Saxtronauts tarjoaa kosmisia tunnelmia  – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön
← Takaisin

Saxtronauts tarjoaa kosmisia tunnelmia 

26.09.2022

Sunnuntaina 2 lokakuuta Sibelius-museossa esiintyy tähtitieteestä inspiraationsa ammentava saksofoniyhtye Saxtronauts.

Saxtronautsin tarkoituksena on esittää korkeatasoista taidemusiikkia ennakkoluulottomasti erilaisille yleisöille. Yhtye haluaa toimia yhteistyössä erilaisten tiede- ja taidekentän toimijoiden kanssa ja esittääkin musiikkiaan observatorioissa ja tiedekeskuksissa, perinteisiä konserttisaleja unohtamatta. 

Saxtronauts-yhtyeen muodostavat Anna-Sofia Anttonen, Nanna Ikonen, Nanako Lammi ja Sikri Lehko, jotka kukin ovat tahoillaan monipuolisia muusikoita, pedagogeja ja esiintyviä taitelijoita. Saksofoni on heidän välineensä maailmankaikkeuden tutkimiseen. 

– Konserttikiertuetta varten on tilattu kolme uutta saksofonikvartettiteosta, joista uusin saa kantaesityksensä sunnuntaina Sibelius-museossa. Tytti Arolan säveltämä Exobiology tutkii avaruudesta löytyvää elämää. Teoksen ensimmäinen osa on oodi avaruuteen lentäneille naisille. Sävellyksen muissa osissa päästään mm. harrastamaan saksofonijoogaa ja hyödyntämään soittimia tutkalaitteina. Saksofonien äänien lisäksi teoksessa kuullaan legendaarista Buchla 200 –modulaarisyntetisaattoria, kertoo Anna-Sofia Anttonen

Saxtronauts esiintyy myös tähtitornissa lauantain Säätiöpäivänä 
 
Sunnuntaisen konsertin lisäksi Saxtronautsilla on kaksi esitystä Vartiovuoren tähtitornissa Säätiöpäivänä lauantaina 1.10. 

– Olemme inspiroituneet Avaruusseikkailu-kiertueemme aikaisemmissa esityksissä toiminnassa olevien observatorioiden miljööstä, ja nyt on hienoa päästä seikkailemaan historialliseen Vartiovuoren tähtitorniin yleisön kanssa. Toteutimme vastaavan esityksen tammikuussa 2020 Helsingin observatoriossa, joka sekin on Carl Ludvig Engelin suunnittelema. Helsingin observatorio on suunniteltu yhteistyössä tähtitieteilijän kanssa – ehkä Engel oli oppinut virheistään, sillä ilmeisesti hänellä ei Vartiovuoren tornia suunnitellessaan ollut tietoa siitä, miten tähtitornin tulisi toimia. Taiteilijan näkökulmasta on kiinnostavaa tulla tekemään avaruusaiheinen esitys rakennukseen, joka on arkkitehdin mielikuvituksen tuotos siitä, minkälainen tähtitorni voisi olla, Anttonen sanoo. 

– Lauri Supposen Ave Maris Stella on kolmiosainen konsertti-installaatio, joka toteutetaan eloelektroniikkaa ja kokeellista soitinrakennusta hyödyntäen: saksofonien sointia on laajennettu muun muassa puutarhaletkujen avulla. Teosta esittäessä roolimme vaihtelee tietyllä tapaa tutkijan ja muusikon välimaastossa. Tämän kappaleen maailmassa on jotain selittämätöntä taikaa, ja se sopii erittäin hyvin nimenomaan observatorioissa toteutettavaksi. Ave Maris Stella kuullaan Vartiovuoren tähtitornissa lauantaina klo 12 ja 15 alkavissa esityksissä. 
 
Yhdelle konserttikierrokselle mahtuu 40 henkilöä.

Paikat Saxtronauts – Avaruusseikkailun musiikillisille kierroksille tähtitornissa varataan alla olevista linkeistä:   
 
Kierros klo 12–13.30 / klo 15–16.30: https://link.webropolsurveys.com/S/18B3FB47DDB44D0B  

Kokoontuminen ja ilmoittautuminen tähtitornin pääovien edessä. Tähtitornissa voi liikkua vapaasti musiikkiesitysten aikana. Huom! Saxtronauts-yhtye siirtyy esittämään yhden kappaleen myös Vartiovuoren vesisäiliön galleriaan, jossa on esillä Åbo Akademin säätiön nykytaidenäyttely Enemmän kuin silmäni näkevät. Yhtyeen musiikkia voi kuulla galleriatilassa noin klo 13.15–13.30 ja 16.15–16.30. Kestot ovat arvioita.   

 
Saavutettavuus: tilat eivät ole esteettömät. 

Sekä tähtitornissa että vesisäiliössä on hissiyhteys ensimmäisen ja toisen kerroksen välillä.