Sibbe Live!: Soi Helvi Juvonen – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Sibbe Live!: Soi Helvi Juvonen

Sävellykset, laulu, lausunta, piano ja miniatyyrisoittimet: Mia Simanainen

Runot: Helvi Juvonen (1919-1959)

Mia Simanaisen sooloesitys on kunnianosoitus Helvi Juvosen runoudelle. Se on omalaatuinen musiikillinen aikamatka sanojen ytimestä iäisyyteen. Juvosen moniulotteiset runot saavat Simanaisen käsittelyssä uuden elämän; hän pyrkii paljastamaan ja kirkastamaan sanojen sisällön pyyhkien samalla musiikilliset tyylirajat olemattomiin. Esityksessä kuullaan myös otoksia Juvosen proosateksteistä. 

”Musiikki kuljetti ympäri maailmaa. Laulu maalasi meditatiivisen sielunmaiseman liikkuessaan tuokiosta, tunteesta ja tunnelmasta toiseen.” (Turun Sanomat 2017)

 ”Lahtelaislähtöinen muusikko Mia Simanainen löysi sielunsisaren Helvi Juvosesta”

https://www.ess.fi/paikalliset/1182471

”Simanaisen upean laulun ja kiehtovan moni-ilmeisen äänimaiseman yhdistelmä avautuu pienistä yksityiskohdista huikaiseviin korkeuksiin, kuten myös Juvosen lyriikka kohoaa yksinkertaisista luontohavainnoista äärettömään saakka.”

Laulajatar Mia Simanainen (s. 1970) on monitaitoinen jazzmuusikko, joka laulaa, improvisoi, sovittaa ja säveltää musiikkia pääasiassa omille yhtyeilleen, sekä silloin tällöin vierailuprojekteihin. Simanainen on kotonaan siellä missä luodaan jotakin omintakeista – musiikkityylejä tai taiteenaloja yhdistellen, kokeillen ja uutta etsien. Elegantisti toteutetut rajanylitykset eri suuntiin ovatkin hänen ”tavaramerkkinsä”. 

Simanainen johtaa ja toimii yhtyeensä Quartet Ajaton sekä sooloprojektinsa Soi Helvi Juvonen visionäärinä. Hän hoitaa työvaiheet alusta loppuun; säveltää ja sovittaa, joskus sanoittaa, huolehtii valmisteluprosesseista, esiintyy, tuottaa kiertueita ja organisoi julkaisuja. 

Hän on konsertoinut 14:n Euroopan maan lisäksi Japanissa, Meksikossa ja Venäjällä. Hänen lauluaan sekä sävellyksiä, sovituksia ja sanoituksia voi kuulla lukuisilla äänilevyillä sekä dvd-, tv- ja radiotallenteilla – albumeista 7 on hänen itse tai yhtyeellä tuottamiaan, joukossa mm. harvinaislaatuinen yhdistelmä Helvi Juvosen runoja ja modernia jazzia Ahava-yhtyeellä, sekä Tampereen kansainvälisen laulukilpailun voittajayhtyeen JimJamMurMurin levytykset. Aika ajoin Simanainen vierailee muissa projekteissa, kuten oli Myllyteatterin Milanossa palkittu monitaiteellinen esitys Kolga.

www.miasimanainen.info