Otherworld Ensemble - Sibeliusmuseum Hoppa till huvudinnehållet

Otherworld Ensemble

Vuxen 15€

Studerande/ pensionär 12€

← Alla evenemang

Otherworld Ensemble är ett gemensamt projekt mellan den finska jazzlegenden Heikki ”Mike” Koskinen och den finsk-amerikanske saxofonisten och kompositören Rent Romus. Deras musik är rotad i traditionen av finsk-ugriska mytpoetiska dikter, framförda av några av Finlands främsta kreativa musiker.

Inspirationen till kompositionerna går tillbaka till den tid då Romus var på turné i Danmark i mitten av 1990-talet och arbetade med musiker som kombinerade sina egna kulturella traditioner med afroamerikansk musik. Romus insåg att den musik han växte upp med kunde fungera som en utgångspunkt och ett verktyg för att utforska sitt eget förlorade arv. Temana i ”Other World” refererar till ett arv som finns djupt i det undermedvetna, som bandet tolkar från olika perspektiv genom improvisation, traditionell musik och komposition.

Musiken består av komponerade och arrangerade teman och improviserade mellanspel inspirerade av Kalevala-teman, folksånger från de nordliga regionerna, animistiska element och jazz. De instrumentala arrangemangen varierar i storlek från små till stora, med sånginsatser, och kompletteras av traditionella instrument som kantele, klockor, handgjorda blåsinstrument och flöjter. Musiken strömmar ur dessa tematiska element och smälter dem samman, medan den abstrakt refererar till finsk och amerikansk estetik.

År 2023 Otherworld Ensemble framförar musik från serien ”Itkuja”, med inspiration från helande gråtkväden i de nordliga regionerna och element från livspulserande jazz. Sångaren och professorn emeritus Heikki Laitinen, Rent Romus och Heikki Koskinen får sällskap av multiinstrumentalisten Otto Eskelinen, basisten Eero Tikkanen och slagverkaren Arwi Lind.