Sibbe Live!: Grieg & Sibelius
Peruslippu 15€ (+palvelumaksu)
Opiskelijat/ eläkeläiset/ lapset 12€ (+palvelumaksu)
Melis Jaatinen, mezzosopraano, Thormod Rønning Kvam, piano
Ohjelma:
Jean Sibelius:
Serenad JS 167 (1888)
Drömmen Op. 13/5 (1891)
Kyssens hopp Op. 13/2 (1892)
Lasse liten Op. 37/2 (1902)
På verandan vid havet Op. 38/2 (1903)
Norden Op. 90/1 (1917)
Narciss JS 140 (1925)
Edvard Grieg:
Ballade op. 24, g-molli (1876)
Haugtussa op. 67 (1895)
Haugtussa on norjalaisen kirjailijan Arne Garborgin (1851 – 1924) uusnorjaksi kirjoittama eeppinen runokokonaisuus vuodelta 1895, jota pidetään klassisena esimerkkinä norjalaisesta uusromantiikasta ja symbolismista. Runot kertovat tarinan Haugtussasta, nuoresta paimentytöstä, ja hänen ensimmäisestä rakkaussuhteestaan sekä sydänsuruista.
Runojen aiheet liittyvät läheisesti Garborgin maaseututaustaan, ja niissä esiintyy useita yliluonnollisia olentoja, kuten draugeja (yks. draug), huldria (yks. huldra) ja muita olentoja. Kansallisesti merkittävän kirjailijan kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta.
Säveltäjä Edvard Grieg (1843 – 1907) kiinnostui Garborgin runokokoelmasta ja sävelsi näihin perustuvan laulusarjan sopraanolle ja pianolle vuonna 1895 (julkaistu 1898). Vaikka Grieg kirjoitti runsaasti lauluja, on tämä hänen koko tuotantonsa ainoa laulusykli.
Musiikki seurailee runojen mielikuvia maukkaista mustikoista ja purojen solinasta kietoen yhteen päähenkilön tarinan ja häntä ympäröivän mystisen keväisen luonnon ja kukkaan puhkeamisen.
Konsertissa kuullaan myös Griegin g-molli balladi, jota pidetään hänen tärkeimpänä pianoteoksenaan. Grieg sävelsi tämän, itselleen hyvin merkittävän teoksen 1875-1876, ajanjaksona, jolloin hänen molemmat vanhempansa kuolivat. Sävellys koostuu yhdestä teemasta ja 14 variaatiosta ja teema pohjautuu valdreslaiseen kansanlauluun, «Den Nordlandske Bondestand».
Ohjelma täydentyy valikoimalla Jean Sibeliuksen lauluja.
Thormod Rønning Kvam on saavuttamassa merkittävän aseman skandinaavisten nuorten huippupianistien joukossa. Viime vuosien kohokohtiin sisältyvät konsertit Lontoon Wigmore Hallissa, Norjan Kansallisoopperan päänäyttämöllä, Grünewaldsalissa Tukholman konserttitalossa, Harpassa Reykjavikissa, uudessa Munchmuseossa ja Hardangerin musiikkijuhlilla. 2023 hänelle myönnettiin Associate of the Royal Academy of Music -tunnustus, joka myönnetään yliopiston entisille opiskelijoille, jotka taiteellisen työskentelynsä kautta vaikuttavat oman alansa kehittymiseen. Hänelle on myönnetty myös Fagerstens-työnskentelyapuraha tulevan soololevyn valmistamiseen, sekä arvostettu Nils Larsen -stipendi kansainväliseen soolodebyyttiin. Thormod on perustamansa Aulaseriene- konserttisarjan taiteellinen johtaja, ja hän pyrkii työnsä kautta olemaan mukana uudistamassa klassista musiikkiperinnettä. Konserttisarja panostaa monipuoliseen kamarimusiikkitarjontaan Oslon ja Bergenin yliopiston auloissa, sekä Ramme-kulttuurikohteessa Hvitstenissä.
Norjassa asuva suomalais-turkkilainen mezzosopraano Melis Jaatinen tunnetaan monipuolisena laulajana, joka on vakiinnuttanut paikkansa pohjoismaisilla konserttiareenoilla. Valmistuttuaan Sibelius-Akatemiasta Jaatinen toimi solistiharjoittelijana Suomen Kansallisoopperassa 2010-2012, jossa hän on laulanut sittemmin useissa rooleissa: mm. Nancy (Britten/Albert Herring), Sesto (Julius Caesar), Zara (Reinvere/Puhdistus), Cherubino (Mozart/ Figaron häät), Mercedes (Bizet/ Carmen) ja Flora (Verdi/La Traviata). Muista oopperaesiintymisistä mainittakoon Polinan rooli (Tchaikovsky/ Patarouva) Savonlinnan oopperajuhlilta 2018, sekä debyytit 2019 Ruotsissa Norrlands-oopperassa teoksessa Vi – en okänd opera av Bach? ja Tanskan kuninkaallisessa oopperassa Kayn roolissa Abrahamsen/ Snedronningen. Jaatinen työskentelee aktiivisesti nykymusiikin parissa ja on ollut kantaesittämässä myös useita muita teoksia: mm. UR/Thorvaldsdottir, VIA/ Kortetangas ja Påske/Kverndokk. Kaudella 2023/2024 hän esiintyi Trondheimin sinfoniaorkesterin ja Oslon filharmonisen orkesterin solistina Beethovenin teoksessa Missa Solemnis. Jaatisella on monipuolinen kamarimusiikkirepertuaari, jota hän pyrkii jatkuvasti kehittämään ja syventämään laatiessaan uusia konserttiohjelmia. Hän on konsertoinut mm. Japanissa, Bard- musiikkifestivaalilla USA:ssa, Oxfordin Lied-festivaalilla, Oslon oopperassa, sekä useilla festivaaleilla Suomessa ja Norjassa. 2022 Melis julkaisi ensimmäisen levynsä “Impression du Nord – Nordic songs” yhdessä pianisti Juho Alakärpän kanssa. Levy sisältää lauluja pohjoismaalaisilta säveltäjiltä, jotka ovat saaneet vaikutteita ranskalaisesta impressionismista.
Palvelumaksu koskee Lippupisteestä ostettuja lippuja.