Sibbe Live!: Duoilta – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Sibbe Live!: Duoilta

Aikuinen 15€

Opiskelija/ eläkeläinen 12€

← Kaikki tapahtumat

Erkki Lahesmaa, sello, Eveliina Kytömäki, piano

Ohjelma

Igor Stravinsky: Italialainen sarja sellolle ja pianolle (1932)

Laura Netzel: Sonaatti sellolle ja pianolle e-molli

Bohuslav Martinu: Sonaatti sellolle ja pianolle nro 2 H286

Illan konsertissa soittavat sellisti Erkki Lahesmaa ja pianisti Eveliina Kytömäki, jotka ovat soittaneet yhdessä useiden vuosien ajan niin duona kuin muissakin kokoonpanoissa. Konsertin ohjelmassa on Igor Stravinskyn Italialainen sarja, Laura Netzelin sonaatti ja Bohuslav Martinun sonaatti nro 2. 

Stravinsky muokkasi suositusta Pulcinella-baletistaan eloisan Suite Italiennen sellolle ja pianolle vuonna 1932. Teoksen on sanottu perustuvan italialaisen barokkisäveltäjä Giovanni Battista Pergolesin säveliin, vaikka myöhempi tutkimus on osoitta-nut joidenkin osien olevan mm. Donemio Gallon musiikista peräisin. Pulcinella oli ensimmäisiä Stravinskyn neoklassisen kauden sävellyksiä ja hän käsittelee nerokkaalla tavalla myöhäisbarokin temaattisia ja harmonisia elementtejä muokkaamalla mm. rytmejä, sointuja ja kadensseja.

Netzelin täysromanttinen sonaatti op. 66 on vuodelta 1899, jolloin Netzel oli 60-vuotias ja erittäin kokenut säveltäjä. Teos on omistettu ranskalaissellisti Gaston Courras’lle, joka oli Pariisin oopperan soolosellisti. Laura Netzel syntyi Suomessa Rantasalmella, mutta muutti yksivuotiaana perheineen Tukholmaan. Siellä hän asui koko elä-mänsä ja toimi aktiivisena säveltäjänä. Netzel käytti teoksiaan julkaistessa usein salanimeä N. Lago. 

Martinu sävelsi toisen sellosonaattinsa pian USA:han muutettuaan v. 1942. Teoksesta voi aistia säveltäjän ristiriitaisia tunteita ja voimakasta koti-ikävää. Leimallisia sille ovatkin monet böömiläisen kansanmusiikin vaikutteet, jotka viimeisessä osassa nousevat riehakkaaseen tanssiin.

*****

Erkki Lahesmaa valmistui Yalen yliopistosta 1993 suoritettuaan Master of Music -tutkinnon Aldo Parisot’n johdolla. Bachelor of Music -tutkinnon hän suoritti Juilliard Schoolissa New Yorkissa 1990 opettajinaan Harvey Shapiro ja Zara Nelsova. Turun Konservatoriossa Lahesmaa on opiskellut Timo Hanhisen johdolla. Kamarimusiikkia hän on opiskellut tiiviisti mm. Juilliard- ja Tokyo-kvartettien johdolla. 1990 Lahesmaa voitti Juilliard-kilpailun Yhdysvalloissa ja vuonna 1986 toisen palkinnon Turun sellokilpailussa. Ensikonserttinsa Helsingissä hän piti 1998.

Erkki Lahesmaa debytoi New Yorkin Lincoln Centerissä v. 1990 ja on siitä lähtien esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Etelä-Amerikassa ja Japanissa.  

Erkki Lahesmaa on aktiivinen uuden musiikin esittäjä ja useat säveltäjät ovat kirjoittaneet ja omistaneet teoksiaan hänelle. Lahesmaa on työskennellyt mm. kanadalaisten Arthur-Leblanc- ja Tristan-  jousikvartettien, sekä Vancouver Symphony Orchestran jäsenenä. Hän on myös Plus Ensemblen, Turku Ensemblen ja pianotrion Ad Libitum jäsen.

Lahesmaa on myös levyttänyt ja hänen Plus Ensemblen jäsenenä tekemä CD sai vuoden 2010 parhaan klassisen musiikin albumin Emma-palkinnon.

Erkki Lahesmaa toimii sellomusiikin lehtorina sekä jousten ja kamarimusiikin ainejohtajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hän on myös sellonsoiton lehtori Turun Ammattikorkeakoulussa. Hän on myös pitänyt mestarikursseja eri puolilla maailmaa, mm. Lontoossa, Pekingissä, Shanghaissa, Santiago de Chilessä, Rio de Janeirossa, Buenos Airesissa, Jerevanissa, San Sebastianissa, Lissabonissa, Portossa, Glasgowissa, Weimarissa, Bremenissä, Vilnassa, Dijonissa, Bukarestissa, Brysselissä, Sevillassa, Valenciassa, Salamancassa, Triestessä, Palermossa, Oslossa, Reykjavikissa, Bergenissä, Kristiansandissa ja Stavangerissa.

Lahesmaa on ollut useiden musiikkikilpailujen tuomaristossa. Vuonna 2013 hänet kutsuttiin kansainvälisen Hatsaturian-sellokilpailun juryn jäseneksi. Vuonna 2019 hän oli puolestaan kansainvälisen Glazunov-kilpailun tuomaristossa. Lahesmaa on Turun sellokilpailun järjestelytoimikunnan puheenjohtaja.

Erkki Lahesmaa on Nauvon kamarimusiikkipäivien taiteellinen johtaja.

www.erkkilahesmaa.com

Eveliina Kytömäki on monipuolinen kosketinsoittaja, jonka soittimia ovat cembalo, fortepiano ja moderni piano. Kytömäki on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Tuija Hakkila, Ilmo Ranta ja Jussi Siirala. Fortepianonsoittoon ja esityskäytäntöihin hän on perehtynyt Yhdysvalloissa Cornell Universityssä Malcolm Bilsonin ohjauksessa. Cembaloa ja continuosoittoa hän on opiskellut Yrkeshögskola Noviassa Petteri Pitkon oppilaana. 


Kytömäki on esiintynyt kotimaisilla festivaaleilla mm. Kuhmon Kamarimusiikissa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Oulun, Mäntän ja Turun musiikkijuhlilla ja Sibelius-Akatemian konserttisarjassa sekä Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Belgiassa, Ranskassa, Englannissa, Itävallassa ja Yhdysvalloissa. Hän on tehnyt radionauhoituksia Yleisradiolle sekä levyttänyt Väinö Raition lauluja Helena Juntusen kanssa. Vuosina 2007-2008 Kytömäki työskenteli kamarimuusikkona norjalaisessa MiNensemblessä. 

Kytömäki asuu Turussa ja työskentelee Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa pianonsoiton ja pianopedagogiikan lehtorina.