Joseph Tong – Sibelius, Trees and New Influences – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Joseph Tong – Sibelius, Trees and New Influences

Aikuinen 25€

Opiskelija/ eläkeläinen 23€

← Kaikki tapahtumat

Joseph Tong, piano

Ohjelma:

Jean Sibelius   Florestan-sarja JS82
Jean Sibelius   Kuusi impromptua, Op. 5
Jean Sibelius   Cinq morceaux ”puusarja” Op. 75

David Matthews  Five Trees (Suomen kantaesitys)

(väliaika)

Jean Sibelius  Huit petits morceaux, Op. 99
Jean Sibelius   10 pianokappaletta, Op. 58 

Joseph Tong is a masterful Sibelian and brings to these remarkably varied works a measure of understanding and technical adroitness which is admirable.” Musical Opinion

David Matthews – Five Trees (2021-22)

Joseph Tong, innokas Sibeliuksen pianomusiikin harrastaja, pyysi minua säveltämään Sibeliuksen puusarjaa vastaavan teoksen, The Trees. Sibelius kuvaili teoksessaan viittä suomalaista puuta, joten valitsin itse viisi brittiläistä puuta. Sarjan ensimmäinen osa on ‘The Oak’, Tammi, brittein kansallispuu, josta rakennettiin kaikki laivamme aina 1800-luvulle asti. Tämä osa on Maestoso – majesteettinen – ja alkaa vakavin soinnuin, jotka toistuvat muunneltuna lopussa. Seuraava osa on ’The Willow’, Paju, kenties meidän siroin puulajimme. Tämä osa on hellä Allegretto, joka tuo mieleen Pajulaulun Shakespearen Otellosta, kuitenkaan suoraan siteeraamatta. Osa loppuu pajuviiran lauluun. ‘The Scots Pine’, Skotlanninmänty, on harkitun skottisävytteinen. Loppua kohden puuta ravistelevat tuulenpuuskat, mutta se ei anna periksi. ’The Apple’, Omena, on iloinen scherzo. Sävelsin osan viimeisenä, huhtikuussa 2022, kun pääsin kokemaan omenoiden kauniin kukinnan. Viimeinen osa, ’The English Elm’, Englanninjalava, alkaa surunvalituksella hollanninjalavataudin aiheuttamalle jalavakadolle, jonka itse koin 1970-luvulla. Äskettäin veljeni Colin kuitenkin lähetti minulle kuvan kaatuneesta jalavanrungosta Clapham Commonilla, entisillä asuinseuduillani – se oli puu jonka tiesin, ja joka oli säästynyt jalavataudilta vuosien ajan. Rungon ympärillä kasvoi useita taimia, joten pystyin antamaan osalle – ja koko teokselle – onnellisen lopun.

                                                                                                                                                                                                                                                                                              D.M.

Joseph Tong

Joseph Tong on niittänyt mainetta yhtenä sukupolvensa monipuolisimmista ja mielikuvituksellisista pianisteista. Hän on haluttu niin solo, duo, kuin kamarimusiikkiesiintyjäkin. Joseph esiintyi Lontoon Wigmore Hallissa ensi kertaa vuonna 1997, voitettuaan Maisie Lewis Young Artists Award -palkinnon, ja esiintyy nykyään säännöllisesti soolokonserteissa ympäri maailmaa.

Hänen vuonna 2018 yhteistyössä Quartzin kanssa Bremenin Sendesaalissa levyttämänsä CD Robert Schumannin teoksista valittiin BBC Music Magazinen kuukauden instrumentaaliksi, ja se sai osakseen ylistystä Sunday Timesin kriitikoilta. Aiemmin tänä vuonna Joseph esitti Schumannin ja Sibeliuksen musiikkia suorassa radiolähetyksessä ennen konsertteja Englannissa ja Walesissa. Tänä syksynä hän palaa Wigmore Halliin soolokonserttiin Schubertin Wanderer-fantasian 200-vuotisjuhlan kunniaksi.

Muihin viimeaikaisiin projekteihin lukeutuu uusi tilaustyö brittisäveltäjä David Matthewsiltä, viiden teoksen sarja, jonka osat ovat saaneet inspiraatiota puista. Teoksen kantaesitys on Herefordin Three Choirs Festival -tapahtumassa tänä kesänä, ja Joseph esittää teoksen myös Sibeliusmuseossa Elokuussa osana yhteistyöprojektia, johon kuuluu myös kolmannen Sibeliuksen soolopianomusiikkialbumin levyttäminen Quartzille.

Josephin meneillään oleva levytysprojekti on tuottanut kaksi Sibelius CD:tä Quartz-levy-yhtiölle, ja saavuttanut suosiota kriitikoiden parissa. Joseph on tehnyt jo useita konserttimatkoja Suomeen, mukaanlukien konsertteja Ainolassa Sibeliuksen alkuperäisellä Steinway -flyygelillä, Sibelius Korppoossa -festivaaleilla, Helsingin Musiikkitalolla, sekä Hämeenlinnan Raatihuoneella. Muita viimeaikaisia kohokohtia ovat olleet konsertit Saksassa ja Espanjassa, St John’s, Smith Squarella Lontoossa, Presteigne -festivaalilla, St David’s Hallissa Cardiffissa, St George’s Bristolissa, Jacqueline du Pré Hallissa Oxfordissa, Newport Cathedralissa, sekä Wye Valleyn kamarimusiikkifestivaaleilla. Hänet valittiin Associate of the Royal Academy of Music (ARAM) palkinnon saajaksi vuonna 2008, ja hän on vieraileva pianonsoitonopettaja Wells Cathedral Schoolissa Somersetissä. Josephin Sibelius -levy viulisti Fenella Humphreysin kanssa julkaistiin Resonus Classics -yhtiön toimesta aiemmin tänä vuonna ja se on ollut äskettäin BBC Music Magazinen ‘Chamber Choice’.