Lux Boreal #2 – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Lux Boreal #2

Aikuinen, 1:n päivän lippu 18€

Opiskelija/ eläkeläinen, 1:n päivän lippu 14€

Aikuinen, 2 päivää 30€

Opiskelija/ eläkeläinen, 2 päivää 25€

← Kaikki tapahtumat

Lux Boreal :: Pohjoismaisen musiikin nomadifestivaali

Tänä keväänä Lux Boreal saapuu Sibelius-museoon.  Kahtena iltana vaeltava nomadifestivaali esittelee Johanna Elina Sulkusen (FI/DK), Christian Wallumrød Ensemblen (NO), Johanna Borchertin (DK/DE) ja Lovisa Samuelssonin (SE), musiikintekijät, jotka leikkisästi muokkaavat omaa musiikillista kieltään luomalla polkuja popin, jazzin, nykyklassisen musiikin ja elektronisen musiikin välillä.

Lux Boreal on liikkuva festivaali, joka esittelee visionäärisiä pohjoismaisia säveltäjiä konserttikiertueella Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. Huhtikuun 26. päivän ja toukokuun 13. päivän välisenä aikana nämä neljä yhtyettä ovat yhdessä liikkeellä soittaakseen seitsemällä eri konserttilavalla. Yleisö kutsutaan mukaan tutkimaan nykypäivän pohjoismaista musiikkimaisemaa, joka ylittää genrejä, instituutioita ja kansallisia rajoja. Festivaali piirtää uuden pohjoismaisen musiikin kartaston, joka ei ole niinkään kiinnostunut historiallisesta säilyttämisestä, vaan keskittyy sen sijaan jatkuvasti uudelleen muotoutuvaan pohjoismaiseen kulttuuriin.

Torstai 27.4.

Johanna Borchert (DE/DK)

Johanna Borchert on tehnyt suuren vaikutuksen sekä jazz- että popyleisöön ensimmäisestä albumistaan FM Biography lähtien. Saksan yleisradio BR5 julisti levyn ”hiljaisten sävyjen mestariteokseksi” ja Süddeutsche Zeitung kuuli ”uudenlaisen äänikosmoksen täynnä harmonisesti tasapainoisia kontrasteja”. Monet toimittajat vertasivat levyä Laurie Andersoniin ja Joni Mitchelliin, Tori Amosiin ja Björkiin sekä Kate Bushin myöhempään tuotantoon.

Nyt moninkertaisesti palkittu laulurunoilija, laulaja ja pianisti on julkaissut voimakkaan uuden albumin Amniotic, joka asettuu jälleen genrejen väliin. Laulujen ja improvisaatioiden keskiössä on hänen hienostunut, jazziin ja klassiseen musiikkiin juurtunut soittonsa flyygelillä, ja hänen dynaaminen, karismaattinen äänensä. Amnioticin kappaleet ovat intensiivisiä, äänellisesti elämän kehityksen teeman ympärillä pyöriviä ennen syntymää, syntymän aikana ja heti sen jälkeen.

Johanna Borchert – piano ja laulu
Simon Toldam – koskettimet
Peter Bruun – rummut

”…keskeistä Amnioticin musiikista saamassani kokemuksessa on Johanna Borchert itse – säveltäjänä, pianistina ja laulajana. Hänen esityksensä kolmessa lajissa on kunnioitusta herättävää, maagista, paikoin salaperäistä / dramaattista, paikoin suoraviivaista ja suoraan asiaan menevää. Teoksena, estetiikkana Amniotic on järkyttävä, yllättävä, vaikuttava. Hetkittäin lähes sakraalinen, toisissa lähes sinfonisesti rokkaava – Faster than Lightin kaltainen kappale tuo mieleen esimerkiksi joitakin Genesiksen varhaisia kappaleita. Joanna Borchertin vahvuus on kuitenkin se, että hän – säveltäjänä, pianistina ja laulajana – todella erottuu innovatiivisena ja luovana, omaperäisenä ja visionäärisenä, teknisesti taitavana ja taiteellisesti rikkaana.

Ivan Rod, musiikkitoimittaja Kööpenhamina

Kotisivut: www.johannaborchert.de
Bandcamp: https://johannaborchert.bandcamp.com/album/amniotic
Spotify: https://open.spotify.com/album/3zkD29c1trQVNeB7QlhWIq?si=3eBaTyIsQom-ivjfF3hlNQ

Johanna Elina Sulkunen (FIN)

Johanna Elina on suomalainen, kansainvälisesti tunnustettu jazzlaulaja ja säveltäjä. Tällä hetkellä Kööpenhaminassa asuvan artistin debyyttialbumi tuli ulos vuonna 2011, ja hän on julkaissut kaksi levyllistä musiikkia myös skandinaavisen IKI -lauluyhtyeen kanssa. Tyylillisesti Johanna Elinan musiikki vaihtelee abstraktista lyyrisyydestä elektro-akustisiin äänimaisemiin ja jopa indie-rock -vaikutteisiin.

Vuonna 2018 hän käynnisti kokeellisen sooloprojektin Sonority, ja siitä lähtien laulun ja elektroniikan symbioosi on ollut hänen uransa keskiössä. Hän tekee usein yhteistyötä muiden artistien kanssa ja on esiintynyt ikonisten jazz- ja improvisaatiomuusikoiden, kuten Tomasz Stankon, Axel Dörnerin, Koichi Makigamin ja monien muiden kanssa. Hän on työskennellyt erilaisissa monialaisissa projekteissa yhteistyössä tanssijoiden, runoilijoiden ja elokuvantekijöiden kanssa. Alun perin vaihtoehtojazzin mielenkiintoiseksi ääneksi tituleerattu Sulkunen on laajentanut työskentelyään kattamaan kaiken jazzista kokeelliseen poppiin, vapaaseen improvisaatioon, elektroniseen musiikkiin ja avantgardeen.

”Taiteilija, joka uskaltaa ottaa askeleen kauas vakiintuneen ulkopuolelle” -LIRA

Kotisivut: www.johannaelinasulkunen.com
Bandcamp: https://johannaelinasulkunen.bandcamp.com/album/terra
Spotify:
https://open.spotify.com/album/0xWP0zc9O2wFWNxWeCpohQ?si=_E920A4qTV-YYGcGTD5auA