Vox Quercus -sävellyskilpailu etsii musiikkia Kalmin tammen kunniaksi - Sibeliusmuseum Siirry pääsisältöön
← Takaisin

Vox Quercus -sävellyskilpailu etsii musiikkia Kalmin tammen kunniaksi

20.01.2022

Kalmin tammi

Sävellyskilpailun Vox Quercus (Tammen ääni) ja Pehr Kalm -näyttelyn myötä Sibelius-museo haluaa vuonna 2022 kunnioittaa historiallista aluetta, jolla museo sijaitsee. Carl von Linnén oppilas Pehr Kalm perusti vuonna 1757 tontille kasvitieteellisen puutarhan Kuninkaalliselle Turun Akatemialle. Tänä päivänä puutarhasta on jäljellä vain uljas tammi, yleisesti tunnettu Kalmin tammena. 

Sibelius-museon ja Åbo Akademin säätiön järjestämä Vox Quercus -kilpailu etsii parhaillaan uutta musiikkia, joka on saanut inspiraationsa vanhasta tammesta Aurajoen rannalla. Kilpailu on kaikille musiikin tyylilajeille avoin ja Sibelius-museo kannustaa myös nuoria kykyjä osallistumaan. 
 
– Olisi erityisen jännittävää kuulla musiikkia, jossa on vaikutteita 1700-luvulta – onhan tammi kyseiseltä vuosisadalta. Olemme toki avoimia kaikenlaiselle musiikille, kertoo museoassistentti Lotta Green.  

Åbo Akademin säätiö lanseeraa kulttuuripalkinnon

Ammattilaisista koostuvan tuomariston valitsema voittaja tai voittajat julkistetaan toukokuussa 2022. Vox Quercus -kilpailun palkintosumma 12 000 euroa on samalla Åbo Akademin säätiön kulttuuripalkinto Frejan lanseeraus. Freja-palkintoa jaetaan säätiön toimesta joka toinen vuosi eri kulttuurialojen harjoittajille. 

Vox Quercus -kilpailun voittajan tai voittajien on tarkoitus esiintyä Sibelius-museossa järjestettävässä juhlakonsertissa Pehr Kalm -näyttelyn avajaisviikolla. Perjantaina 6. toukokuuta avattavassa näyttelyssä Kalmin perintöä tarkastellaan sekä historiallisesta että hieman modernimmasta näkökulmasta, jolloin myös musiikille annetaan tilaa. Näyttelyyn on kutsuttu taiteessaan kasveja hyödyntäviä nykytaiteilijoita, kuten Fern Orchestra sekä Band of Weeds

Vox Quercus -kilpailuun voi lähettää valmiita musiikkiäänityksiä, tai mikäli kyseessä on orkesteriteos, voi osallistuja lähettää partituurin siihen liittyvällä midi-tiedostolla. Kilpailun ainoana ehtona on, että sävellysten kuuluu jollain tapaa liittyä Kalmin tammeen.  

– Kilpailu on avoin tulkinnoille, kuten musiikissa kuuluukin olla. Luonnollisesti kaikilla ei ole henkilökohtaista sidettä juuri Pehr Kalmin tammeen, mutta aina voi kuvitella mielessään lempipuunsa ja miettiä, millaista musiikkia siitä kumpuaisi, toteaa Green. 

Kilpailu lanseerattiin lokakuussa 2021 ja kilpailutöitä otetaan vastaan 28.2.2022 asti.


Lisätietoja:
Lotta Green 
Puh. 050 567 4887 (ti–pe klo 9–16) 
charlotta.green@stiftelsenabo.fi