Lux Boreal #1 – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Lux Boreal #1

Aikuinen, 1:n päivän lippu 18€

Opiskelija/ eläkeläinen, 1:n päivän lippu 14€

Aikuinen, 2:n päivän lippu 30€

Opiskelija/ eläkeläinen, 2:n päivän lippu 25€

← Kaikki tapahtumat

Lux Boreal :: Pohjoismaisen musiikin nomadifestivaali

Tänä keväänä Lux Boreal saapuu Sibelius-museoon.  Kahtena iltana vaeltava nomadifestivaali esittelee Johanna Elina Sulkusen (FI/DK), Christian Wallumrød Ensemblen (NO), Johanna Borchertin (DK/DE) ja Lovisa Samuelssonin (SE), musiikintekijät, jotka muokkaavat omaa musiikillista kieltään luomalla polkuja popin, jazzin, nykyklassisen ja elektronisen musiikin välillä.

Lux Boreal on liikkuva festivaali, joka esittelee visionäärisiä pohjoismaisia säveltäjiä konserttikiertueella Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. Huhtikuun 26. päivän ja toukokuun 13. päivän välisenä aikana nämä neljä yhtyettä matkaavat yhdessä soittaakseen seitsemällä eri konserttilavalla. Yleisö kutsutaan mukaan tutustumaan nykypäivän pohjoismaiseen musiikkimaisemaan, joka ylittää genrejä, instituutioita ja kansallisia rajoja. Festivaali piirtää uuden pohjoismaisen musiikin kartaston, joka ei ole niinkään kiinnostunut historiallisesta säilyttämisestä, vaan keskittyy sen sijaan jatkuvasti uudelleen muotoutuvaan pohjoismaiseen kulttuuriin.

Keskiviikko 26.4.

Lovisa Samuelsson Quartet (SE)

Kuva: Per Kristiansen

Lovisa Samuelsson esittää musiikkia uusimmalta albumiltaan STAD/DIS, jonka Ruotsin Radio P1:n kulttuuritoimitus valitsi vuoden kymmenen parhaan albumin joukkoon.

”Musiikki on unenomaista, hitaasti etenevää, joskus majesteettisesti etenevää… Genren määrittäminen on oikeastaan mahdotonta… joskus se noudattaa laulaja-lauluntekijöiden perinnettä, toisina hetkinä se on meditatiivista kamarimusiikkia, joskus elokuvamaisia tunnelmia jazzmaisia kohoumia vasten. On tärkeää todeta, että Samuelssonin musiikista ei koskaan tule ylikuormitettua tai luonnottoman tuntuista. Sen sijaan kappaleet muodostavat johdonmukaisen kuvion satumaisen kauniita ja merkityksellisiä sekvenssejä…”.

Mats Hallberg, Kulturbloggen

Lovisa Samuelsson – sello, kitara, piano ja laulu
Per Norin – koskettimet, laulu
Felisia Westberg – basso, laulu
Anna Lund – rummut, laulu

LOVISA SAMUELSON on tukholmalainen artisti, multi-instrumentalisti (sello, kitara, piano, laulu) ja säveltäjä. Hän on ollut aktiivinen Skandinavian musiikkiskenessä vuodesta 2007 saakka, jolloin hän julkaisi Oslo-EP:nsä. Hänen debyyttialbuminsa, Main Magma Chamber, julkaistiin 2014 ja toinen täysimittainen albumi, STAD / DIS, 2020. Samuelsson on tehnyt kiertueita Euroopassa sekä Keski- ja Pohjois-Amerikassa. Hän tekee myös kiertueita multi-instrumentalistina eri artistien, kuten Ane Brunin, Jonathan Johanssonin, Loney Dearin, Tomas Andersson Wijn, Mauro Scoccon ja Sarah Dawn Finerin kanssa. Lovisa Samuelsson on myös perustanut göteborgilaisen PACAYA recordsin, joka on itsenäinen, feministinen, artistien itsensä omistama ja johtama levy-yhtiö.

Christian Wallumrød Ensemble (NO)

Christian Wallumrødia pidetään yhtenä Norjan merkittävimmistä nykymusiikin muusikoista ja säveltäjistä, ja Christian Wallumrød Ensemble (CWE) on yksi hänen keskisimmistä projekteistaan. Wallumrødin pitkäaikainen yhteistyö tuottaja Manfred Eicherin kanssa on tuottanut CWE:n kanssa viisi albumia ECM Recordsille. Lisäksi yhtye on julkaissut levyt Kurzsam and Fulger (2016) ja Many (2020) Hubro Musicilla. Albumit ovat herättäneet suurta innostusta kriitikoiden ja yleisön keskuudessa ympäri maailmaa, ja useat niistä ovat päätyneet myös erilaisille vuoden parhaiden albumien listoille kansallisissa ja kansainvälisissä medioissa. CWE on kiertänyt ja esiintynyt festivaaleilla Norjassa, Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Japanissa vuodesta 2003 lähtien. Wallumrød on kehittänyt yhdessä yhtyeen kanssa omintakeista kamarimusiikkiaan 20 vuoden ajan ja eri kokoonpanoissa.

