Fredagar på Sibbe: Rembrandt Frerichs Trio – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Fredagar på Sibbe: Rembrandt Frerichs Trio

Aikuiset 25€

Opiskelijat/ eläkeläiset 15€

← Kaikki tapahtumat

REMBRANDT FRERICHS TRIO on kiertänyt kansainvälisiä konserttilavoja viimeiset 12 vuotta. Pianisti Rembrandt Frerichsin lisäksi trioon kuuluvat tunnettu basisti ja säveltäjä Tony Overwater – Alankomaiden VPRO / Boy Edgar Price -palkinnon voittaja – sekä lyömäsoitininnovaattori ja säveltäjä Vinsent Planjer. Heidän musiikkiaan kuvaillaan usein runolliseksi, visuaaliseksi ja impressionistiseksi. Trio kiertää vuosittain tiiviisti ja on vieraillut muun muassa Iranissa, Taiwanissa, Indonesiassa, Lontoon Barbican Centerissä ja eri Euroopan maissa esiintyen joka kerta täysissä konserttisaleissa. Nyt trio nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa!

Rembrandt Frerichs (1977) on laajan perspektiivin omaava pianisti. Hän keskittää energiansa hänelle merkityksellisiin ideoihin ja osaa myös toteuttaa ne. Tämä Jazz-perinteeseen perehtynyt muusikko haluaa välttää tallattuja polkuja. Rembrandtin uteliaisuus ja tietämys maailman eri kolkkien taidemusiikista patistavat hänen musiikkiaan kehittymään jatkuvasti. Tapa, jolla hän etsii uutta musiikillista ilmaisua, saa hänet punnitsemaan klassisen musiikin, improvisoidun musiikin ja maailmanmusiikin rajoja. 

22-vuotiaana Rembrandt sai erinomaisille nuorille muusikoille tarkoitetun stipendin Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Heti valmistumisensa jälkeen häntä pyydettiin opettamaan eri musiikkiyliopistoihin. Nyt Rembrandt toimii jazzpianon professorina Utrechtin konservatoriossa. Sekä vuonna 2007 että 2014 hänen albuminsa olivat ehdolla Alankomaiden Grammy-palkinnon saajaksi (Edison Award). Hänen musiikkinsa myötä hän on päässyt esiintymään legendaarisessa jazzklubi Birdlandissa New Yorkissa sekä festivaaleilla ja klubeilla eri puolilla Eurooppaa ja Kaukoitää. 

Hänen erilaisten pianosoundien etsiminen ja soittimien käyttötavat evät ole jääneet huomaamatta: vuonna 2016 Alankomaiden kansallinen soitinrahasto (Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, NMF) rakennutti Rembrandtille oman fortepianon, jota hän käyttää tällä hetkellä eri projekteissa. 

Tony Overwater on yksi Alankomaiden merkittävimmistä basisteista. Hän on monipuolinen muusikko, säveltäjä, solisti, bändinjohtaja ja ohjaaja niin kotimaassaan kuin kaukana sen ulkopuolella. Hän valmistui kiitettävin arvosanoin Haagin kuninkaallisesta konservatoriosta. Hän on voittanut VPRO / Boy Edgar -palkinnon, Podium-palkinnon ja Edison-palkinnon. Hän on työskennellyt poikkeuksellisten muusikoiden, kuten Karin Hammarin, Yuri Honingin, Pat Methenyn, David Murrayn, Paolo Fresun, Eric Vloeimansin ja monien muiden kanssa. Overwater tunnetaan myös asiantuntevana organisaattorina. Konservatoriossa ollessaan hän perusti Jazz in Motion -säätiön ja siihen liittyvän levy-yhtiön. 

