Naistenpäivän konsertti – Sibelius-museo Siirry pääsisältöön

Naistenpäivän konsertti

Aikuinen 15€

Opiskelija/ eläkeläinen 12€

← Kaikki tapahtumat

Pia Pajala, sopraano, Eveliina Kytömäki, piano 

Ohjelma

Laura Netzel (1839-1927): Drei lieder op. 44
1. Lied (Emanuel Geibel)
2. Wunsch (Robert Reinick)
3. Gruss (Heinrich Heine)

Heidi Sundblad-Halme (1903-1973):
I jungfru Marie örtagård op. 25 nro 2 (Viola Renvall)
Sången på berget op. 15 nro 5 (Edith Södergran)
Flyg du min dröm op. 19 nro 1 (Bertel Gripenberg)
Keltainen nocturno op. 25 nro 1 (Katri Vala)

Nadia Boulanger (1887-1979): Soir d’hiver (Nadia Boulanger)
Nadia Boulanger/Rauol Pugno: Les heures claires (Émile Verhaeren)
5. C’était en juin
6. Ta bonté
7. Roses de juin
8. S’il arrive jamais

Helvi Leiviskä (1902-1982):
Runolintuni op. 34 nro 1 (Raili Kahilainen)
Sydän op. 13 nro 1 (V. A. Koskenniemi)

Greta Dahlström (1887-1978): 
Vassens visa (Nino Runeberg)
Nattlig Madonna (Edith Södergran)

Aina Korhonen (1869-1943): Zwei Lieder
Lad vaaren komme! (J. P. Jacobsen) 
Traumland (Paul Gutmann)

Tule juhlimaan kanssamme Kansainvälistä naistenpäivää liedkonserttiin, jossa soivat naisten säveltämät teokset. Ohjelmaan on valikoitunut omien nuottiarkistojemme suosikkeja, kuten Helvi Leiviskän ja Nadia Boulangerin yksinlauluja. Olemme tehneet salapoliisityötä ja saaneet käyttöömme teosharvinaisuuksia Sibelius-museon ja Kansalliskirjaston kokoelmista. Wagneriaaniseen tyyliin säveltäneen Aina Korhosen kaksi laulua löytyivät Helsingin naisorkesterin nuotistosta.

Konsertti alkaa suomalaissyntyisen, Tukholmassa elämäntyönsä tehneen Laura Netzelin kolmella saksankielisellä laululla. Laura Netzel julkaisi teoksiaan usein nimimerkillä N. Lago, jotta niihin suhtauduttaisiin avoimin mielin eikä niitä lokeroitaisi vähempiarvoisiksi yritelmiksi.

Ohjelmaan mahtuu myös yksi Turussa vaikuttanut säveltäjä. Greta Dahlström oli musiikinopettaja, kansanmusiikinkerääjä, kuoronjohtaja ja säveltäjä. Hänen teostensa käsikirjoitukset on lahjoittanut Sibelius-museon arkistoon hänen poikansa musiikintieteilijä Fabian Dahlström. Näistä esitämme kaksi laulua Nattlig Madonna ja Vassens visa.

Ennakkoluuloja ja monenlaisia esteitä sävellystyölleen on kokenut jokainen historian säveltävä nainen. Esimerkiksi Helvi Leiviskän pianokonserttoon eräs mieskriitikko suhtautui positiivisesti ja kirjoitti “teos oli ihan miehen puhetta alusta loppuun”.

Tervetuloa kuulemaan lisää säveltävistä naisista ja kuulemaan heidän musiikkiaan. 

Nähdään konsertissa! 

Terv. Pia ja Eveliina 

Sopraano Pia Pajala konsertoi erilaisissa kokoonpanoissa niin duona, kamarimuusikkona kuin kuorojen ja orkestereiden solistina. Pajala on esiintynyt näyttämörooleissa mm. Chilean Adriana Lecouvreurin nimiroolissa, Mozartin Taikahuilun 1. Naisena, Don Giovannin Donna Elvirana, Kyllösen oratorio-oopperassa Unohdetut sankarit Dorotheana, ja Tanssiteatteri Erin tanssitaiteilija Tiina Lindforsin ohjaamassa, Maria Callasin elämään perustuvassa monitaiteellisessa teoksessa, lisäksi hän lauloi pitkään myös Suomen kansallisoopperan lisäkuorossa. Pia on esiintynyt ooppera- ja passiosolistina useiden suomalaisten kapellimestareiden kanssa, kuten Sakari Oramo, Santtu-Matias Rouvali, Anssi Mattila ja Markus Lehtinen. 

Pia on laulanut useissa YLE TV1:n ja Yle Radion lähetyksissä solistina, sekä levyttänyt mm. kuuden CD:n kokonaistuotannossa Naxos -levymerkille kaikki Sibeliuksen näyttömöteosten naisosat Turun filharmonisen orkesterin ja kapellimestari Leif Segerstamin kanssa. Levytykset palkittiin kansainvälisellä musiikkipalkinnolla (IMCA, International Music Awards) vuonna 2019. 

Sopraano Pia Pajala työskentelee Turun konservatorion laulun lehtorina ja valmistelee väitöskirjaa laulun opettamisesta Turun yliopistossa. Pia on valmistunut Turun taideakatemiasta laulunopettajaksi, Turun yliopistosta luokanopettajaksi ja Sibelius-Akatemiasta oopperalaulajaksi.

Eveliina Kytömäki on monipuolinen kosketinsoittaja, jonka soittimia ovat cembalo, fortepiano ja moderni piano. Kytömäki on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Tuija Hakkila, Ilmo Ranta ja Jussi Siirala. Fortepianonsoittoon ja esityskäytäntöihin hän on perehtynyt Yhdysvalloissa Cornell Universityssä Malcolm Bilsonin ohjauksessa. Cembaloa ja continuosoittoa hän on opiskellut Yrkeshögskola Noviassa Petteri Pitkon oppilaana. 


Kytömäki on esiintynyt kotimaisilla festivaaleilla mm. Kuhmon Kamarimusiikissa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Oulun, Mäntän ja Turun musiikkijuhlilla ja Sibelius-Akatemian konserttisarjassa sekä Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Belgiassa, Ranskassa, Englannissa, Itävallassa ja Yhdysvalloissa. Hän on tehnyt radionauhoituksia Yleisradiolle sekä levyttänyt Väinö Raition lauluja Helena Juntusen kanssa. Vuosina 2007-2008 Kytömäki työskenteli kamarimuusikkona norjalaisessa MiNensemblessä. 

Kytömäki asuu Turussa ja työskentelee Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa pianonsoiton ja pianopedagogiikan lehtorina.