidaan konsertin dramaturgiassa sijoittaa nämä kappaleet myös Turun vastaaviin paikkoihin. Sijoittuuko siis Uutela Ruissaloon tai Roihuvuoren Alepa Ilpoisten K-Markettiin? Mutta mikä vastaisikaan vihreydestään kuuluisaa Vartsikaa ja sijoittuisiko Kontula Varisssuolle? 

Näiden uusien suomiklezmerkappaleiden lisäksi konsertissa soivat uudelleen tuoreesti ja rouheasti sovitetut perinteiset klezmerkappaleet, joista useampi on valittu ajankohtaisesti nykyisen Ukrainan alueelta.