Orglar, elektricitet och teosofi har en framträdande roll i den nya utställningen i Sibeliusmuseum   – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet
← Tillbaka

Orglar, elektricitet och teosofi har en framträdande roll i den nya utställningen i Sibeliusmuseum  

07.10.2024

Juhani Pohjanmies spelar pianokantele.
Juhani Pohjanmies

Finlands mest produktiva instrumentuppfinnare, Pekka Ervasts hovkompositör, designer av cirka 80 orglar och mycket mer. Sibeliusmuseums nya utställning Orglar, kanteler och lite sci-fi – J. Pohjanmies lyfter upp Juhani Pohjanmies mångsidiga livsverk. Utställningen öppnar den 9 oktober.  

Juhani Pohjanmies (1893–1959) var en musiker, organist, orgeldesigner, kompositör, körledare, instrumentuppfinnare, musikhandlare, musiklärare, konsertkritiker, konstnär, författare och filosof. Han uppfann och byggde närmare 30 nya instrument och av dessa ungefär 50 olika modeller. Pohjanmies var en av de första finländarna som prövade på att sammankoppla elektricitet och instrument. Därtill utvecklade han många enkla skolinstrument för att göra musicerandet tillgängligt för så många som möjligt. 

För senare generationer är Pohjanmies mest kända verk troligen Kuubalainen serenadi (Kubansk serenad) komponerad på basen av Unto Koskelas dikt. Även de kända julsångerna Talvi-iltana och Tule rakkaus ihmisrintaan är Pohjanmies kompositioner.  

En stor del av instrumenten som Pohjanmies uppfann är idag en del av Sibeliusmuseums samlingar. Utställningsbesökaren får även prova på att spela på några av dem – här kan nämnas till exempel Pohjanmies pianokantele som kombinerar kantelesträngar med pianotangenter. Publiken får också bekanta sig med Pohjanmies skriftliga produktion och av teosofi influerade andlig värld samt förstås lyssna på hans kompositioner. Helheten erbjuder en bred överblick över Pohjanmies ytterst produktiva liv, som hittills förblivit okänt för den stora allmänheten.  

Utställningen kommer också att synas i Sibeliusmuseums konsertutbud under hösten och våren.  

Utställningen Orglar, kanteler och lite sci-fi – J. Pohjanmies pågår 9.10.2024–1.6.2025. 

Tilläggsinformation: 
Utställningsamanuens Ilona Vanhakartano
050 339 6070
ilona.vanhakartano@stiftelsenabo.fi