Sibbe Live!: Wimme & Rinne – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Sibbe Live!: Wimme & Rinne

Aikuinen 15€

Opiskelija/ eläkeläinen 12€

← Kaikki tapahtumat

Wimme Saari, joiku
Tapani Rinne, bassoklarinetti ja elektroniikka
Aleksi Myllykoski, miksaus ja elektroniikka

Maamme kansainvälisesti tunnetuin nykyjoikaaja Wimme Saari ja kokeellisella jazzilla uransa aloittanut arvostettu saksofonisti ja klarinetisti Tapani Rinne ovat tehneet yhteistyötä jo yli 30 vuotta. Wimme vieraili jo RinneRadion Joik –albumilla 1992 ja Tapani on puolestaan toiminut muusikkona ja tuottajana Wimmen kolmella ensimmäisellä bändilevyllä Wimme (1995), Gierran (1997) ja Cugu (2000). Levytys- ja keikkayhteistyö ovat jatkuneet jälleen 2009 julkaistusta, erinomaisesti mm. World Music Charts Europen listoilla menestyneestä ja jopa Kiinassa lisenssillä ilmestyneestä Mun -albumista alkaen. 

Vuonna 2013 Wimme Saari ja Tapani Rinne julkaisivat yhteisen Soabbi-albumin, joka sinetöi jo pari vuotta kestäneen duona toimimisen. Soabbin lähtökohtana olivat saamenkieliset virret, mutta sen virsissä on improvisaatiota, joikua ja sähköistä arktista maisemaa, pohjoisen bluesia ja gospelia.

Duon seuraava levy Human julkaistiin 2017 ja tuolloin duon nimeksi oli jo muotoutunut Wimme & Rinne. Human on ollut kansainvälinen menestys, joka on kantanut duon uraa jo viisi vuotta. Wimme & Rinne on esiintynyt konserttisaleissa ja festivaaleilla ympäri maailmaa jäämeren rannoilta Gambian pääkaupungin Banjulin stadionille. Loppuvuodesta 2022 Wimme & Rinne on esiintynyt mm. Porta Festivalilla Latviassa ja Riksscenen-konserttisalissa Oslossa.

Wimme & Rinne -duon musiikin ainoat äänilähteet ovat ihmisääni ja bassoklarinetti. Kokonaisuus voisi periaatteessa olla minimalistinen, karu ja arkaainen, ja musiikin elementit niukkoja, mutta ne ovat rikkaita. Musiikissa on herkkyyttä, mutta myös kiihkoa, dark ambientin sävyjä ja elektronista tulikiveä.