Söndag med Södergran – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet

Söndag med Södergran

Välkommen att fira Söndag med Södergran!

Edith Södergrans poesi går som en röd tråd genom söndagens konserter och diskussioner. Välkommen att sätta dig ner en stund, eller stanna lite längre. Museet har fritt inträde hela dagen.

Vi har låtit oss inspireras av Södergrans genusprotest och gränsöverskridande konstnärskap och framför under dagen tonsättningar till dikter av Södergran, men även till texter av poeter som L. Onerva, Matilda Södergran och Märta Tikkanen. Vi lyfter fram komponerande kvinnor och deras verk, bland annat Greta Dahlström, Edith Sohlström och Heidi Sundblad-Halme.

Under dagen berättar musikforskarna Nuppu Koivisto-Kaasik och Susanna Välimäki om sin bok Sävelten tyttäret (SKS 2023) och om finländska kvinnliga kompositörer.

Litteraturforskaren Agneta Rahikainen berättar om sina nyaste böcker om Edith Södergran, Hedvig Långbacka intervjuar.

Evenemanget är tvåspråkigt.

Musiker:

Kaisa Kraft, sopran
Marika Kivinen, mezzo
Nicholas Söderlund, bas
Iiris Tötterström, cello
Anni Collan, piano
Pasi Helin, piano
Jenna Ristilä, piano

Program ordnas varje timme:

Kl. 12 Sävelten tyttäret – Tonernas döttrar -föreläsningskonsert

Nuppu Koivisto-Kaasik och Susanna Välimäki berättar om sin bok om kvinnliga tonsättare och om hur de i arkiven hittat bortglömda personer och bortglömd musik. Marika Kivinen, Iiris Tötterström och Jenna Ristilä framför musik av komponerande kvinnor.

Kl. 13 Konsert: ”Varje dikt skall vara sönderrivandet utav en dikt”

Marika Kivinen, Iiris Tötterström och Jenna Ristilä lyfter fram protester och gränsöverskridanden genom musik. Nuppu Koivisto-Kaasik och Susanna Välimäki berättar om hinder i tonsättande kvinnors skapande arbete.

Kl. 14 Stjärnfångerskan – författarintervju och musik

Agneta Rahikainen berättar om sina nyaste böcker om Södergran och om olika perspektiv på Södergrans liv och poesi. Hedvig Långbacka intervjuar. Kaisa Kraft och Anni Collan framför musik till poesi av Södergran och andra.

Kl. 15 Konsert: Södergran i tiden

Duorna Kaisa Kraft & Anni Collan och Nicholas Söderlund & Pasi Helin framför musik till dikter av Edith Södergran och hennes samtida, såsom L. Onerva och Rainer Maria Rilke.

Evenemanget arrangeras med understöd av Konstsamfundet och Svenska Kulturfonden.

Sopranen Kaisa Kraft är en sångare som trivs både med Wagners operaroller och med ny musik.
Mezzosopranen Marika Kivinen är genusforskare och historiker och har sedan tonåren hämtat kraft ur Södergrans poesi.
Basen Nicholas Söderlund tycker om utmaningar både på opera- och konsertscenen.
Cellisten Iiris Tötterström har aktivt framfört ny musik och samarbetar med Ristilä för att synliggöra kvinnliga tonsättare.
Pianisten Anni Collan har samarbetat med Kraft i många olika sammanhang och är van att framföra vår tids musik.
Pasi Helin är en etablerad liedpianist med en mångårig erfarenhet av samarbete med sångare. 
Pianisten Jenna Ristilä arbetar på en konstnärlig doktorsavhandling om tonsättande kvinnor och arbetar som korrepetitor, solist och liedpianist.

Nuppu Koivisto-Kaasik är forskardoktor vid Finlands Akademi och Susanna Välimäki är professor i konstforskning vid Helsingfors Universitet och områdesansvarig i musikvetenskap. De har tillsammans skrivit boken Sävelten tyttäret — Säveltävät naiset Suomessa 1800-luvulta 1900-luvulle (SKS, 2023) där de presenterar 126 historiska kvinnliga kompositörer. Boken är nominerad till Årets Vetenskapsbok av Förbundet för vetenskapspublicering i Finland rf.

Agneta Rahikainen har doktorerat på Edith Södergran med avhandlingen Poeten och hennes apostlar, en biomytografisk analys av Edith Södergranbilden 2014. Hon har gett ut flera verk om Södergran, bland annat Kampen om Edith. Hon är aktuell med tre nya böcker om Södergran som kommit ut år 2023: Edith Södergran – Stjärnfångerskan, Världen är min (red. tillsammans med Eira Sillanpää) och Flora Poetica: Edith Södergran i växtriket (med Martin Bergström).

Radioredaktören Hedvig Långbacka är litteraturvetare och medlem av Edith Södergran-sällskapets styrelse.