Sibbe Live!: Grieg & Sibelius – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet

Sibbe Live!: Grieg & Sibelius

04.09.2024 19:00 – 20:00

Ordinariepris 15€ (+serviceavgift)

Studerande/ pensionär/ barn 12€ (+serviceavgift)

← Alla evenemang

Thormod Rønning Kvam, piano
Melis Jaatinen, mezzosopran

Program:

Jean Sibelius:

Serenad JS 167 (1888)
Drömmen Op. 13/5 (1891)
Kyssens hopp Op. 13/2 (1892)
Lasse liten Op. 37/2 (1902)
På verandan vid havet Op. 38/2 (1903)
Norden Op. 90/1 (1917)
Narciss JS 140 (1925)

Edvard Grieg:

Ballade op. 24, g-moll (1876)
Haugtussa op. 67 (1895)

Haugtussa är en episk diktsamling skriven år 1895 på nynorska av den norske författaren Arne Garborg (1851–1924). Verket anses vara ett klassiskt exempel på norsk nyromantik och symbolism. Dikterna berättar historien om den unga herdeflickan Haugtussa och hennes första kärlek och hjärtesorg.

Dikternas teman är nära förknippade med Garborgs bakgrund på landsbygden, och de innehåller ett antal övernaturliga varelser som drauger, huldror och andra väsen. I år är det 100 år sedan den nationellt betydelsefulla författaren avled.

Kompositören Edvard Grieg (1843–1907) blev intresserad av Garborgs diktsamling och komponerade 1895 en sångcykel för sopran och piano baserad på dikterna (publicerad 1898). Trots att Grieg skrev ett stort antal sånger är detta den enda sångcykeln i hela hans produktion.

Musiken följer dikternas bildspråk av välsmakande blåbär och porlande bäckar, och väver samman berättelsen om huvudpersonen med den mystiska vårnaturen och blommorna som blommar omkring henne.

Konserten kommer också att innehålla Griegs Ballad i g-moll, som anses vara hans viktigaste pianoverk. Grieg komponerade detta verk, som var mycket viktigt för honom, mellan 1875 och 1876, under den period då båda hans föräldrar dog. Kompositionen består av ett tema och 14 variationer, och temat är baserat på folksången ”Den Nordlandske Bondestand” från Valdres.

Konserten kompletteras med ett urval av Jean Sibelius sånger.

Thormod Rønning Kvam håller på att etablera sig som en av Skandinaviens främsta unga pianister. De senaste årens höjdpunkter inkluderar konserter i Wigmore Hall i London, norska Nationaloperans huvudscen, Grünewaldsal på Stockholms konserthus, Harpa i Reykjavik, det nya Munchmuseet och Hardanger musikfestspel. År 2023 utsågs han till Associate of the Royal Academy of Music – en utmärkelse som ges till tidigare studenter vid universitetet som genom sitt konstnärliga arbete har bidragit till utvecklingen av sitt område. Han har också tilldelats ett Fagerstenstipendium för sitt kommande soloalbum, och det prestigefyllda Nils Larsen-stipendiet för sin internationella solodebut. Thormod är konstnärlig ledare för konsertserien Aulaseriene, som han grundade, och genom sitt arbete vill han bidra till att förnya den klassiska musiktraditionen. Konsertserien fokuserar på ett brett spektrum av kammarmusik i foajéerna på Oslo universitet och Universitetet i Bergen, samt på Ramme kulturplats i Hvitsten.

Den norskbaserade finsk-turkiska mezzosopranen Melis Jaatinen är känd som en mångsidig sångerska som har etablerat sig på den nordiska konsertarenan. Efter sin examen från Sibelius-Akademin arbetade Melis som solistpraktikant vid Finlands Nationalopera 2010–2012, där hon sedan dess har sjungit flera roller, bl.a. Nancy (Britten/Albert Herring), Sesto (Julius Caesar), Zara (Reinvere/Utrensning), Cherubino (Mozart/Figaros bröllop), Mercedes (Bizet/Carmen) och Flora (Verdi/La Traviata). Andra operauppträdanden inkluderar rollen som Polina (Tchaikovsky/Spader dam) vid Nyslotts operafestival 2018, och debuterna 2019 på Norrlandsoperan i Sverige i verket Vi-en okänd opera av Bach? och på Kungliga operan i Danmark i rollen som Kay i Abrahamsen/Snedronningen. Melis arbetar aktivt med nutida musik och har uruppfört flera andra verk, bl.a. UR/Thorvaldsdottir, VIA/Kortetangas och Påske/Kverndokk. Under perioden 2023/2024 uppträdde hon med Trondheims symfoniorkester och Oslo filharmoniska orkester som solist i Beethovens verk Missa Solemnis. Jaatinen har en mångsidig kammarmusikrepertoar, som hon ständigt utvecklar och fördjupar genom att skapa nya konsertprogram. Hon har framträtt bl.a. i Japan, på musikfestivalen Bard i USA, Lied-festivalen i Oxford, Operan i Oslo samt på flera festivaler i Finland och Norge. År 2022 släppte Melis sitt första album ”Impression du Nord – Nordic songs” tillsammans med pianisten Juho Alakärpää. Albumet innehåller sånger av nordiska kompositörer som inspirerats av fransk impressionism.

Serviceavgiften gäller biljetter köpta på Lippupiste.