Otherworld Ensemble – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Otherworld Ensemble

Aikuiset 15€

Opiskelijat/ eläkeläiset 12€

← Kaikki tapahtumat

Otherworld Ensemble on suomalaisen jazzlegenda Heikki ”Mike” Koskisen ja suomalais-amerikkalaisen saksofonisti ja säveltäjä Rent Romuksen yhteisprojekti. Heidän musiikkinsa kumpuaa suomalais-ugrilaisten mytopoeettisten runojen perinteestä, ja sen esittämisessä ovat ytimenä suomalaisen luovan musiikin huippumuusikoita.

Sävellysten inspiraatio juontaa niihin aikoihin, jolloin Romus oli kiertueella Tanskassa 1990-luvun puolivälissä, työskennellen muusikoiden kanssa, jotka yhdistivät omia kulttuuriperinteitään afroamerikkalaiseen musiikkiin. Romus ymmärsi, että musiikki, jonka parissa hän kasvoi, voisi toimia lähtökohtana ja välineenä hänen oman kadonneen perintönsä tutkimisessa. ”Other World” teemat viittaavat perintöön, joka löytyy syvältä alitajunnansyvänteistä, ja jota yhtye tulkitsee eri näkökulmista improvisaation, perinteisen musiikin ja sävellyksen linssin läpi.

Musiikki koostuu sävelletyistä ja sovitetuista teemoista sekä improvisoiduista välisoitoista, joiden inspiraatiolähteinä ovat Kalevala-aiheiset teemat, pohjoisten alueiden kansanlaulut, animistiset elementit ja jazz. Instrumentaalisovitusten koko vaihtelee pienistä suurempiin vokaaliosuuksilla lisättynä, ja niitä täydentävät perinteiset instrumentit, kuten kantele, kellot, käsintehdyt puhallinsoittimet ja huilut. Musiikki kumpuaa näistä temaattisista elementteistä sulatten niitä yhteen, viitaten abstraktisti suomalaiseen ja amerikkalaiseen estetiikkaan.

Vuonna 2023 Otherworld Ensemble esittää musiikkia ”Itkuja”-sarjasta, ammentaen vaikutteita pohjoisten alueiden itkuvirsien parantavasta musiikista sekä elämää sykkivän jazzin elementeistä. Vokaalitaiteilija ja emeritusprofessori Heikki Laitisen, Rent Romuksen ja Heikki Koskisen mukana ovat musisoimassa multi-instrumentalisti Otto Eskelinen, basisti Eero Tikkanen ja lyömäsoittaja Arwi Lind.