Lux Boreal #1 – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet

Lux Boreal #1

Vuxen 1 dag 18€

Studerande/ pensionär 1 dag 14€

Vuxen 2 dagar 30€

Studerande/ pensionär 2 dagar 25€

← Alla evenemang

Lux Boreal :: En nomadisk festival för nordisk musik

I vår kommer Lux Boreal till Sibeliusmuseum!  Under dessa två kvällar presenterar den nomadiska festivalen Johanna Elina Sulkunen (FI/DK), Christian Wallumrød Ensemble (NO), Johanna Borchert (DK/DE) och Lovisa Samuelsson (SE), kompositörer som på ett lekfullt sätt formar sitt eget musikaliska språk genom att skapa vägar mellan pop, jazz, samtida klassisk och elektronisk musik.

Lux Boreal är en nomadisk festival som presenterar visionära nordiska kompositörer på en konsertturné i Danmark, Sverige, Norge och Finland. Mellan den 26 april och 13 maj är dessa fyra ensembler på turné tillsammans för att spela på sju konsertplatser. Publiken bjuds in för att utforska ett musikaliskt landskap av Norden i nutid, som på ett mycket reellt sätt överskrider gränser mellan genrer, institutioner och nationella gränser. Här ritas en ny atlas över den nordiska musiken, som är mindre fascinerad av historiskt bevarande och i stället fokuserar på en nordisk kultur i ständig formning. För precis som Lux Boreal är musiken också alltid i rörelse.

Onsdag 26.4

Lovisa Samuelsson Quartet (SE)

Bild: Per Kristiansen

Lovisa Samuelsson kommer att framföra musik från sitt senaste album STAD/DIS som valdes till ett av årets tio bästa album av Kulturredaktionen, Sveriges Radio P1.

”Bevekande tilltal borrar sig innanför huden…Klanger och vidhängande ackord sveper in över lyssnaren. Jag förflyttas till olika tillstånd och platser, blir uppfylld av ett rent, noga avvägt sound. Musiken är oftast drömsk, framskrider långsamt och stundtals majestätiskt…Uppgiften att artbestämma är egentligen omöjlig… Ibland märks traditionen från Singer/Songwriters, å andra sidan meditativ kammarmusik, ibland filmiska stämningar kontra jazziga förhöjningar. Viktigt att fastslå att musiken aldrig blir överlastad eller onaturligt infallsrik. Istället bildar låtarna ett sammanhängande mönster av sagolikt vackra och meningsfulla sekvenser…På ett magiskt album där träden i Allén passerar revy liksom Järntorget och Gullbergsvass (Drömmarnas kaj), faller jag för såväl helheten som enskilda bedrifter. En försynt gitarrmelodi, dialogen mellan dragspel och trummor i ”sävligt” suggestiva livsbejakande Chapmans torg, pregnanta anslag på pianots klaviatur som långsamt söker sig framåt, cellons hypnotiska inverkan och fullkomligt ljuvliga solon från Niklas Barnö…Efter Niklas svidande blå toner i avslutande Monsun sker en närmast smärtsamt vacker övergång. Som om det klarnar upp och ljuset återvänder efter ett oväder. Stad/Dis framkallar starkt, mestadels ömsint flödande sentiment.”

– Mats Hallberg, Kulturbloggen

Lovisa Samuelsson – cello, gitarr, piano, sång

Per Norin – tangenter, sång

Felisia Westberg – bas, sång

Anna Lund – trummor, sång

LOVISA SAMUELSSON är en konstnär, multiinstrumentalist (cello, gitarr, piano, sång) och kompositör baserad i Stockholm. År 2007 släppte hon EP:n Oslo och har sedan dess varit aktiv på den skandinaviska musikscenen. År 2014 släppte hon debutalbumet Main Magma Chamber och sitt andra fullängdsalbum STAD / DIS 2020. Hon har turnerat i Europa, Central- och Nordamerika. Lovisa Samuelsson turnerar även som multiinstrumentalist med artister som Ane Brun, Jonathan Johansson, Loney Dear, Tomas Andersson Wij, Mauro Scocco och Sarah Dawn Finer. Lovisa Samuelsson är också grundare av PACAYA records, ett Göteborgsbaserat oberoende feministiskt skivbolag som ägs och drivs av artisterna.

