Musiikillinen luento "Silenzio!" – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Musiikillinen luento ”Silenzio!”

”Silenzio!” – Mitä tapahtuu hiljaisuudelle, kun nimeämme sen?

Hänessä aukenee kuin hiljainen ahdistava hätä. Mistä on tämä kaiuton autio hetki? – – Onko hän tyhjä? Tyhjä? Mitätön aalto, jota kevyet tuulet heiluttelevat.

(Volter Kilpi: Parsifal, 1902)

Ajatuksia hiljaisuuden kuuntelemisesta, luovuudesta sekä hiljaisuuksista historiassa.

Merkitseekö luovan työn katkeaminen luovuuden lakkaamista? Puheenvuoron keskiössä seikkailee musiikkia taidemuotona ihaillut, nuoruudestaan saakka huonokuuloinen kirjailija Volter Kilpi, jonka julkisen kaunokirjallisen tuotannon alku- ja loppupuolen välillä on kolmenkymmenen vuoden mittainen vaikenemisen kuilu. 

Viulisti ja kulttuurihistorioitsija Laura Kokon työskentelyä kuvaa yhtäältä tarve syventyä tiettyjen teemojen äärelle, toisaalta monimuotoisuus ja mielenkiinto uusia asioita kohtaan. Kokko on toiminut Sinfonia Lahdessa viulistina vuodesta 2005. Hän on esiintynyt kamarimuusikkona (Turun musiikkijuhlat, Katrina kammarmusik, Kallion nykymusiikkipäivät, Klang-konserttisarja, Sinfonia Lahti Chamber Ensemble) ja barokkimuusikkona (mm. Helsingin barokkiorkesteri), sekä toiminut taiteellisena johtaja muun muassa Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikolla (2010–2013). Kokko on harjaantunut elektronisen luuppaustekniikan käytössä työskennellessään tanssijoiden kanssa sekä yhteistyössä runoilija Dorothea Grünzweigin kanssa lukuisilla esiintymisillä Suomessa ja Saksassa.

Lukemista ja kirjoittamista rakastava Kokko on toimittanut Volter Kilven ja Hilja Vanhakartanon kirjeenvaihtoa vuosilta 1905–1907 (Kirjapaja, 2013) ja kirjoittanut vuonna 2022 ilmestyneen palkitun elämäkerran kirjailija Volter Kilvestä (SKS). Kokko valmistui musiikin maisteriksi Budapestin Liszt-akatemiasta vuonna 2004 ja barokkiviulistiksi Novia-ammattikorkeakoulusta vuonna 2019. Filosofian maisterin tutkinnon hän suoritti Turun yliopistoon vuonna 2019 ja valmistelee siellä nyt kulttuurihistorian alaan kuuluvaa väitöskirjaa. 

Puheenvuoro järjestetään Aboagora-hankkeen sekä Turun Musiikkijuhlien yhteistyönä. Tilaisuus on pääsymaksuton ja avoin kaikille.