Sibbe Live!: Från två kontinenter - Sibeliusmuseum Hoppa till huvudinnehållet

Sibbe Live!: Från två kontinenter

Vuxen 15€

Studerande/ pensionär 12€

← Alla evenemang

Annukka Kuivisto, sopran, Marko Autio, piano

Program:

Richard Wagner (1813–1883):   

Wesendonc Lieder -sångcykel, WWV91(1857–58)                                20’

Der Engel
Stehe still!
Im Treibhaus
Schmerzen
Träume                     

Albumblatt für Frau Betty Schott, WWV108 (1875)                               5’                 

Jonathan Dove (f. 1959):                                                                      

Five Am’rous Sighs -sångcykel (säv. 1977)                                             10’

Between your sheets you soundly sleep
Finish! Finish, these Languours make me sick
My heart still hovering round about you
All these dismal looks and fretting
Venus, take my votive glass

Marko Autio (f. 1969):

Phainetai moi kênos îsos theoisin (uruppförande)                                  5’

Kimmeltäviä palasia -sångcykel ( 2019, två låtar)

Lähtisin mukaan (no. 1)                                                                               4’

Puro (no. 3)                                                                                                  4’

Richard Wagners (1813-83) legendariska femstämmiga sångcykel 5 Gedichte für eine Frauenstimme, WWV91, är mer känd som Wesendonck Lieder (1857-58). Sångcykeln är tonsatt till dikter av Mathilde Wesendonck (1828-1902), Wagners beskyddande hustru.

Richard Wagners sista pianoverk, Albumblatt für Frau Betty Schott, WWV108 (1875), är också ett tackröst till de som stöttade Wagner under hans långa karriär.

Den amerikanska kompositören Jonathan Dove (f. 1959) sångcykel Five Am’rous Sighs (1977) hörs för första gången i Åbo. Sångcykeln är inspirerad av texter från 1600-talet av två poeter, Mary Wortley Montague (1689-1762) och Matthew Prior (1664-1721). 

Marko Autios (f. 1969) Phainetai moi kênos îsos theoisin är den första framförandet av ett pianoverk och utforskar kvartettintervallets musikaliska möjligheter i en virtuos stil. Verkets titel hänvisar till en dikt av Sappho.

Marko Autios sångcykel Kimmeltäviä palasia uruppfördes på Sibeliusmuseet hösten 2019. Sångcykeln baserar sig på en serien av dikter med samma namn av poeten Minna Piri (f. 1991), som skrevs för sångcykeln utifrån kompositörens önskemål och musikaliska mål. En autoetnografisk studie av kompositionsprocessen för sångcykeln genomförs för närvarande för Åbo universitet. Sångcykeln består av sex satser, varav två, den första och den tredje, kommer att framföras på konserten.

Annukka Kuivisto är en opera- och konsertsångerska från Åbo, vars röst är som bäst i den dramatiska sopranrepertoaren. Hon är utexaminerad sångpedagog vid Åbo yrkeshögskola (2007) och har även en magisterexamen (Operadiplom, Mgr.Art.) vid Banská Bystrica Music Academy i Slovakien (2013) under professor Eva Blahová. Kuivisto har uppträtt vid Åbo opera, Nådendals och Åbo musikfestivaler, som solist i flera körer och orkestrar (t.ex. TFO, Åbo och Tallinns barockorkestrar) och i kyrkomusikverk. Förutom i Finland har hon gett konserter i Slovakien, Tjeckien, Kroatien och Österrike. Den senaste tiden har Annukka Kuivisto specialiserat sig på att framföra vokalensembler. Kuivisto är vice ordförande i styrelsen för Oopperakammari Ry i Åbo, studerar musikvetenskap vid Åbo universitet och arbetar som sångpedagog i sydvästra Finland. Undervisnings- och kulturministeriets center för konstfrämjande Taike har beviljat Annukka Kuivisto ett stipendium för konstnärligt arbete.

Marko Autio studerade piano vid Åbo konservatorium och Sibelius akademin, där han avlade pianodiplom med utmärkt vitsord 1995 och utexaminerades som magister i musik 1997. Han fick andra pris i Kangasniemi liedpianotävling 1994 och har sedan dess uppträtt som solist, kammarmusiker och liedpianist i Finland och utomlands. Han var dirigent för Åbo stadsteater från 1993 till 2004. Som dirigent har han också lett Åbo filharmoniska orkester och många opera-, operett- och musikalproduktioner i Egentliga Finland. Marko Autio är också kompositör och hans kompositioner har framförts i Finland, Sverige och Tyskland. Autios senaste kompositioner, sångcykeln Kimmeltäviä palasia och stråkkvartetten Kvintessenssi, uruppfördes i Sibeliusmuseum i Åbo hösten 2019. För närvarande arbetar Autio vid sidan av sitt kompositörskap som utbildningsansvarig vid Åbo konservatorium och musikinstitut.