Sibbe Live!: Blockflöjtsguru – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet

Sibbe Live!: Blockflöjtsguru

Eero Saunamäki, blockflöjter

Många tänker på blockflöjten som en gräddfärgad plastvisselpipa som man spelar lite ostämt under skolans vårfest. Blockflöjten är dock i händerna på ett proffs ett mycket mångsidigt och fascinerande instrument med en historia som sträcker sig nästan tusen år tillbaka i tiden. Blockflöjten är det mest missförstådda instrumentet i världen! 

Eero Saunamäki har arbetat som professionell blockflöjtist i 20 år. Saunamäki har uppträtt många gånger som solist för symfoniorkestrar, uruppfört tiotals verk och är välkänd för sina framträdanden bl.a. under Festen på Slottet. Förutom kammarmusikfestivaler, klubbar och inspelningar kan man höra Saunamäkis musik i filmer, datorspel och på hans egen YouTube-kanal. Saunamäki undervisar i blockflöjt vid Sibelius-Akademin vid Konstuniversitetet och arbetar med rytmmusik, bland annat i Kaartin Combo. Saunamäkis musikaliska bakgrund är mycket mångsidig och hans mål är att använda sina färdigheter och sin personlighet för att främja blockflöjten på ett positivt sätt. 

I den en timme långa föreställningen går Eero Saunamäki igenom blockflöjtens historia från medeltiden till samtiden. I föreställningen spelas verk och ges bakgrund till dem genom att berätta historier relaterade till musikerns egen personliga historia samt blockflöjtens historia och den musik som spelas på den. Berättelsen utforskar medeltida gycklare, de adliga hoven i Centraleuropa, blockflöjtens guldålder i början av 1700-talet, samt nutida uppfattningar om blockflöjten som ett skol- och nutida musikinstrument. Tio olika typer av blockflöjter används, från den lilla garkleinblockflöjten till den stora kontrabasblockflöjten. 

Visste du att världens största blockflöjt är över tre meter hög? Eller att en blockflöjt användes för att lära burfåglar att sjunga på 1700-talet? Man kan beatboxa med en blockflöjt och spela popmusik på den – Med Blockflöjtsguru-konceptet vill Saunamäki förvåna människor likt en trollkarl med sina trick genom att lyfta fram blockflöjtens positiva egenskaper. 

eerosaunamaki.fi

youtube.com//eerosaunamaki

instagram.com/eerosaunamaki

facebook.com/eerosaunamakimuusikko/