Sibbe Live!: Sellon ääni ja Bach – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Sibbe Live!: Sellon ääni ja Bach

Aikuinen 15€

Opiskelija/ eläkeläinen 12€

← Kaikki tapahtumat

Selloa pidetään kuin toisena ihmisäänenä, ja nyt se soi sellisti ja laulajanakin tunnetun Seeli Toivion käsissä!

Ohjelma

Johann Sebastian Bach:

Sarja no. 1, G-duuri (BWV 1007)
Sarja no. 2, d-molli (BWV 1008)
Sarja no. 3, C-duuri (BWV 1009)

Seeli Toivio on suomalainen mezzosopraano ja sellisti, joka on konsertoinut laajasti Keski-Euroopassa, Japanissa ja USAssa mukaan lukien New Yorkin Carnegie Hall. Hänen lukuisista levytyksistään mainittakoon kokonaislevytys kaikista J. S. Bachin kuudesta sellosarjasta sekä Virtuoso Cello, jolla hän esittää viuluvirtuoositeoksia (Sarasaten Carmen-fantasia, Bazzinin Vuorenpeikkojen tanssi, Montin Zcardas jne.) sellolla. Lapsuudesta mukana elänyt lauluääni on viime vuosien myötä puhjennut ilmaisuun huomattavan vahvana ja jalona mezzosopraanona. Toivion laulunopettaja on oopperalaulaja ja musiikin tohtori Margareta Haverinen. Toivio ylsi vuoden 2021 Toivo Kuula -laulukilpailussa finaaliin ja hän voitti erikoispalkinnon parhaasta uuden musiikin tulkinnasta. Toivio debytoi R. Wagnerin ”Siegfried”-oopperan Erdan roolissa 2022. Toivio soittaa myös sähköselloa, säveltää konepoppia ja tekee sovituksia.

Johann Sebastian Bachin kuusi sellosarjaa on sävellyskokonaisuus soolosellolle. Bach sävelsi teokset vuosina 1717–1723 toimiessaan Cöthenissä (nyk. Köthen) Kapellmeisterina.

Oletetaan, että teokset olisivat alun perin tarkoitetut etydeiksi. Sellosarjojen yhdenmuotoisuus viittaa siihen, että ne on sävelletty yhdeksi kokonaisuudeksi, mahdollisesti cötheniläiselle sellistille Christian Ferdinand Abelille (1683–1737) taikka Christian Bernhard Linikelle (1673–1751).

Bach lisäsi sellosarjoihinsa lisätansseja barokkisarjan perusosien lisäksi, jotka ovat allemande, courante, sarabande ja gigue. Kahdessa ensimmäisessä on menuettipari, kolmannessa ja neljännessä kaksi bourréeta ja kahdessa viimeisessä kaksi gavottia. Lisätanssit oli tarkoitus esittää alternativement, eli ensimmäinen kahdesta tanssista kerrattiin toisen tanssin jälkeen. Jokaisen sarjan aloittaa preludi, toinen osa on allemande, kolmas courante ja viimeinen, kuudes, gigue.

Bachin sellosarjat olivat pitkään unohduksissa aina 1900-luvun alkupuolelle asti. Kun Pablo Casals oli löytänyt sellosarjojen nuotit barcelonalaisesta musiikkikaupasta ja harjoitellut teoksia kahdentoista vuoden ajan, hän aloitti soolosellosarjan julkisen esittämisen. Näin sarjat palasivat laajempaan tietoisuuteen. Pablo Casals levytti sarjat 1930-luvulla.