Sibbe Live!: Kahdelta mantereelta – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Sibbe Live!: Kahdelta mantereelta

Aikuinen 15€

Opiskelija/ eläkeläinen 12€

← Kaikki tapahtumat

Annukka Kuivisto, sopraano, Marko Autio, piano

Ohjelma:

Richard Wagner (1813–1883):   

Wesendonc Lieder -laulusarja, WWV91(1857–58)                                 20’

Der Engel
Stehe still!
Im Treibhaus
Schmerzen
Träume                     

Albumblatt für Frau Betty Schott, WWV108 (1875)                               5’                 

Jonathan Dove (s.1959):                                                                      

Five Am’rous Sighs -laulusarja (säv. 1977)                                             10’

Between your sheets you soundly sleep
Finish! Finish, these Languours make me sick
My heart still hovering round about you
All these dismal looks and fretting
Venus, take my votive glass

Marko Autio (s.1969):

Phainetai moi kênos îsos theoisin (kantaesitys)                                     5’

Kimmeltäviä palasia -laulusarja (säv. 2019, kaksi laulua)

Lähtisin mukaan (no. 1)                                                                            4’

Puro (no. 3)                                                                                               4’

Richard Wagnerin (1813–83) legendaarinen viisiosainen laulusarja, 5 Gedichte für eine Frauenstimme, WWV91, tunnetaan paremmin nimellä Wesendonck Lieder (1857–58). Laulusarja on sävelletty Wagnerin mesenaatin vaimon, Mathilde Wesendonckin (1828–1902) runoihin.

Richard Wagnerin viimeiseksi jäänyt pianoteos Albumblatt für Frau Betty Schott, WWV108 (1875) on samalla kiitoksenosoitus Wagnerin taiteellisen työn tukijalle hänen pitkän uransa aikana.

Yhdysvaltalaisen säveltäjän Jonathan Doven (s. 1959) laulusarja Five Am’rous Sighs (1977) kuullaan Turussa ensimmäistä kertaa. Laulusarja on saanut inspiraationsa kahden runoilijan, Mary Wortley Montaguen (1689–1762) ja Matthew Priorin (1664–1721) teksteistä 1700–luvulta.  

Marko Aution (s. 1969) Phainetai moi kênos îsos theoisin on pianoteoksen kantaesitys ja se tutkii kvartti-intervallin musiikillisia mahdollisuuksia virtuoottiseen tyyliin. Teoksen nimi viittaa Sapfon runoon.

Marko Aution laulusarja Kimmeltäviä palasia kantaesitettiin Sibelius-museossa syksyllä 2019. Laulusarja perustuu runoilija Minna Pirin (s. 1991) samannimiseen runosarjaan, joka on kirjoitettu laulusarjaa varten säveltäjän toiveiden ja musiikillisten tavoitteiden pohjalta. Laulusarjan sävellysprosessista tehdään tällä hetkellä autoetnografista tutkimusta Turun yliopistolle. Laulusarja on kuusiosainen, joista konsertissa esitetään kaksi, ensimmäinen ja kolmas laulu.

Annukka Kuivisto on turkulainen ooppera- ja konserttilaulaja, jonka ääni on parhaimmillaan dramaattisen sopraanon ohjelmistossa. Hän on valmistunut laulupedagogiksi Turun AMKsta (2007) ja taiteen maisteriksi (oopperadiplomi, Mgr.Art.) slovakialaisesta Banská Bystrican musiikkikorkeakoulusta (2013) opettajanaan professori Eva Blahová. Kuivisto on esiintynyt mm. Turun Oopperassa, Naantalin ja Turun musiikkijuhlilla, useiden kuorojen sekä orkestereiden (mm. TFO, Turun ja Tallinnan Barokkiorkesterit) sekä kirkkomusiikkiteosten solistina. Konserttiesiintymisiä hänellä on ollut Suomen lisäksi Slovakiassa, Tšekeissä, Kroatiassa ja Itävallassa. Viime aikoina Annukka Kuivisto on erikoistunut laulusarjakokonaisuuksien esittämiseen. Kuivisto toimii turkulaisen Oopperakammari Ry:n hallituksessa varapuheenjohtajana, opiskelee musiikkitiedettä Turun yliopistolla esitys- ja muusikkoustutkimuksen parissa, sekä toimii laulunopettajana Varsinais-Suomessa. Opetus- ja kulttuuriministeriön Taiteen edistämiskeskus Taike on myöntänyt Annukka Kuivistolle apurahan taiteelliseen työskentelyyn.

Marko Autio opiskeli pianonsoittoa Turun konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa, jossa hän suoritti pianodiplomin erinomaisin arvosanoin vuonna 1995 ja valmistui musiikin maisteriksi 1997. Hän sai toisen palkinnon Kangasniemen liedpianistikilpailussa vuonna 1994 ja on sen jälkeen esiintynyt solistina,
kamarimuusikkona ja liedpianistina Suomessa ja ulkomailla. Autio toimi Turun kaupunginteatterin kapellimestarina vuosina 1993–2004. Kapellimestarina hän on johtanut myös mm. Turun Filharmonista orkesteria, sekä lukuisia ooppera-, operetti- ja musikaaliproduktioita Varsinais-Suomessa. Marko Autio on myös säveltäjä ja hänen sävellyksiään on esitetty Suomen lisäksi Ruotsissa ja Saksassa. Aution viimeisimmät sävellykset, laulusarja Kimmeltäviä palasia ja jousikvartetto Kvintessenssi kantaesitettiin syksyllä 2019 Turun Sibelius-museossa. Tällä hetkellä Autio työskentelee sävellystyönsä ohella Turun konservatorion ja musiikkiopiston koulutuspäällikkönä.