ERILAISIA KOKOONPANOJA 

Overwater jakaa intohimonsa jazziin, arabimusiikkiin ja barokkimusiikkiin Rembrandt Frerichs Trion muiden jäsenten kanssa. Tämän trion kanssa hän alkoi soittaa violonea, barokin aikakaudelta peräisin olevaa 6-kielistä bassosoitinta, joka on kontrabasson edeltäjä. Overwater on soittanut yli kahdenkymmenen vuoden ajan triossa Jungle Boldie, jossa soittavat puhallinsoittaja Maarten Ornstein ja rumpali Wim Kegel. Tämä tiivis kokoonpano muodosti pohjan useille omaperäisille projekteille, kuten Calefax Red Quintetin kanssa toteutetulle Far East Revisitedille ja ’OP’ -albumille Ack van Rooyenin ja Ernst Reijsegerin kanssa, joka palkittiin Edison-palkinnolla. Tony Overwater kehitti libanonilaisen laulajan Rima Kcheichin kanssa työskentelystä inspiroituneena uudenlaisen soittotavan kontrabassolla, jossa arabialaisen musiikin tekniikat ja asteikot yhdistyvät ainutlaatuiseen tyyliin. Työskennellessään useiden muiden yhtyeiden ja muusikoiden kanssa he muodostavat halutun vetonaulan Lähi-idän ja Euroopan festivaaleilla. Lastenmusiikilla on aina ollut erityinen paikka Overwaterin sydämessä ja hän näkee tehtäväkseen tuoda laadukasta jazzia ja akustista musiikkia lasten tietoisuuteen. Max Velthuijsin kanssa toteutetun Kikker Swingt! -projektin jälkeen hän kehitti useita muita musiikkiesityksiä yhdessä laulaja-lauluntekijä Lotte van Dijckin kanssa. 

PROJEKTIORGANISAATIO JA DOKUMENTAARINEN MUSIIKKI 

Arkkitehdin poikana Tony Overwater on kiinnostunut musiikin visuaalisesta puolesta. Sen lisäksi, että hän on kirjoittanut musiikkia erilaisiin leffoihin, dokumenttielokuviin ja tanssiesityksiin, hän on myös yhdessä Joshua Samsonin kanssa käynnistänyt ”Keeper of the Key” -projektin. Se on paikkasidonnainen konsertti, joka järjestetään tiettynä päivänä kuukaudesta. Esitys pidetään joka kerta uudessa, salaisessa paikassa ja aina eri vieraan kanssa. Arkkitehtuurin, ympäristön, musiikin, muusikoiden ja yleisön välinen vuorovaikutus tekee tästä pienimuotoisesta hankkeesta ainutlaatuisen kokemuksen. Overwater äänitti musiikin Abraham Kuyperista kertovaan dokumenttielokuvaan ”Om de Oude Wereldzee”, jossa yhdistyvät hänen asiantuntemuksensa ja mieltymyksensä arabimusiikkiin ja klassiseen eurooppalaiseen musiikkiin. 

Jazzrumpali Vinsent Planjer valmistui kuninkaallisesta konservatoriosta vuonna 2001. Hänen lopputyönsä erottui edukseen, koska se koostui vain hänen omista sävellyksistään. Sittemmin hänestä on tullut erittäin kysytty jazz-solistien säestäjä hollantilaisilla keikkapaikoilla ja festivaaleilla. Hän on myös yhä enemmän mukana tuottamassa, kehittämässä ja järjestämässä taiteellisia hankkeita. Hänellä on tärkeä rooli Haagin Ethospheric Orchestran konserttisarjassa, joka on parin viime kauden ajan esiintynyt Alankomaiden jazzin huippunimien kanssa. 

LAAJENEVA REPERTUAARI 

Rembrandt Frerichs Trion jäsenenä Planjer on kehittynyt instrumenttinsa johtavaksi soittajaksi. Häntä on nähty monilla keikkapaikoilla Alankomaissa ja eri puolilla maailmaa. Hänen soundiaan arvostetaan sen hienostuneisuuden ja toisinaan melodisen lähestymistavan vuoksi. Hän on yksi The Contemporary Fortepiano -projektin omistajista, jossa Rembrandt Frerichs Trion jäsenet käyttävät historiallisia soittimia, jonka kautta hän luo pohjan repertuaarinsa laajentumiselle. Planjer soittaa itse suunnittelemaansa ja rakentamaansa whisperkit-soitinta. Tämän kokoonpanon myötä Planjer nähdään yhä useammin klassisen musiikin esiintymispaikoilla ja festivaaleilla.