Sibbe Live!: Duoilta
16.10.2024 19:00 – 20:00
Peruslippu 15€ (+tilausmaksu)
Opiskelijat/ eläkeläiset/ lapset 12€ (+tilausmaksu)
Krista Leivo, harppu
Visa Turunen, huilu
Ohjelma:
Alan Hovhaness (1911-2000):
Sonaatti huilulle ja harpulle op. 406 (1987) 10′
Prelude
Cantando
Dance
Lullaby
Andante Dolce
Franz Doppler (1821-1883) & Antonia Zamara (1829-1901):
Casilda Fantasia (osia) (1891) 8′
Gabriel Fauré (1845-1924):
Une châtelaine en sa tour, Op.110 (1918) 8′
Huilusoolo 7′
Camille Saint-Saëns (1835-1921):
Fantaisie op. 124 (1907) 14′
Jacques Ibert (1890-1962):
Entr’acte (1935) 4′
Krista Leivo on ranskalaisesta harppumusiikista lumoutunut harpisti ja harpunsoitonopettaja. Huittisten musiikkiopistossa tehtyjen opintojen lisäksi hän on opiskellut harpunsoittoa m.m. Mikko Leistolan, Päivi Severeiden, Isabella Perinin ja Pauliina Kallion johdolla valmistuen 2018 musiikkipedagogiksi Turun Ammattikorkeakoulusta. Tämän jälkeen hän on opiskellut mun muassa Gabriella Bosion, Sue Rothsteinin, Silke Aichhornin ja Tiziana Loin kursseilla. Krista opettaa harpunsoittoa Musiikkiopisto Arkipelagissa ja Turun konservatoriossa. Hänen oppilaistaan noin puolet ovat kouluikäisiä ja puolet aikuisoppilaita. Freelancer-harpistina hän on esiintynyt erityisesti kirkoissa Turun seudulla.
Visa Turunen on työskennellyt huilunopettajana Turun konservatoriossa, Turun seudun musiikkiopistossa, Paraisten musiikkikoulussa, Musiikkiopisto Arkipelagissa, Turun ruotsalaisessa musiikkikoulussa sekä Naantalin musiikkiopistossa. Hän on ollut aktiivinen huilu-kitaraduo Duo Arkipelagissa kitaristi Tuomo Tirrosen kanssa vuodesta 2004. Tämän lisäksi hän on ollut jäsen monissa kokoonpanoissa Turun seudulla, kuten Salonkiorkesteri Volante vuoteen 2012 asti, Turun varusmiessoittokunnassa vuoteen 1989 asti, ja huilu-pianoduo Duo Sonabilessa pianisti Hannu Kyrölän kanssa.
Sonaatti huilulle ja harpulle op. 406 on huilun melodiapätkien ja harpun pelkistettyjen harmonikulkujen muodostama ainutlaatuinen kokonaisuus. Alan Hovhaness oli erittäin tuottelias amerikkalainen säveltäjä, jonka armenialaiset sukujuuret on kuultavissa hänen teoksissaan. Vuonna 1934 hän matkusti vaimonsa kanssa Suomeen tapaamaan suurta esikuvaansa Jean Sibeliusta. Ystävystyttyään he jatkoivat kirjeenvaihtoaan seuraavat kaksikymmentä vuotta ja Hovhaness myös nimesi ensimmäisen tyttärensä Jean Christina Hovhanessiksi hänen kummisetänsä Jean Sibeliuksen mukaan.
Casilda Fantasia on itsenäinen teos, johon on koottu yhteen sävelaiheita Ernst Saxe-Coburg-Gothan oopperasta Casilda. Huilisti-säveltäjä Franz Doppler kirjoitti teoksen yhdessä harpisti Antonio Zamaran kanssa ja tämän yhteistyön myötä teokseen on koottu paljon virtuoottisia sävelkulkuja molemmille soittajille. Tästä laajamuotoisesta ja ilman katkoksia etenevästä teoksesta kuullaan tänään osia.
Une Châtelaine en sa tour op. 110 on Gabriel Faurén sävellys sooloharpulle vuodelta 1918 ja teos on sävelletty harpisti Micheline Kahnille. Teos kuvaa neitoa linnassaan ja sävellyksen otsikko on ote Verlainen runosta Le Bonne Chanson. Tämän lisäksi hän sävelsi sooloharpulle ainoastaan teoksen Impromptu op. 86, joka on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista harpputeoksista. Ehkäpä juuri harppusävellysten vähäisestä määrästä johtuen jo hänen eläessään lukuisat harpistit sovittivat hänen pianomusiikkiaan harpulle. Gabriel Fauré oli ranskalainen impressionistinen säveltäjä, joka uudisti merkittävästä ranskalaista tyyliä säveltää kamarimusiikkia.
Entr’acte huilulle ja harpulle ei ole idiomaattinen harpputeos vaan sitä esitetään usein myös huilun tai viulun ja kitaran muodostamana duona. Teos alkaa hengästyttävällä flamencokitaramusiikista vaikutteita saaneella tanssilla, joka tuo mieleen liikkeitään improvisoiden muuntelevan tanssijan. Harpun serenadinomaisen soolon sekä soitinten yhteisen kadenssin jälkeen kuvitteellisen tanssijan voi nähdä nostavansa kätensä ilmaan ja polkevan jaloillaan tanssilattiaa vauhdin yhä vain kiihtyessä.
Tilausmaksu koskee Lippupisteestä ostettuja lippuja.