Sibbe Live!: Wimme & Rinne - Sibeliusmuseum

Sibbe Live!: Wimme & Rinne

01.02.2023 19:00 – 20:15

Vuxen 15€

Studerande/ pensionär 12€

Alla evenemang

Wimme Saari, jojk
Tapani Rinne, basklarinet och elektronik
Aleksi Myllykoski, mixning och elektronik

Vårt lands mest internationellt kända samtida jojkare Wimme Saari och den hyllade saxofonisten och klarinettisten Tapani Rinne, som inledde sin karriär inom experimentell jazz, har samarbetat i över 30 år. Wimme deltog i Rinneradios Joik-album 1992, medan Tapani har varit musiker och producent på Wimmes tre första album Wimme (1995), Gierran (1997) och Cugu (2000). Samarbetet har fortsatt sedan 2009 då Mun släpptes, ett album som har varit mycket framgångsrikt på World Music Charts Europe och till och med licensierat i Kina. 

År 2013 släppte Wimme Saari och Tapani Rinne det gemensamma albumet Soabbi, vilket var ett slut på duons samarbete som redan hade varat i ett par år. Soabbi baserades på samiska psalmer, men dess psalmer inkluderar improvisation, jojkar och elektroniska arktiska landskap, nordisk blues och gospel.

Duons nästa album, Human, släpptes 2017 och då hade namnet Wimme & Rinne redan tagit form. Human har blivit en internationell succé som har burit duons karriär i fem år. Wimme & Rinne har uppträtt i konsertsalar och på festivaler runt om i världen, från Ishavets stränder till stadion i Gambias huvudstad Banjul. I slutet av 2022 har Wimme & Rinne uppträtt på bland annat Porta Festival i Lettland och Riksscene konsertsal i Oslo.

De enda ljudkällorna i Wimme & Rinnes musik är den mänskliga rösten och basklarinetten. I princip skulle hela verket kunna vara minimalistiskt, kargt och ålderdomligt, och de musikaliska elementen sparsamma, men de är rika. Musiken är känslig, men också brinnande, med mörka ambient-toner och elektronisk svärta.