Sibbe Live!: Duoafton – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet

Sibbe Live!: Duoafton

Vuxen 15€

Studerande/ pensionär 12€

← Alla evenemang

Erkki Lahesmaa, cello, Eveliina Kytömäki, piano

Program

Igor Stravinsky: Italiensk svit för cello och piano (1932)

Laura Netzel: Sonat för cello och piano i e-moll

Bohuslav Martinu: Sonat för cello och piano nr 2 H286

I konserten spelar cellisten Erkki Lahesmaa och pianisten Eveliina Kytömäki, som har spelat tillsammans i flera år både som duo och i andra ensemblen. I konsertprogrammet ingår Igor Stravinskys Italienska svit, Laura Netzels sonat och Bohuslav Martinus sonat nr 2.

Stravinsky bearbetade sin populära balett Pulcinella till den livliga Italienska sviten för cello och piano år 1932. Verket sägs vara baserat på den italienska barockkompositören Giovanni Battista Pergolesis melodier, även om senare forskning har visat att vissa delar kommer från Donemio Gallons musik. Pulcinella var en av Stravinskys första verk från den neoklassiska perioden, där han på ett genialt sätt bearbetade senbarockens tematiska och harmoniska element genom att ändra rytmer, ackord och kadenser.

Netzels romantiska sonat op. 66 är från 1899, då Netzel var 60 år gammal och en mycket erfaren kompositör. Verket är tillägnat den franska cellisten Gaston Courras, som var solocellist vid Parisoperan. Netzel föddes i Finland i Rantasalmi, men flyttade som ettåring med sin familj till Stockholm. Där bodde hon hela sitt liv och var aktiv som kompositör. Netzel använde ofta pseudonymen N. Lago när hon publicerade sina verk.

Martinu komponerade sin andra cellosonat efter att ha flyttat till USA år 1942. Verket avspeglar kompositörens motsägelsefulla känslor och starka hemlängtan. Det är tydligt påverkat av böhmisk folkmusik och i den sista satsen stiger det upp till en livlig dans.

******

Erkki Lahesmaa utexaminerades från Yale University 1993 med en Master of Music-examen under Aldo Parisot. Han avlade sin Bachelor of Music-examen vid Juilliard School i New York 1990 under Harvey Shapiro och Zara Nelsova. Lahesmaa har studerat vid Åbo konservatorium för Timo Hanhinen. Lahesmaa vann 1990 Juilliard-tävlingen i USA och 1986 andra pris i Åbo cellotävling. Han gav sin första konsert i Helsingfors 1998.

Erkki Lahesmaa debuterade på Lincoln Center i New York 1990 och har sedan dess framträtt som solist och kammarmusiker i Europa, USA, Kanada, Sydamerika och Japan. 

Erkki Lahesmaa är en aktiv utövare av ny musik och flera tonsättare har skrivit och tillägnat honom verk. Lahesmaa har arbetat som medlem i de kanadensiska stråkkvartetterna Arthur Leblanc och Tristan samt i Vancouvers symfoniorkester. Han är också medlem i Plus Ensemble, Åbo Ensemble och pianotrion Ad Libitum.

Lahesmaa har också spelat in, och hans CD som medlem av Plus Ensemble tilldelades 2010 års Emma-pris för bästa klassiska musikalbum.

Erkki Lahesmaa är lektor i cellomusik och chef för avdelningen för stråk- och kammarmusik vid Sibelius-Akademin. Han är också lektor i cello vid Åbo yrkeshögskola. Han har också gett mästarkurser över hela världen, bland annat i London, Peking, Shanghai, Santiago de Chile, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Jerevan, San Sebastian, Lissabon, Porto, Glasgow, Weimar, Bremen, Vilnius, Dijon, Bukarest, Bryssel, Sevilla, Valencia, Salamanca, Trieste, Palermo, Oslo, Reykjavik, Bergen, Kristiansand och Stavanger.

Lahesmaa har suttit i juryn för flera musiktävlingar. År 2013 blev han inbjuden att vara medlem i juryn för International Hatsaturia Cello Competition. År 2019 satt han i juryn för Glazunov International Competition. Lahesmaa är ordförande i organisationskommittén för Åbo cellotävling

Erkki Lahesmaa är konstnärlig ledare för Nagu kammarmusikdagar.

Eveliina Kytömäki är en mångsidig klaviaturspelare som bland annat spelar cembalo, fortepiano och modernt piano. Kytömäki har studerat piano vid Sibelius-Akademin för Tuija Hakkila, Ilmo Ranta och Jussi Siirala. Hon har också studerat fortepiano och uppförandepraxis vid Cornell University i USA för Malcolm Bilson. Cembalo och continuo har hon studerat vid Yrkeshögskolan Novia för Petteri Pitko.

I Finland har Kytömäki framträtt vid festivaler som Kuhmo kammarmusikfestival, Nyslotts operafestival, Uleåborg-, Mänttä- och Åbo musikfestspel samt vid Sibelius-Akademins konsertserie. Hon har också framträtt i Sverige, Norge, Estland, Belgien, Frankrike, England, Österrike och USA. Hon har gjort radioinspelningar för Yle och spelat in Väinö Raitios sånger med Helena Juntunen. Under 2007-2008 arbetade Kytömäki som kammarmusiker med MiNensemble i Norge.

Kytömäki bor i Åbo och arbetar som lektor i piano och pianopedagogik vid Åbo yrkeshögskola.