Musikalisk föreläsning "Silenzio!" - Sibeliusmuseum Hoppa till huvudinnehållet

Musikalisk föreläsning ”Silenzio!”

”Silenzio!” – Vad händer med tystnaden när vi namnger den?

Tankar om att lyssna till tystnad, kreativitet och tystnader i historien.

Innebär upphörandet av kreativt arbete upphörandet av kreativitet? Föredraget kommer att fokusera på Volter Kilpi, en författare som beundrade musik som konstform och var hörselskadad från sin ungdom, och vars offentliga skönlitterära produktion skiljs åt av en trettio år lång tystnad mellan början och slutet av hans liv.

Violinisten och kulturhistorikern Laura Kokkos arbete kännetecknas dels av ett behov av att fördjupa sig i vissa teman, dels av mångfald och ett intresse för nya saker. Kokko har varit violinist i Sinfonia Lahti sedan 2005. Hon har uppträtt som kammarmusiker (Åbo musikfestspel, Katrina kammarmusik, Kallion nykymusiikkipäivät, Klang konsertserie, Sinfonia Lahti Chamber Ensemble) och som barockmusiker (t.ex. Helsinki Baroque Orchestra), och har varit konstnärlig ledare för Volter Kilpi i Gustavs-litteraturveckan (2010-2013). Kokko har utövat elektronisk loopingsteknik samtidigt som hon arbetat med dansare och samarbetat med poeten Dorothea Grünzweig i ett flertal föreställningar i Finland och Tyskland.

Kokko älskar att läsa och skriva och har redigerat korrespondensen mellan Volter Kilpi och Hilja Vanhakartano från 1905-1907 (Kirjapaja, 2013) och har skrivit en prisbelönt biografi om författaren Volter Kilpi, som publicerades 2022 (SKS). Kokko utexaminerades som magister i musik från Liszt-akademin i Budapest 2004 och som barockviolinist från Yrkeshögskolan Novia 2019. Han blev filosofie magister vid Åbo universitet 2019, där han för närvarande arbetar på en doktorsavhandling i kulturhistoria.

Föreläsningen ordnas i samarbete med Aboagora-projektet och Åbo musikfestspel. Evenemanget är avgiftsfritt och öppet för alla. Evenemangen är på finska.