Sibbe Live!: Duoafton – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet

Sibbe Live!: Duoafton

16.10.2024 19:00 – 20:00

Ordinariepris 15€ (+serviceavgift)

Studerande/ pensionär/ barn 12€ (+serviceavgift)

← Alla evenemang

Krista Leivo, harpa
Visa Turunen, flöjt

Program:

Alan Hovhaness (1911-2000):
Sonat för flöjt och harpa op. 406 (1987) 10′
Prelude
Cantando
Dance
Lullaby
Andante Dolce

Franz Doppler (1821-1883) & Antonia Zamara (1829-1901):
Casilda Fantasia (osia) (1891) 8′

Gabriel Fauré (1845-1924):
Une châtelaine en sa tour, Op.110 (1918) 8′

Flöjtsolo 7′

Camille Saint-Saëns (1835-1921):
Fantaisie op. 124 (1907) 14′

Jacques Ibert (1890-1962):
Entr’acte (1935) 4′

Krista Leivo är en harpist och harplärare förtrollad av fransk harpmusik. Förutom studier vid Huittisten musiikkiopisto har hon också studerat harpspelande bl.a. under ledning av Mikko Leistola, Päivi Severeide, Isabella Perin och Pauliina Kallio, och utexaminerades som musikpedagog från Åbo Yrkeshögskola år 2018. Efter detta har hon studerat på kurser under bl.a. Gabriella Bosio, Sue Rothstein, Silke Aichhorn och Tiziana Loi. Krista lär ut harpspelande på musikinstitut Arkipelag och Åbo konservatorium. Av hennes studenter är ungefär hälften i skolåldern och hälften vuxenstuderanden. Hon har uppträtt som freelance-harpist speciellt i kyrkor runt om i Åbo.

Visa Turunen har jobbat som lärare i flöjt vid Åbo konservatorium, Åbonejdens musikinstitut, Pargas musikskola, Musikinstitut Arkipelag, Åbo svenska musikskola samt Nådendals musikinstitut. Han har varit aktiv i följt-och gitarrduon Duo Arkipelag med gitarristen Tuomo Tirronen sedan år 2004. Utöver detta har han varit medlem i flera olika sammansättningar i Åbotrakten, som Salongorkester Volante fram till 2012, Åbo garnisons musikkår till 1989, och följt-och pianoduon Duo Sonabile med pianisten Hannu Kyrölä.

Sonat för flöjt och harpa op. 406 är en unik helhet beståendeav flöjtens melodisnuttar och harpans simpla harmoniflöden. Alan Hovhaness var en väldigt produktiv amerikansk kompositör, vars armeniska släktrötter kan höras i hans verk. År 1934 reste han med sin fru till Finland för att träffa sin stora förebild Jean Sibelius. Efter att de blivit vänner fortsatte de brevväxla i 20 år, och Hovhaness döpte även sin första dotter till Jean Christina Hovhaness, efter hennes gudfar Jean Sibelius.

Casilda Fantasia är ett självständigt verk, där motiv från Ernst Saxe-Coburg-Gothans opera Casilda samlas. Flöjtisten ochkompositören Franz Doppler skrev verket tillsammans med harpisten Antonio Zamara, och tack vare samarbetet har man i verket samlat många virtuosa tonföljder för de båda instrumentalisterna. Idag får vi höra delar från detta omfångsrika och avbrottslösa verk.

Une Châtelaine en sa tour op. 110 är Gabriel Fauréns komposition för soloharpa från 1918. Verket komponerades för harpisten Micheline Kahn. Verket beskriver en dam i sitt slott, och titeln på kompositionen är ett utdrag ur Verlaines dikt Le Bonne Chanson. Utöver detta verk komponerade han bara ett annat för soloharpa: Impromptu op. 86, som är ett av världens mest kända verk för harpa. Redan när han ännu levde spelade många harpister hans pianokompositioner på harpa, kanske på grund av de få harpkompositioner som fanns. Gabriel Fauré var en fransk impressionistisk kompositör, som förnyade den franska stilen att komponera kammarmusik på ett betydande sätt.

Entr’acte för flöjt och harpa är inte ett idiomatiskt verk för harpa, utan det framförs också ofta som duo med flöjt eller fjol och gitarr. Verket inleds med en hisnande dans med influenser från flamencogitarrmusiken, som får en att tänka på en dansares improviserade rörelser. Efter harpans serenadliknande solo och instrumentens gemensamma kadens kan man se den fiktiva dansaren lyfta händerna i luften och stampa med fötterna i dansgolvet då farten bara ökar.


Serviceavgiften gäller biljetter köpta på Lippupiste.