Södergranin seurassa - Sibeliusmuseum Siirry pääsisältöön

Södergranin seurassa

Tervetuloa viettämään sunnuntaita Södergranin seurassa!

Päivän aikana Edith Södergranin runous kulkee punaisena lankana läpi konserttien ja keskustelujen. Tervetuloa istahtamaan hetkeksi, tai viivy hiukan kauemmin, sillä museoon on vapaa pääsy koko päivän ajan.

Södergranin sukupuoliprotesti ja rajoja ylittävä runous on inspiroinut meitä esittämään sävellyksiä Södergranin runoihin, mutta myös muiden, kuten L. Onervan, Matilda Södergranin ja Märta Tikkasen, runoihin. Nostamme myös esiin säveltäjänaisia ja heidän teoksiaan. Ohjelmassa on muun muassa Greta Dahlströmin, Edith Sohlströmin ja Heidi Sundblad-Halmeen teoksia.

Päivän aikana musiikintutkijat Nuppu Koivisto-Kaasik ja Susanna Välimäki kertovat suomalaisista säveltäjänaisista ja kirjastaan Sävelten tyttäret (SKS 2023).

Kirjallisuuden tutkija Agneta Rahikainen kertoo uusimmista Södergranista kertovista kirjoistaan. Hedvig Långbacka haastattelee.

Muusikot:
Kaisa Kraft, sopraano
Marika Kivinen, mezzo
Nicholas Söderlund, basso
Iiris Tötterström, sello
Anni Collan, piano
Pasi Helin, piano
Jenna Ristilä, piano

Tapahtuma on kaksikielinen ja tarjoaa ohjelmaa tasatunnein:

Klo 12 Sävelten tyttäret – Tonernas döttrar -luentokonsertti

Nuppu Koivisto-Kaasik ja Susanna Välimäki kertovat kirjastaan ja unohdetuista säveltäjänaisista ja heidän teoksistaan. Marika Kivinen, Iiris Tötterström ja Jenna Ristilä esittävät säveltäjänaisten teoksia.

Klo 13 Konsertti: ”Jokainen runo on oleva runon rikkirepimistä”

Marika Kivinen, Iiris Tötterström ja Jenna Ristilä nostavat musiikin kautta esiin rajoja haastavaa vastarintaa. Nuppu Koivisto-Kaasik ja Susanna Välimäki kertovat esteistä säveltävien naisten elämässä.

Klo 14 Stjärnfångaren – kirjailijahaastattelu ja musiikkia

Agneta Rahikainen kertoo uusimmista kirjoistaan ja valaisee Södergranin elämää ja runoutta eri näkökulmista. Hedvig Långbacka haastattelee. Kaisa Kraft ja Anni Collan esittävät musiikkia Södergranin ja muiden teksteihin.

Klo 15 Konsertti: Södergran ajassa

Duot Kaisa Kraft ja Anni Collan sekä Nicholas Söderlund ja Pasi Helin esittävät musiikkia Södergranin ja hänen aikalaistensa, kuten L. Onervan ja Rainer Maria Rilken runoihin.

Tapahtumaa ovat tukeneet Konstsamfundet ja Svenska Kulturfonden.

Sopraano Kaisa Kraft viihtyy laulajana sekä Wagnerin oopperoiden että uuden musiikin parissa.
Mezzo Marika Kivinen on monipuolinen laulaja, historioitsija ja sukupuolentutkija joka on teinivuosistaan asti saanut voimaa Södergranin runoudesta.
Basso Nicholas Söderlund tarttuu mielellään haasteisiin sekä ooppera- että konserttilavoilla.
Sellisti Iiris Tötterström esittää aktiivisesti uutta musiikkia ja esittää yhteistyössä Ristilän kanssa säveltäjänaisten musiikkia.
Pianisti Anni Collan on tehnyt Kraftin kanssa yhteistyötä monen vuoden ajan ja viihtyy sekä oman aikamme että vanhemman musiikin parissa.
Pianisti Pasi Helin on tottunut tekemään yhteistyötä laulajien kanssa ja vuosien saatossa hänen liedohjelmistonsa on karttunut hyvin laajaksi.
Pianisti Jenna Ristilä tekee taiteellista väitöskirjaa säveltäjänaisten teoksista ja työskentelee korrepetiittorina, solistina ja liedpianistina.

Nuppu Koivisto-Kaasik on Suomen Akatemian tutkijatohtori ja Susanna Välimäki Helsingin yliopiston taiteentutkimuksen professori ja musiikkitieteen tieteenalavastaava. Yhdessä he ovat kirjoittaneet kirjan Sävelten tyttäret — Säveltävät naiset Suomessa 1800-luvulta 1900-luvulle (SKS, 2023) jossa he esittelevät 126 säveltäjänaista. Suomen tiedekustantajien liitto ry on valinnut kirjan Vuoden 2023 tiedekirja-palkintoehdokkaaksi.

Agneta Rahikainen julkaisi vuonna 2014 väitöskirjansa Poeten och hennes apostlar, en biomytografisk analys av Edith Södergranbilden. Hän on julkaissut useita Södergrania käsitteleviä kirjoja, kuten Kampen om Edith (suom. Edith – Runoilijan elämä ja myytti). Vuonna 2023 hän on julkaissut kolme aiheeseen liittyvää kirjaa: Edith Södergran – elämä, Världen är min (yhdessä Eira Sillanpään kanssa) ja Flora Poetica (yhdessä Martin Bergströmin kanssa).

Radiotoimittaja Hedvig Långbacka on kirjallisuustieteilijä ja Edith Södergran -seuran hallituksen jäsen.