Kompositionstävlingen Vox Quercus efterlyser musik Kalms ek till ära – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet
← Tillbaka

Kompositionstävlingen Vox Quercus efterlyser musik Kalms ek till ära

20.01.2022

Pehr Kalms ek

Med kompositionstävlingen Vox Quercus (Ekens ljud) och utställningen Pehr Kalm vill Sibeliusmuseum våren 2022 hedra den historiska plats museet står på. På tomten anlade Carl von Linnés lärjunge Pehr Kalm år 1757 en botanisk trädgård för Kungliga Akademien i Åbo. I dag återstår endast den ståtliga eken, allmänt känd som Kalms ek. 

Vox Quercus-tävlingen, som arrangeras av Sibeliusmuseum och Stiftelsen för Åbo Akademi, efterlyser nu musikstycken som är tillägnade eller inspirerade av den gamla eken på åbanken mellan museet och Aura å. Tävlingen är öppen för alla musikgenrer och Sibeliusmuseum uppmuntrar även unga talanger att delta. 

– Det skulle vara extra spännande med musik som har 1700-talsinfluenser med tanke på att eken är från det århundradet, men vi är naturligtvis öppna för all slags musik, säger museiassistent Lotta Green.

Stiftelsen för Åbo Akademi lanserar kulturpris

En professionell jury utser vinnaren eller vinnarna i maj 2022 och delar således ut det första Freja-priset med en prissumma på 12 000 euro. Priset, som är riktat till kulturutövare i olika branscher, kommer att delas ut av Stiftelsen för Åbo Akademi vartannat år. 

Enligt planerna uppträder Vox Quercus-tävlingens vinnare på en festkonsert i Sibeliusmuseum under öppningsveckan för utställningen Pehr Kalm. Utställningen öppnas fredagen 6.5.2022 och presenterar Kalm både ur ett historiskt och ett mer nutida perspektiv, i vilket även musiken får plats. Till utställningen har man bjudit in samtida konstnärer som använder sig av växter i sina verk, bland andra Fern Orchestra och Band of Weeds

Till Vox Quercus-tävlingen kan man skicka in ljudinspelningar av färdig musik, eller partitur med tillhörande midi-inspelningar ifall det rör sig om större orkesterverk. Tävlingens enda krav är att kompositionerna på något sätt ska vara anknutna till Kalms ek. 

– Tävlingen är öppen för tolkning, och så ska det också vara när det gäller musik. Det är inte självklart att alla har ett förhållande just till Pehr Kalms ek, men det går alltid att föreställa sig ett annat favoritträd och vilken musik som i fantasin dyker upp i samband med det, säger Green. 

Tävlingen lanserades i oktober 2021 och bidrag tas emot fram till 28.2.2022. 

 
Tilläggsinformation: 
Lotta Green 
Tfn 050 567 4887 (tis–fre kl. 9–16) 
charlotta.green@stiftelsenabo.fi