Frequencies – Taajuuksia – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Frequencies – Taajuuksia

Titanik A.i.R. X Sibbe Atrium

Uppoudu kokeellisen musiikin kiehtovaan maailmaan! Frequencies Taajuuksia tuo Sibbe Atriumiin viisi kansainvälistä äänitaiteilijaa Titanik A.i.R. -taiteilijaresidenssistä. Tapahtuma on maksuton.

Frequencies Taajuuksia on ääniaaltojen täyttämä olohuone, josta turkulaiset ja Turussa vierailevat voivat nauttia ilmaiseksi koko loppuvuoden 2025 ajan. Sibelius-museon atriumpihan ikoninen, brutalistinen arkkitehtuuri avautuu jälleen yleisölle ja resonoi lumoavan äänitaiteen sekä tuoreen taiteellisen tutkimuksen kanssa.

Tervetuloa kuuntelemaan, kuljeksimaan ja rentoutumaan Turun uusien taajuuksien parissa!

Frequencies Taajuuksia on Titanik A.i.R. -taiteilijaresidenssin ja Sibelius-museon uusi yhteishanke. Rahoittajana toimii Suomen Kulttuurirahasto.

FREQUENCIES OHJELMA

Huhti–toukokuu: Mareike Dobewall

Kesä–heinäkuu: Chanelle A. Bergeron

Elokuu: Leyya Mona Tawil 

Syyskuu: Andrea Nicole Lim Yi Zhuang 

Lokakuu: Shakeeb Abu Hamdan 

Titanik A.i.R. on tuonut kansainvälisiä äänitaiteilijoita Turkuun jo yli vuosikymmenen ajan. Titanik A.i.R. on ainoa äänitaiteen residenssiohjelma Suomessa ja yksi harvoista Pohjoismaissa, ja sitä ylläpitää taiteilijayhdistys Arte ry nykytaidegalleriansa Titanikin yhteydessä. Ohjelma antaa taiteilijoille aikaa kokeilla ja tutkia, ja samalla se luo uusia yhteyksiä paikallisessa ympäristössä ja kulttuurikentällä. Yhteistyö Sibelius-museon kanssa tarjoaa mahdollisuuden pohtia, tuntea ja oppia eri puolilta maailmaa saapuvan laadukkaan äänitaiteen parissa.

Sibelius-museo on Suomen laaja-alaisin musiikkimuseo. Sen näyttelytoiminta esittelee museon soitinkokoelmia, kiertonäyttelyitä sekä erilaisia musiikkikulttuureja edustavia kokoelmia, unohtamatta Suomen tunnetuinta säveltäjää Jean Sibeliusta. Lisäksi museossa järjestetään audiovisuaalisia näyttelyitä, joihin lukeutuu myös Frequencies Taajuuksia. Museorakennus on  1960-luvun Suomen omaperäisimpiä modernistisia luomuksia, ja se on mukana Docomomon Suomen modernin arkkitehtuurin merkkiteosten listalla. Moninaiset musiikin alalajit elävät Sibelius-museossa rinnakkain. Museo on osa Åbo Akademin säätiötä. 

Hankkeen visuaalisen ilmeen on suunnitellut Nadiye Koçak.

TAITEILIJAT

Mareike Dobewall

Mareike Dobewall on ohjaaja, lavastaja, muusikko ja säveltäjä. Hän on työskennellyt elokuvan, teatterin, tanssin, musiikin ja installaatioiden parissa, ja viime vuosina hän on keskittynyt äänen ominaisuuksiin live-esityksissä. Vuonna 2021 Dobewall valmistui tohtoriksi Tukholman taideyliopiston Performative and Media Based Practices -ohjelmasta erikoistuen oopperaan väitöskirjallaan Voicelanding exploring the scenographic potential of acoustic sound in site-sensitive performance

Dobewall kuuluu Society for Artistic Research -järjestöön, joka edistää taiteellisen tutkimuksen käytäntöjä akateemisissa instituutioissa ja niiden ulkopuolella. Lisäksi hän toimii International Alliance for Women in Music- ja Konstmusiksystrar-verkostoissa. https://www.mareikedobewall.com/

