IHMISEN ÄÄNI (LA VOIX HUMAINE)
05.09.2023
Marraskuu on oopperan kuukausi Sibelius-museolla! Francis Poulencin vaikuttava monologiooppera Ihmisen ääni (La Voix Humaine, 1958) valtaa pimenevinä syysiltoina konserttisalin. Jean Cocteaun tekstiin perustuvan libreton jätetyn naisen tuskasta ja itsetuhoisuudesta on kääntänyt suomeksi oopperan ohjaaja Mikko Rantanen. Esiintymässä nähdään Annukka Kuivisto, sopraano, ja Jaana Luuppala, piano. Oopperan puvustuksen on suunnitellut Anniina Kuula. Ensi-ilta on 17. marraskuuta, muut esitykset 22.11., 25.11 ja 30.11. Esitykset ovat suomeksi.
Esityskohtaiset liput löydät tästä:
17.11. #1 (ensi-ilta) https://www.ticted.com/fi/events/5650
22.11. #2 https://www.ticted.com/fi/events/5651
25.11. #3 https://www.ticted.com/fi/events/5652
30.11. #4 https://www.ticted.com/fi/events/5653

Ihmisen ääni (La Voix humaine) on viimeinen Francis Poulencin säveltämä monologiooppera vuodelta 1958, joka sai ensiesityksensä Milanon Piccolo Scala -oopperassa. Noin tunnin pituinen teos perustuu Jean Cocteaun näytelmään, minkä ensi-ilta oli vuonna 1930. Jean Cocteau (1889-1963) oli ranskalainen surrealistinen runoilija, kirjailija, muotoilija ja filmintekijä. Francis Poulenc (1899-1963) oli ranskalainen taidemusiikin säveltäjä ja pianisti. Suomessa teoksen esitti vuonna 2022 oopperalaulaja Karita Mattila Suomen Kansallisoopperan tuotantona.
Dramaattisessa oopperassa nimeämätön keski-ikäinen nainen keskustelee puhelimessa miehen kanssa. Nainen on rakastunut epätoivoisesti häneen. Puhelu katkeilee ja keskusneiti linjoilla selvittää vikaa. Mutta yleisön päätettäväksi jää, ovatko puhelinkeskustelut sittenkin vain naisen omia harhakuvia, sillä freelance ohjaaja-dramaturgi Mikko Rantanen soveltaa teoksen tapahtumat 1950-luvun mielisairaalan huoneeseen. Tämä on ennennäkemätön näkökulma kyseiselle teokselle, sillä päähenkilön ajatuksia eivät jätä rauhaan hänen luomansa sielua jäytävät petolliset demonit. Oopperan aikana selviää, että oletettu suhde ihailun kohteena olevaan mieheen on kariutumassa ja siten esitys kulminoituu naisen hyytävään kuiskaukseen ”rakastan sinua”. Mutta mikä on lopullinen ”femme fatalen” kohtalo klaustrofobisessa ajatusten kammiossa, missä todellisuuden ja kuvitelman rajat ovat arvoituksia?
Sibelius-museossa tullaan kokemaan teoksesta ennennäkemättömän kiehtova ja intohimoinen tulkinta
Mikko Rantanen
Mikko Rantanen on esittävän taiteen freelancer monipuolisella kokemuksella ohjaus- ja dramaturgiatöistä. Hänen työhistoriasta löytyy tyylilajeiltaan erilaisia teoksia aina monologeista oopperatuotantoihin asti. Rantanen on suunnitellut ja toteuttanut urallaan useita kantaesityksiä työstäen teoksia teatteri-, musiikki-, ääni- ja sanataiteen työkaluilla. Hän on pyrkinyt nostamaan esiin historiaa, henkilöitä ja tuotantoa, joita ei yleensä käsitellä näyttämötaiteen keinoin. Teatterin parissa Rantanen on toiminut ammattimaisesti 30 vuotta. Motto: viihde auttaa unohtamaan, taide muistamaan.

Annukka Kuivisto
Annukka Kuivisto on turkulainen ooppera- ja konserttilaulaja, jonka ääni on parhaimmillaan dramaattisen sopraanon ohjelmistossa. Hän on valmistunut laulupedagogiksi Turun AMKsta (2007) ja taiteen maisteriksi (oopperadiplomi, Mgr.Art.) slovakialaisesta Banská Bystrican musiikkikorkeakoulusta (2013) opettajanaan professori Eva Blahová. Kuivisto on esiintynyt mm. Turun Oopperassa, Naantalin ja Turun musiikkijuhlilla, useiden kuorojen sekä orkestereiden (mm. TFO, Turun ja Tallinnan Barokkiorkesterit) sekä
kirkkomusiikkiteosten solistina. Konserttiesiintymisiä hänellä on ollut Suomen lisäksi Slovakiassa, Tšekeissä, Kroatiassa ja Itävallassa. Kuivisto toimii turkulaisen Oopperakammari Ry:n hallituksessa varapuheenjohtajana, opiskelee musiikkitiedettä Turun yliopistolla esitys- ja muusikkoustutkimuksen parissa ja toimii laulunopettajana Varsinais-Suomessa.

Jaana Luuppala
Jaana Luuppala opiskeli pianonsoittoa Turun konservatoriossa ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa. Valmistumisensa jälkeen hän on työskennellyt pianonsoiton opettajana ja lehtorina Turun seudun
musiikkiopistossa ja vuodesta 2007 Turun konservatoriossa. Luuppala on toiminut myös rehtorin tehtävissä musiikkiopisto Arkipelagissa ja Rauman musiikkiopistossa. Musiikkituotannon kokemusta on Mäntän Musiikkijuhlilta, jossa Luuppala oli päätuottajana v. 2014–2019. Lisäksi hän on toiminut musiikkiopisto Arkipelagin kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana v. 2014–2018 ja istuu tällä hetkellä Mäntän Musiikkijuhlien Tuki ry:n hallituksessa. Luuppala toimii lisäksi Turun Taideakatemiassa tuntisäestäjänä ja hän on esiintynyt muusikkona vuosien varrella erilaisissa kokoonpanoissa, viimeksi mm. Sibelius, kuolematon – näytelmässä (2018), Suurenmoista -näytelmässä (2019) ja Kuoleva Sisar melodraamassa (2021).

Anniina Kuula
Anniina Kuula on pukusuunnittelija ja koulutukseltaan modisti, muotoilija (AMK) ja artenomi (YAMK). Kuula on työskennellyt pukusuunnittelijana eri teattereissa vuodesta 2012. Vuosien saatossa hän on toiminut sekä freelancerina että kiinnitettynä pukusuunnittelijana. Kuulalla on kokemusta hyvin erityyppisistä näytelmistä ja työryhmistä.
Anniina on kiinnostunut monista eri taiteen muodoista. Toiselta ammatiltaan hän on taideterapeutti ja omaa myös YAMK-tutkinnon kulttuurihyvinvoinnin puolelta. Kuula tekee myös mm. kuva- ja tekstiilitaidetta sekä toimii opetustehtävissä.
