Joseph Tong – Sibelius, Trees and New Influences – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet

Joseph Tong – Sibelius, Trees and New Influences

Vuxen 25€

Studerande/ pensioner 23€

← Alla evenemang

Joseph Tong, piano

Program

Jean Sibelius:   Florestan JS82
Jean Sibelius:   Sex impromptum, Op. 5
Jean Sibelius:   Cinq morceaux ”trädsvit” Op. 75

David Matthews:  Five Trees (Uruppförande i Finland)

(paus)

Jean Sibelius:  Huit petits morceaux, Op. 99
Jean Sibelius:   10 stycken, Op. 58 

Joseph Tong is a masterful Sibelian and brings to these remarkably varied works a measure of understanding and technical adroitness which is admirable.” Musical Opinion

Dörrar klo 18.00.

David Matthews – Five Trees (2021–22)

”Joseph Tong, för vem Sibelius pianomusik är en stor passion, frågade mig om jag kunde skriva ett systerverk till ”Trädsviten” (Cinq morceaux op. 75), fem stycken för piano av Sibelius. Sibelius porträtterar fem finländska trädarter i sin svit, varav jag valde fem brittiska träd. Jag börjar med The Oak (”Eken”), vårt nationalträd, av vilket alla våra skepp byggdes fram till 1800-talet. Stycket är markerat Maestoso, majestätiskt, och inleds med högtidliga ackord, vilka upprepas med variationer på slutet. Därefter kommer The Willow (”Pilträdet”), vårt kanske mest graciösa träd. Detta stycke uppförs med ett milt Allegretto och dess utgångspunkt var Shakespeares Othello, som frammanas snarare än citeras. Stycket avslutas med fågelsång av lövsångaren. The Scots Pine (”Den skotska tallen”) har avsiktligt en skotsk anstrykning. I styckets slut håller trädet stånd mot stormbyar, och det rasar inte.  The Apple (”Äppelträdet”) framförs med ett gladlynt scherzo. Detta stycke skrev jag sist av alla i april 2022, då jag kunde njuta av ljuvligt äppelblom. Avslutningsvis inleds The English Elm (”Den engelska almen”) med en klagosång över den holländska almsjukan som tog kål på nästan alla våra almar – jag vittnade själv detta under 1970-talet. Nyligen skickade dock min bror Colin ett fotografi av en fallen almstam i parken Clapham Common i London, där jag bodde förr – det var ett träd som jag kände till och som hade undkommit sjukdomen i många år. Runt trädstammen växte nu många nya skott. Härav kunde jag med ro ge stycket – och hela verket – ett lyckligt slut.”

Joseph Tong biografi

Joseph Tong har kallats en av sin generations mest mångsidiga och kreativa pianister. Joseph debuterade på Wigmore Hall i London 1997, då han vann priset ”Maisie Lewis Young Artists Award”. Sedan dess har han kommit att bli en eftertraktad solist, duopianist och kammarmusiker. I dagsläge ger han regelbundna konserter runtom Storbritannien och utomlands.

Hans CD med stycken av Robert Schumann (för utgivaren Quartz), vilken spelades in 2018 på Sendesaal i Bremen, vann både priset ”Instrumental Choice of the month” i tidningen BBC Music Magazine och lovordades av kritiker på tidningen Sunday Times. Tidigare i år uppträdde Joseph med musik av Schumann och Sibelius under livesändningen på den brittiska BBC Radio 3- radiostationens program ”In Tune”. Därefter konserterade han med samma program också i England och Wales. I höst kommer han att återvända till Wigmore Hall i London för en solokonsert, som hyllar 200-årsjubileumet av Schumanns komposition Wanderer-Fantasie (Fantasi i C-dur op. 15).

Andra aktuella projekt för Joseph omfattar uruppförandet av en ny kommission av den brittiska kompositören David Matthews – fem stycken inspirerade av träd – på sommarens Three Choirs Festival i Hereford. Joseph kommer även att framföra detta verk på Sibeliusmuseum i Åbo, Finland, i augusti som en del av ett spännande samarbete med Stiftelsen för Åbo Akademi. Detta samarbete utmynnar likväl i inspelningen av ett tredje album med Sibelius solostycken för piano (utgivare: Quartz).

Josephs pågående inspelningsprojekt vid Sibeliusmuseum har hittills resulterat i två kritikerrosade CDn för Quartz. Joseph har redan gjort flera turnéer till Finland och uppträtt bland annat på Ainola (där han spelade på Jean Sibelius egen Steinway-flygel), festivalen Sibelius i Korpo, Camerata-scenen i Musikhuset i Helsingfors och stadshuset i Tavastehus.

Utöver detta har Joseph konserterat i Tyskland och Spanien; i kyrkan S:t John’s Smith Square i London; på Presteigne Festival, S:t David’s Hall, Cardiff, S:t George’s Bristol och Jacqueline du Pré Hall i Oxford; samt i katedralen i Newport och på Wye Valley Chamber Music Festival.

Joseph upptogs i Royal Academy of Music som associerad medlem 2008 och är gästande pianolärare på Wells Cathedral School i Somerset. Josephs inspelning av Sibelius musik tillsammans med violinisten  Fenella Humphreys utgavs av Resonus Classics tidigare i år och har nyligen figurerat på Chamber Choice-listan i BBC Music Magazine.