Chanelle A. Bergeron 

Chanelle Allesandre Bergeron kirjoittaa runoutta ja proosaa, säveltää tilallisia ja improvisoituja äänimaisemia, tekee kukka-asetelmia ja kuvaa 35-millisiä filmikuvia. Häntä kiinnostaa filigraanitekniikan yhdistäminen taideyhteisön sisäiseen, luovaan yhteistyöhön ja riskinottoon. Bergeron on työskennellyt tiiviisti muun muassa suomalaisen taiteilija-ohjaajan Lotta Petronellan kanssa. Tällä hetkellä hän asuu Quinnipiac-joen varrella New Havenissa, Connecticutissa. https://www.chanelleallesandre.com/

Leyya Mona Tawil 

Leyya Mona Tawil on syyrialainen, palestiinalainen ja amerikkalainen taiteilija, kuraattori ja kulttuuriaktivisti. Esiintyjänä hän työskentelee äänen, tanssin ja hybridiperformanssin parissa. Tawilin teoksia on esitetty Yhdysvalloissa, Euroopassa, Venäjällä ja Lähi-idässä.

Tawil toimii Live In America -festivaalin ja Southern Exposure Galleryn kuraattorina, ja vuonna 2020 hän oli ISSUE Project Roomin Suzanne Fiol Curatorial Fellow osana NOMADIC SIGNALS -sarjaa. Vuonna 2024 Tawil oli vierailevana kuraattorina Arab American National Museumissa (Dearborn). Hän työskentelee myös Al Busta’s Seeds of Culture -järjestössä (Philadelphia) ja on TAC Temescal Arts Centerin (Oakland) sekä kokeellisen SWANA diasporan ja sen liittolaisalustan Arab.AMP:n perustajajäsen.

Andrea Nicole Lim Yi Zhuang 

Andrea Nicole Lim Yi Zhuang on singaporelaissyntyinen luova tuottaja, monialainen taiteilija ja kokeellinen viulisti, jota kiinnostavat taidelähtöiset aloitteet sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Tällä hetkellä hän asuu Bidjigal-maalla Australian Sydneyssä. Hänen työnsä perustana ovat kuunteleminen, pohdiskelu ja identiteettien monimutkaisuus. 

Lim toimi CuriousWorksin luovana johtajana 2020–21, kunnes luopui tehtävästä keskittyäkseen musiikillisen ja taiteellisen työnsä kehittämiseen ja uudelleenmuotoiluun. The Center on Contemporary Art Seattle, CuriousWorks ja Sydneyn oopperatalon Homelands Tour lukeutuvat tahoihin, joiden kanssa hän on työskennellyt ja joille hän on tuottanut ohjelmistoa.

Shakeeb Abu Hamdan 

Shakeeb Abu Hamdan on Libanonissa ja Ranskassa asuva taiteilija, muusikko ja ääniteknikko. Hänen praktiikkansa sijoittuu nykytaiteen ja kokeellisen sarjakuvan välimaastoon, ja sen aineksia ovat historiallisten narratiivien rakentumiseen liittyvät piirrokset, löytyneet kuvitukset ja tekstit. Hänen työhönsä äänen parissa kuuluvat esiintyminen (instrumentteina pääasiassa rummut, lyömäsoittimet ja elektroniikka), kokeellinen sävellystyö sekä elokuvien äänisuunnittelu. 

Abu Hamdan on vuosia ollut aktiivisesti mukana Iso-Britannian DIY-musiikkiyhteisöissä. Hän on soittanut kokeellisissa rock- ja punk-yhtyeissä ja pyörittänyt Ouse-levystudiota ja -levymerkkiä sekä C&R-kollektiivia ja -yhtiötä. Lisäksi hän on järjestänyt Leedsissä kokeellisen musiikin Total Inertia -festivaalia. https://shakeebabuhamdan.com/