Urut, sähkö ja teosofia hallitsevat Sibelius-museon uutta näyttelyä  – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön
← Takaisin

Urut, sähkö ja teosofia hallitsevat Sibelius-museon uutta näyttelyä 

07.10.2024

Juhani Pohjanmies soittaa pianokanteletta.
Juhani Pohjanmies

Suomen tuotteliain soitinkeksijä, Pekka Ervastin hovisäveltäjä, noin 80 urkujen suunnittelija ja paljon muuta. Sibelius-museon uusi näyttely Urkuja, kanteleita ja vähän scifiä – J. Pohjanmies valottaa Juhani Pohjanmiehen monialaista elämäntyötä. Näyttely avautuu yleisölle 9. lokakuuta. 

Juhani Pohjanmies (1893–1959) oli muusikko, urkuri, urkusuunnittelija, säveltäjä, kuoronjohtaja, soitinkeksijä, musiikkikauppias, musiikinopettaja, konserttiarvostelija, taidemaalari, kirjailija ja filosofi. Hän keksi ja rakensi noin 30 uutta soitinta ja näistä noin 50 erilaista mallia. Pohjanmies oli yksi ensimmäisistä suomalaisista, jotka kokeilivat sähkön yhdistämistä soittimiin. Lisäksi hän kehitteli monenlaisia yksinkertaisia koulusoittimia ulottaakseen musisoimisen ilon mahdollisimman laajalle. 

Jälkipolville tunnetuin Pohjanmiehen luomuksista lienee Unto Koskelan runoon sävelletty Kuubalainen serenadi. Myös tunnetut joululaulut Talvi-iltana ja Tule rakkaus ihmisrintaan ovat hänen säveltämiään. 

Suuri osa Pohjanmiehen keksimistä soittimista kuuluu nykyään Sibelius-museon kokoelmiin. Näyttelykävijä pääsee kokeilemaan niistä muutamia – mainittakoon esimerkiksi pianokantele, jossa Pohjanmies yhdisti kanteleen kielet pianon koskettimiin. Yleisö pääsee myös tutustumaan Pohjanmiehen kirjalliseen tuotantoon ja teosofian sävyttämään henkiseen maailmaan sekä tietenkin kuuntelemaan Pohjanmiehen sävellyksiä. Kokonaisuus tarjoaa laajan kuvan Pohjanmiehen suurelle yleisölle tuntemattomaksi jääneestä, erittäin tuotteliaasta elämästä. 

Näyttely huomioidaan myös Sibelius-museon konserttitarjonnassa syksyn ja kevään aikana. 

Urkuja, kanteleita ja vähän scifiä – J. Pohjanmies on esillä Sibelius-museossa 9.10.2024–1.6.2025. 

Lisätiedot: 
Näyttelyamanuenssi Ilona Vanhakartano
050 339 6070
ilona.vanhakartano@stiftelsenabo.fi