Hemsida: www.lovisasamuelsson.com

Bandcamp: https://lovisasamuelsson.bandcamp.com/album/stad-dis

Spotify: https://open.spotify.com/artist/7riT9X2b8cNxcnVKB1V3YX?si=QqrI-oakQXekMATeu2dfPA

Christian Wallumrød Ensemble (NO)

Christian Wallumrød anses vara en av Norges mest framstående musiker och kompositörer på den samtida musikscenen, och Christian Wallumrød Ensemble (CWE) är ett av hans viktigaste projekt. Wallumröds långvariga samarbete med producenten Manfred Eicher har resulterat i fem album med CWE på ECM Records. Ensemblen har också släppt skivorna Kurzsam och Fulger (2016) och Many (2020) på Hubro Music. Samtliga album har mötts av stor entusiasm bland kritiker och publik runt om i världen, och flera av dem har också hamnat på olika best-of-the-year-listor i nationella och internationella medier. CWE har turnerat och spelat på festivaler i Norge, Europa, USA, Kanada och Japan sedan 2003. Tillsammans med ensemblen har Wallumrød utvecklat sin egenartade kammarmusik under en 20-årsperiod och med olika besättningar.

Sedan 2014 har CWE bestått av dessa musiker:


Espen Reinertsen – saxofon, blockflöjt, elektronik
Eivind Lønning – trumpet, elektronik
Tove Törngren Brun – cello, elektronik
Per Oddvar Johansen – trummor, vibrafon, elektronik
Christian Wallumrød – piano, harmonium, elektronik

Många års verksamhet och skivutgivningar har genererat mycket material, så för närvarande väljer ensemblen ut stycken att spela från hela repertoarhistorien.

Efter sin debut på ECM Records (”No Birch”, utgiven 1996) har han släppt en rad album med Christian Wallumrød Ensemble (CWE) på samma skivbolag, som alla har fått mycket beröm av kritikerna. Skivan ”Outstairs” belönades med en norsk grammis (Spellemannsprisen 2013). Samtidigt som Wallumrød är kompositör och ledare för sin egen ensemble fokuserar han också starkt på improvisation med ett annat långvarigt samarbete, den fransk-norska gruppen Dans Les Arbres (DLA), som också har två utgåvor på ECM. Dessa grupper har utgjort huvuddelen av hans arbete under de senaste 20 åren, och båda grupperna turnerar flitigt.

Brutter (utgiven 2012), Christians samarbete med trummisbror Fredrik, är en duodykning i mänskliga och maskindrivna pulser och har släppt tre album (på det norska skivbolaget Hubro Music och på Bandcamp). Hubro Music är också hemvist för album med CWE och Dans Les Arbres, samt Wallumrøds solopianoalbum Pianokammer (2015) och Speaksome (2021).

Nyare band och samarbeten inkluderar 3 pianos (med A.Tanaka och J.Lindvall, album ute på Nakama Records) och en trio med Anna Petrini och Qarin Wikström samt duon Hammer and Steel, med Dans les Arbres gitarrist Ivar Grydeland, som här spelar pedal steel.

Wallumrød har haft långvariga samarbeten med grupper och artister som Sidsel Endresen, Close Erase och Audun Kleive. Han uppträder regelbundet solo och har deltagit i en rad olika ad hoc-konstellationer med artister som Susanne Sundfør, Nils Petter Molvær, Ricardo Villalobos & Max Loderbauer, Lasse Marhaug, Elin Rosseland, Streifenjunko, Karl Seglem, Terje Rypdal, Jim Denley, Valkyrien, Kim Myhr, DJ Strangefruit, Magda Mayas, Sofia Jernberg, Ronny Le Tekrø, Tony Buck, David Stackenäs, Oslo Sinfonietta.

Under de senaste åren har Wallumrød fått uppdrag att skriva för mindre kammargrupper (bl.a. BIT20, Håkon Stene, Barolo, BOA). Ultima Festival (Oslo) och AngelicA Festival i Bologna beställde och satte upp hans orkesterstycke ”When celebrities dream of casual sleep (second try)” 2013. Till sin 50-årsjubileumsfestival 2014 beställde Kongsberg Jazzfestival ett stycke av Wallumrød med Trondheim Jazz Orchestra (album utgivet på Hubro Music, 2015). År 2015 skrev Wallumrød för vokalensemblen Trondheim Voices och deras projekt Gjestehus, som hade premiär på Olavsfestdagene. Musiken släpps på album på Hubro Music år 2022. Det norska danskompaniet Ingun Bjørnsgaard Project beställde musik till föreställningen Notes on frailty, som uruppfördes på Coda-festivalen 2017 och har turnerat flitigt i Norge och utomlands. Vid Tromsø internationella filmfestival 2019 gav Wallumrød och hans ensemble en föreställning med musik skriven för en filmkonsertversion av Egil Håskjold Larsens film Where Man Returns. 2020-2021 skedde premiärerna av en stråkkvartett (beställd av Oslo Quartet Series för Oslo String Quartet) samt nya stycken för den Oslo-baserade stråkorkestern Ensemble Allegria.

Hemsida: https://www.christianwallumrod.com/

Bandcamp: https://christianwallumrod.bandcamp.com/album/kurzsam-and-fulger

Se torsdagens program här: https://sibeliusmuseum.fi/evenemang/lux-boreal-2/