Sibbe Live: Ua-hoi! -Musiikkia 118 kielellä – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Sibbe Live: Ua-hoi! -Musiikkia 118 kielellä

Aikuinen 15€

Eläkeläinen/opiskelija 12€

← Kaikki tapahtumat

Yhteistyössä Suomen solistiyhdistys ry:n kanssa

Eija Kankaanranta, kantele, Juulia Salo, kantele

Tuomas Turriago – Pekka Jalkanen – Lara Poe – Adina Dumitrescu

Kahden kanteleen kokoonpano on inspiroinut suomalaisia säveltäjiä kirjoittamaan tyylillisesti ja soinnillisesti hyvin monipuolisia teoksia. Kahden nykymusiikkiin ja improvisointiin hurahtaneen kantelemuusikon uusi duokokoonpano tarjoilee värikkään kattauksen näitä teoksia yli kahdenkymmenen vuoden ajalta, Sahan, Jalkasen ja Whittallin meditatiivisista sointikentistä Piazzollan ja Dumitrescun rytmi-ilotteluihin. Improvisaatio pilkahtelee sekä teosten sisällä että niitten välillä. ”Ua Hoi!” on peli, jonka lopputulokseen myös yleisö pääsee vaikuttamaan: yleisö saa äänestää pysyvien duoteosten runkoon liitettäväksi kaksi valinnaista teosta.

Tuomas Turriago (s. 1979) jakaa aikaansa laaja-alaisesti toimien pianistina, kapellimestarina sekä säveltäjänä. Vuonna 2011 valmistunut Da Lontano… on tunnelmaltaan hengittävä ja keskittynyt pianosoolo, josta Eija Kankaanranta teki version kahdelle kanteleelle vuonna 2018. Hämyisän kutsuva ja pysähtynyt karaktäärikappale pitäytyy kuulaassa tunnelmassa alusta loppuun asti. Se kasvaa maltillisesti jälleen lopussa hiljentyen.

Pekka Jalkasta voisi kutsua kanteleen kansallissäveltäjäksi. Hän on kirjoittanut useita rakastettuja teoksia soolokanteleelle sekä erilaisille kamarimusiikkikokoonpanoille ja kehittänyt aivan ainutlaatuisen kantelesointiestetiikan sekä muutamia erityisiä soittotapoja. Siemen-teoksessa on kuultavissa Jalkaselle tyypillisiä antiikin ajan ja viritysjärjestelmien, moodien ja estetiikan sovellutuksia (Jalkanen, 2010).

Lara Poe on kiinnostava suomalais–amerikkalainen säveltäjä ja pianisti, joka asuu ja työskentelee tällä hetkellä Lontoossa. Poen teos kahdelle kantelemuusikolle on Ua hoi! -duon ensimmäinen tilaussävellys. Poen teoksia on esitetty mm. Yhdysvalloissa, Suomessa, Latviassa, Saksassa ja Taiwanissa. Hän kuvailee sävelkieltään monivivahteiseksi ja omituiseksi (eclectic and quirky), mutta kertoo myös perustavansa työnsä vankkaan harmoniaan ja muotoon.

Adina Dumitrescu ammentaa romanialaisesta kansanmusiikin monimuotoisista rytmeistä ja maanläheisyydestä. Ua Hoi! on riehakas kanteleduo, jossa soittajat paitsi soittavat, myös huhuilevat, huutavat ja kommunikoivat äänen kanssa.  

*****************************************************************************************************************************

Kanteletaiteilija Juulia Salo (os. Pölönen) on aktiivinen esiintyjä ja innokas kamarimuusikko. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2017 ja piti arvostetun ensikonserttinsa vuonna 2018. Juulia tunnetaan erityisesti hänen nykymusiikkiohjelmistostansa ja improvisaatiosta. Hän on kantaesittänyt teoksia säveltäjiltä J-T Vesikkala-Wittmacher, Patrik Kako, Michaela Augustinová, Heidi Hassinen, Dante Thelestam ja Esa Ylivaara. Vuonna 2015 Juulia sijoittui ensimmäiseksi III Kansainvälisissä kantelekilpailuissa ja vuonna 2020 hän esiintyi triosolistina Joensuun kaupunginorkesterin kanssa. Kotimaan lisäksi Juulia on esiintynyt Maltalla, Tšekissä, Englannissa, Unkarissa, Saksassa, Latviassa ja Liettuassa. Juulia myös opettaa kanteleensoittoa, soittaa taustamusiikkia Temppeliaukion kirkossa ja musisoi eri kokoonpanoissa, joista mainittakoon duo lyömäsoittaja Janne Savelan kanssa.

Eija Kankaanranta on aktiivinen kantelemusiikin uudistaja, joka heittäytyy mielellään kimurantteihinkin haasteisiin. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin tohtoriksi vuonna 2009. Kankaanranta on kantaesittänyt mm. Lotta Wennäkosken, Kaija Saariahon, Asta Hyvärisen, Olli Virtaperkon, Jukka Tiensuun ja Juhani Nuorvalan teoksia. Kankaanrannan ”Griffyr – contemporary kantele music” -cd julkaistiin vuonna 2007.

Kankaanranta on soittanut Avanti!:n, Joensuun kaupunginorkesterin, Pori Sinfoniettan ja hollantilaisen NBE:n solistina. Hän on myös toiminut orkesterimuusikkona Tapiola Sinfoniettassa, Suomalaisessa barokkiorkesterissa, Jyväskylä Sinfoniassa ja Uusinta-kamariyhtyeessä sekä Moscow Contemporary Music Ensemblen ja tanskalaisen Athelas Sinfoniettan riveissä. Vuosina 2016-2018 Kankaanranta soitti kanteleita Kaija Saariahon ”Only the Sound Remains” -oopperan soitinyhtyeessä. Uusimmat kokoonpanot ovat bluesia ja kansanmusiikkia fuusioiva Juurakko, tanskalaisen perkussionisti-säveltäjä Lisbeth Diersin yhtye sekä aikamme musiikkiin keskittyvä duo huilisti Camilla Hoitengan kanssa. Vuonna 2020 Kankaanranta keskittyy taiteellisiin projekteihin Suomen Kulttuurirahaston työskentelyapurahan tuella.