Kvinnodagskonsert – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnodagskonsert

Vuxen 15€

Studerande/pensionär 12€

← Alla evenemang

Pia Pajala, sopran, Eveliina Kytömäki, piano

Program

Laura Netzel (1839-1927): Drei lieder op. 44
1. Lied (Emanuel Geibel)
2. Wunsch (Robert Reinick)
3. Gruss (Heinrich Heine)

Heidi Sundblad-Halme (1903-1973):
I jungfru Marie örtagård op. 25 nro 2 (Viola Renvall)
Sången på berget op. 15 nro 5 (Edith Södergran)
Flyg du min dröm op. 19 nro 1 (Bertel Gripenberg)
Keltainen nocturno op. 25 nro 1 (Katri Vala)

Nadia Boulanger (1887-1979): Soir d’hiver (Nadia Boulanger)
Nadia Boulanger/Rauol Pugno: Les heures claires (Émile Verhaeren)
5. C’était en juin
6. Ta bonté
7. Roses de juin
8. S’il arrive jamais

Helvi Leiviskä (1902-1982):
Runolintuni op. 34 nro 1 (Raili Kahilainen)
Sydän op. 13 nro 1 (V. A. Koskenniemi)

Greta Dahlström (1887-1978): 
Vassens visa (Nino Runeberg)
Nattlig Madonna (Edith Södergran)

Aina Korhonen (1869-1943): Zwei Lieder
Lad vaaren komme! (J. P. Jacobsen) 
Traumland (Paul Gutmann)

Kom med och fira Internationella kvinnodagen med en konsert med sånger komponerade av kvinnor. Programmet innehåller ett urval av favoriter från våra egna musikarkiv, t.ex. solosånger av Helvi Leiviskä och Nadia Boulanger. Vi har gjort en del detektivarbete och har kunnat dra nytta av samlingarna i Sibeliusmuseum och Nationalbiblioteket. Två sånger av Aina Korhonen, som komponerade i wagneriansk stil, hittades från Helsingfors kvinnoorkesters notarkiv.

Konserten inleds med tre sånger på tyska av Laura Netzel, en finskfödd sångerska som har gjort sitt livsverk i Stockholm. Laura Netzel publicerade ofta sina verk under pseudonymen N. Lago, för att de skulle tas emot med ett öppet sinne och inte stämplas som sämre försök.

I programmet ingår också en tonsättare som har verkat i Åbo. Greta Dahlström var musiklärare, folkmusiksamlare, körledare och tonsättare. Manuskripten till hennes verk har donerats till Sibeliusmuseums arkiv av hennes son, musikforskaren Fabian Dahlström. Två av dessa sånger är Nattlig Madonna och Vassens visa.

Alla kvinnliga tonsättare som verkade i det föflutna har upplevt fördomar och många slags hinder i sitt kompositionsarbete. Helvi Leiviskäs pianokonsert fick till exempel ett positivt mottagande av en manlig kritiker som skrev ”verket var som en mans tal från början till slut”.

Välkommen att höra mer om kvinnliga tonsättare och att lyssna på deras musik.

Vi ses på konserten!

Hälsn. Pia och Eveliina

Sopranen Pia Pajala uppträder i olika ensembler som duo, kammarmusiker och solist i körer och orkestrar. Pajala har framträtt i scenroller bl.a. som Adriana Lecouvreur i Cileas opera med samma namn, som första damen i Mozarts Trollflöjten, som Donna Elvira i Don Giovanni, som Dorothea i Kyllönens oratorio-opera Unohdetut sankarit, och i ett mångkonstnärligt verk baserat på Maria Callas liv, i regi av danskonstnären Tiina Lindfors från dansteatern Eri.m, dessutom sjöng hon också länge i Finlands nationaloperas extrakör. Pia har uppträtt som opera- och passionsolist med flera finländska dirigenter, bland andra Sakari Oramo, Santtu-Matias Rouvali, Anssi Mattila och Markus Lehtinen.

Pia har sjungit som solist i flera YLE TV1- och Yle Radio-sändningar och har spelat in alla kvinnliga partier i Sibelius scenverk på skivmärket Naxos i en komplett produktion på sex CD:n tillsammans med Åbo filharmoniska orkester och dirigenten Leif Segerstam. Inspelningarna belönades med International Music Awards (IMCA) 2019.

Sopranen Pia Pajala arbetar som lektor i sång vid Åbo konservatorium och förbereder sin doktorsavhandling om sångundervisning vid Åbo universitet. Pia har examen från Åbo konstakademi som sångpedagog, från Åbo universitet som klasslärare och från Sibelius-Akademin som operasångerska.

Eveliina Kytömäki är en mångsidig klaviaturspelare som bland annat spelar cembalo, fortepiano och modernt piano. Kytömäki har studerat piano vid Sibelius-Akademin för Tuija Hakkila, Ilmo Ranta och Jussi Siirala. Hon har också studerat fortepiano och uppförandepraxis vid Cornell University i USA för Malcolm Bilson. Cembalo och continuo har hon studerat vid Yrkeshögskolan Novia för Petteri Pitko.

I Finland har Kytömäki framträtt vid festivaler som Kuhmo kammarmusikfestival, Nyslotts operafestival, Uleåborg-, Mänttä- och Åbo musikfestspel samt vid Sibelius-Akademins konsertserie. Hon har också framträtt i Sverige, Norge, Estland, Belgien, Frankrike, England, Österrike och USA. Hon har gjort radioinspelningar för Yle och spelat in Väinö Raitios sånger med Helena Juntunen. Under 2007-2008 arbetade Kytömäki som kammarmusiker med MiNensemble i Norge.

Kytömäki bor i Åbo och arbetar som lektor i piano och pianopedagogik vid Åbo yrkeshögskola.