Vuodesta 2014 lähtien CWE on koostunut seuraavista muusikoista:


Espen Reinertsen – saksofoni, nokkahuilu, elektroniikka
Eivind Lønning – trumpetti, elektroniikka
Tove Törngren Brun – sello, elektroniikka
Per Oddvar Johansen – rummut, vibrafoni, elektroniikka.
Christian Wallumrød – piano, huuliharppu, elektroniikka

Yhtyeen pitkä historia ja levykatalogi sisältää paljon materiaalia, joten tällä hetkellä yhtye soittaa kappeleita koko pitkän uransa varrelta.

Christian Wallumrød on työskennellyt muusikkona ja säveltäjänä vuodesta 1992, ja häntä pidetään yhtenä sukupolvensa merkittävimmistä ja vaikutusvaltaisimmista muusikoista Norjassa.

Debyyttinsä ECM Recordsilla (”No Birch”, julkaistu vuonna 1996) jälkeen hän on julkaissut Christian Wallumrød Ensemblen (CWE) kanssa samalla levymerkillä useita albumeita, jotka kaikki ovat saaneet huomattavaa arvostelua. Levy ”Outstairs” palkittiin Norjan Grammyllä (Spellemannsprisen 2013). Oman yhtyeensä säveltäjänä ja johtajana Wallumrød keskittyy vahvasti improvisointiin myös toisen pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa, ranskalais-norjalaisen Dans Les Arbres (DLA) -yhtyeen kanssa, jolla on myös kaksi julkaisua ECM:llä. Nämä yhtyeet ovat edustaneet pääosan hänen työstään viimeisten 20 vuoden aikana, ja molemmat kiertävät paljon.

Brutter (julkaistu vuonna 2012), Christianin yhteistyö rumpaliveli Fredrikin kanssa, on duon sukellus ihmis- ja konevetoisiin pulsseihin, ja se on julkaissut kolme albumia (norjalaisella Hubro Music -levymerkillä ja Bandcampissa). Hubro Musicilta löytyvät myös albumit CWE:n ja Dans Les Arbresin kanssa sekä Wallumrødin soolopianolevyt Pianokammer (2015) ja Speaksome (2021).

Viimeaikaisempiin yhtyeisiin ja yhteistyötahoihin kuuluvat 3 pianoa (A.Tanakan ja J.Lindvallin kanssa, albumi ilmestyy Nakama Recordsilla) ja trio Anna Petrinin ja Qarin Wikströmin kanssa sekä duo Hammer and Steel, jossa on mukana Dans les arbresin kitaristi Ivar Grydeland, tässä pedaaliteräksellä.

Wallumrød on tehnyt pitkäaikaista yhteistyötä sellaisten yhtyeiden ja artistien kanssa kuin Sidsel Endresen, Close Erase ja Audun Kleive. Hän esiintyy säännöllisesti soolona ja on osallistunut erilaisiin tilapäisiin kokoonpanoihin sellaisten taiteilijoiden kanssa kuin Susanne Sundfør, Nils Petter Molvær, Ricardo Villalobos & Max Loderbauer, Lasse Marhaug, Elin Rosseland, Streifenjunko, Karl Seglem, Terje Rypdal, Jim Denley, Valkyrien, Kim Myhr, DJ Strangefruit, Magda Mayas, Sofia Jernberg, Ronny Le Tekrø, Tony Buck, David Stackenäs, Oslo Sinfonietta.

Viime vuosina Wallumrød on saanut tilaustöitä pienemmille kamariryhmille (mm. BIT20, Håkon Stene, Barolo, BOA). Ultima-festivaali (Oslo) ja AngelicA-festivaali Bolognassa tilasivat ja esittivät hänen orkesteriteoksensa ’When celebrities dream of casual sleep (second try)’ vuonna 2013. Kongsberg Jazzfestival tilasi 50-vuotisjuhlafestivaaliaan vuonna 2014 Wallumrødilta kappaleen Trondheim Jazz Orchestran kanssa (albumi julkaistu Hubro Musicilla, 2015). Vuonna 2015 Wallumrød sävelsi Trondheim Voices -lauluyhtyeelle ja heidän Gjestehus-projektilleen, joka kantaesitettiin Olavsfestdagene-tapahtumassa. Musiikki julkaistaan levyllä Hubro Musicilla vuonna 2022. Norjalainen tanssiryhmä Ingun Bjørnsgaard Project tilasi musiikin Notes on frailty -esitykseen, joka kantaesitettiin Coda-festivaalilla 2017 ja joka on kiertänyt laajasti Norjassa ja ulkomailla. Tromssan kansainvälisillä elokuvajuhlilla 2019 Wallumrød ja hänen yhtyeensä antoivat esityksen, jonka musiikki oli sävelletty Egil Håskjold Larsenin elokuvan Where Man Returns elokuvakonserttiversioon. Vuosina 2020-2021 kantaesitettiin jousikvartetti (Oslo Quartet Seriesin tilauksesta Oslo String Quartetille) sekä uusia teoksia Oslossa toimivalle jousiorkesterille Ensemble Allegria.

Katso torstain ohjelma täältä: https://sibeliusmuseum.fi/fi/tapahtumat/lux-boreal-2/