Fredagar på Sibbe: Astro Can Caravan – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet

Fredagar på Sibbe: Astro Can Caravan

Vuxen 25€

Studerande/ pensionär 15€

← Alla evenemang

Astro Can Caravan är ett ”musikband från världsalltet” som bildades i Kuopio år 2001. Det är ursprungligen inspirerat av det amerikanska bandet Sun Ra And His Arkestra. Ensemblen växte snabbt då alla bekanta blåsare och trumslagare lockades med, och som störst uppträdde bandet med upp till 18 medlemmar på scenen. Under årens lopp har karavanen samlat mer än 50 musiker, varav många hör till de främsta namnen inom jazz och alternativ musik i landet. Astro Can Caravan har släppt fyra album och uppträtt på festivaler som Tampere Jazz Happening, Flow och Sideways.  

Förutom att bandet uppträder hela ugnsfärska albumet Astral Projections får vi höra AstroPreacher uppträda finska översättningar av afroamerikanska poeter (Amiri Baraka, bell hooks, Sun Ra, Sonia Sanchez) som ”ackompanjeras” av Astro-bandet.

Otto Eskelinen, altsaxofon, flöjt 
 
Bandets primus motor, den huvudsakliga kompositören och arrangören. Förutom sina många mindre och större ensembler har denne mästare på blåsinstrument också komponerat mycket musik för teater, dans, cirkus, film, etc… 

Faarao Pirttikangas, gitarr, synt  
 
Förutom Astro har Pirttikangas erövrat världen med sitt originella gitarrspel och sång i deltabluesfunkbandet Cosmo Jones Beat Machine och i den mer folkliga musikstilen som Faarao, både solo och med sitt band Kuhmalahden Nuubialaiset. I Astro kan han till och med höras som synthesizersolist. 

Tomi Kosonen – tenorsaxofon 

Kosonen är mest känd för sitt arbete i synthesizer-discobandet Aavikko, men du kanske också har sett honom spela saxofon i ett rockband, vrida en sampler på en rapkonsert eller framföra en samtida danskomposition som han komponerat på gitarr. 

Pauli Lyytinen – sopran- och tenorsaxofon 

Den prisbelönte saxofonisten är känd som ledare för många av sina egna band, men också som solist i ensembler som Raoul Bjorkenheim eCsTaSy. Även om Lyytinen också har varit med i Astro Can Caravan i över 20 år, är det först nu som hans kompositioner kan höras i Astro. 

Ville Huovinen – barytonsaxofon.                                                               

Kuopio-födde Ville Huovinens barytonsaxofon ger skarphet, glöd och sväng till bandets sound. Som dagsarbete spelar Ville saxofon i flygvapnets musikkår. 

Erno Haukkala – trombon, flöjt. 
Etablerade trombonisten Haukkala har förmodligen spelat i så många band att han inte ens själv kommer ihåg. De mest betydande är nog åtminstone Alamaailman Vasarat, Soul Captain Band, Asa & Jätkäjätkät och Nicole Willis & Soul Investigators. 

Eero Savela – trumpet. 
Savela och hans trumpet har oftast varit där Haukkala och hans trombon, och bildade tillsammans den legendariska Eero & Erno bleckblåssektionen. Han har också spelat och komponerat mångsidigt, allt från barnmusik till jazz och från cirkus till radioteater. År 2009 tog Savela över basistens uppgifter i Astro Can Caravan på tuba. 

Janne Mathlin – trummor 
Janne Mathlin har arbetat som musiker i olika band, teaterprojekt och TV-produktioner. Han har också arbetat som pedagog på olika musikskolor. Under de senaste åren har Mathlin arbetat med de långvariga musikerna Tuomari Nurmio och Eero Raittinen i bandet Knucklebone Oscar, som huvudsakligen spelar gospel och blues. Mathlin anslöt sig till Astro Can Caravan år 2019. 

Arttu Hasu – bas

Den älskade basisten Arttu Hasu har turnerat på världens klubbar med indiebandet Rubik och på de största scenerna i Finland med Lauri Tähkäs band. Han var den ursprungliga basisten i Astro 2001 och skrev många av våra tidiga låtar. Det är ett nöje att ha honom tillbaka i vår besättning efter många år.