Lux Boreal #2 – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet

Lux Boreal #2

Vuxen, 1 dag 18€

Studerande/ pensionär, 1 dag 14€

Vuxen, 2 dagar 30€

Studerande/ pensionär, 2 dagar 25€

← Alla evenemang

Lux Boreal :: En nomadisk festival för nordisk musik

I vår kommer Lux Boreal till Sibeliusmuseum!  Under dessa två kvällar presenterar den nomadiska festivalen Johanna Elina Sulkunen (FI/DK), Christian Wallumrød Ensemble (NO), Johanna Borchert (DK/DE) och Lovisa Samuelsson (SE), kompositörer som på ett lekfullt sätt formar sitt eget musikaliska språk genom att skapa vägar mellan pop, jazz, samtida klassisk och elektronisk musik.

Lux Boreal är en nomadisk festival som presenterar visionära nordiska kompositörer på en konsertturné i Danmark, Sverige, Norge och Finland. Mellan den 26 april och 13 maj är dessa fyra ensembler på turné tillsammans för att spela på sju konsertplatser. Publiken bjuds in för att utforska ett musikaliskt landskap av Norden i nutid, som på ett mycket reellt sätt överskrider gränser mellan genrer, institutioner och nationella gränser. Här ritas en ny atlas över den nordiska musiken, som är mindre fascinerad av historiskt bevarande och i stället fokuserar på en nordisk kultur i ständig formning. För precis som Lux Boreal är musiken också alltid i rörelse.

Torsdag 27.4

Johanna Borchert (DE/DK)

Sedan hennes första album FM Biography har inte bara jazz- och poptidningar varit djupt imponerade av Johanna Borchert. Den tyska radiostationen BR5 förklarade skivan som ett ”mästerverk av lugna toner” och Süddeutsche Zeitung hörde ”ett nytt klangkosmos fullt av harmoniskt balanserade kontraster”. Många journalister gjorde jämförelser med Laurie Anderson och Joni Mitchell, Tori Amos och Björk samt med Kate Bushs sena verk.

Nu gör den flerfaldigt prisbelönta sångpoeten, sångerskan och pianisten en imponerande comeback. Borcherts kraftfulla nya album Amniotic positionerar sig mellan genrerna med en detaljerad kreativ vilja och manifesterar Borcherts profil som en självsäker konstnärlig personlighet. I centrum för sångerna och improvisationerna står hennes raffinerade spel på flygeln, med rötter i jazz och klassisk musik, och hennes variabla, karismatiska röst. Hennes spektrum sträcker sig från rytmiskt viskande texter (Amniotic Nectar) till lovande mörka passager och strålande register.

Johanna Borchert – piano och sång
Simon Toldam – keyboards
Peter Bruun – trummor

Hemsida: www.johannaborchert.de

Bandcamp: https://johannaborchert.bandcamp.com/album/amniotic

Spotify: https://open.spotify.com/album/3zkD29c1trQVNeB7QlhWIq?si=3eBaTyIsQom-ivjfF3hlNQ

Johanna Elina Sulkunen (FIN)

Johanna Sulkunen är en finsk experimentell vokalist, kompositör och improvisatör baserad i Köpenhamn. Hon har släppt fyra kritikerrosade album och är en del av den prisbelönta vokalensemblen IKI. År 2018 lanserade hon det experimentella soloprojektet Sonority, och sedan dess har symbiosen mellan sång och elektronik stått i centrum för hennes karriär.  Hon samarbetar också ofta med andra artister och har uppträtt med ikoniska jazz- & improvisations- och elektronikmusiker som Tomasz Stanko, Axel Dörner, Koichi Makigami, Mike Sheridan och många andra. Hon har även arbetat i olika tvärvetenskapliga projekt och samarbetat med dansare, poeter och filmskapare. Sulkunen, som ursprungligen betecknades som en spännande röst på den alternativa jazzscenen, har utvidgat sitt arbete till att omfatta allt från jazz och pop till fri improvisation, elektronisk musik och avantgarde.

Johanna Sulkunen har bott i Danmark sedan 2009 och är en mycket aktiv del av Köpenhamns pulserande musikscen, där hon ofta deltar i nya samarbeten och improviserade sessioner, men också uppträder på några av Danmarks stora festivaler, som Roskilde Festival, SPOT, Copenhagen Jazz Festival med flera. Sedan 2009 har hon varit en del av den hyllade skandinaviska vokalgruppen IKI, vars debutalbum från 2011 fick ett danskt musikpris för årets jazzvokalalbum. Samma år släppte hon också sitt debutalbum som soloartist, det kritikerrosade ”Our Garden” (utgivet som Johanna Elina) som introducerade henne som en spännande och djärv vokalist och kompositör i sin egen rätt. År 2016 följdes albumet upp av det lika imponerande ”Belonging”, som nominerades till ett danskt musikpris för bästa vokala jazzalbum.

År 2018 återvände hon som soloartist under det nya namnet Sonority och släppte albumet ”Koan”, den första delen av en planerad trilogi, där den andra delen är 2021-releasen ”Terra”. Även om projektet Sonority fortfarande innehåller element av jazz och improvisation, tar Sulkunen i Sonority-projektet sin röst in på nya ljudmässiga territorier och arbetar i riktning mot elektroakustisk komposition, experimentell ambient och fältinspelningar.

I sina Sonority-konserter uppträder hon ofta som duo: en hybrid mellan live visuals och solosång & elektronik. Sonority är en pågående forskning om resonans av människokroppen – röst och elektronik. Med Sonority har hon turnerat i flera europeiska länder och i Japan.

Johanna Sulkunen har en examen i jazzsång från Rotterdam Jazz Academy, där hon tog examen med priset ”very talented alumni”. Hon tog examen från Post Graduate ”Soloist”-linjen (performance) vid Rhythmic Music Conservatory i Köpenhamn 2017. Hon har också en magisterexamen i antropologi/jämförelse av religion från Helsingfors universitet.

Hemsida: www.johannaelinasulkunen.com

Bandcamp: https://johannaelinasulkunen.bandcamp.com/album/terra

Spotify: