Hazelius Hedin – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet

Hazelius Hedin

Vuxen 20€

Studerande/ pensionär 15€

← Alla evenemang

Johan Hedin och Esbjörn Hazelius står var för sig bland Sveriges främsta folkmusiker av idag. Tillsammans har de i duon Hazelius Hedin under snart 14 år hänfört publiken med sitt täta samspel och sina innerliga tolkningar av folksånger och danslåtar.

Hazelius Hedin släpper nu sitt 4e album ”Silverdalen”!

Med klangerna från nyckelharpa, cittern, gitarr och violino d’amore tillsammans med Esbjörns hjärtevärmande sångstämma frammanar Hazelius Hedin här sin omisskännliga, djupt berörande version av den svenska folkmusiken, och bjuder lyssnaren en vindlande resa genom gränslandet mellan förr och nutid. Låtarna spelades in i en faluröd stuga i nordligaste Småland under 2021, och utgjorde under torrperioden ett efterlängtat utlopp för allt det under pandemin ackumulerade spelsuget.

Albumet består av en samling sånger och instrumentallåtar från vitt skilda tidsåldrar: – En ballad med rötter i medeltiden, en bondeskröna och en handfull danslåtar från 17- och 1800-talen, skapar jämte färska kompositioner, en nytonsatt emigrantvisa samt folkversionen av Peps Perssons ”Främmande” en befriande spännvid. I visan ”Wrångel” möter vi bonden som ställs inför pigans orimliga lönekrav om oxar, guldringar, stora mängder rusdrycker och nattliga sängsällskap. ”Den som frisker är och sund”, vars urspung kan härledas till en psalm från 1600-talet, är överraskande dagsaktuell med sitt tema om vikten av att hålla sig vid god hälsa. En vacker instrumentallåt i “Wigrensviten” ur klockaren Erik Johan Wigrens notbok från 1809 förbryllar med sitt okända ursprung. Bland albumets drivigare låtar hörs bl.a. de två vilda ”Jämtlåtarna”, “Josefinas Brudpolska” samt en nyskriven schottis tillängnad ”vem som helst”. ”Östra Rydspolskorna” spelades högtidligen in på två gamla svenskbyggda instrument som nästan aldrig tillåts lämna sina hem:  En sällsynt kontrabasharpa från 1787 i samklang med en femkörig lutgitarr byggd av Herman Carlsson Levin 1928. Albumet Silverdalen bär sitt namn efter den luftig och sirlig menuetten med samma titel, komponerad av Esbjörn för soprannyckelharpa och gitarr. I likhet med tidigare utgivningar utgörs inspelningarna på Silverdalen enbart av levande tagningar från dessa båda musikers naturliga, akustiska klangvärldar, som det låter “på riktigt”. D.v.s inga overdubs, gästmusiker eller specialeffekter.

Lite om tidigare utgivningar:

Med sitt första album “Om Du Ville Människa Heta” (2011) utsågs duon till “Årets grupp” på Folk- och Världsmusikgalan 2012. Också deras andra album “Sunnan” (2014) fick ett varmt mottagande och listades i Sverige som ett av årets mest kritikerrosade album, alla kategorier och nationaliteter. På sitt tredje album Jorland (2018) finns texter om tro, hopp och kärlek, om folks slit och strävanden, om emigration och avsked. “Jorland” nominerades till Grammis i kategorin Årets Folkmusik.

Esbjörn Hazelius – sång, cittern, violino d’amore och gitarr

Sångaren, multi-instrumentalisten och låtskrivaren Esbjörn Hazelius har i nära 30 år turnerat Sverige och världen runt med sin djupa, varma stämma och sitt strängspel. Han har bl.a. medverkat i grupperna Quilty, Jul i Folkton, Eitre, och även verkat som musikalisk motor, producent och kapellmästare bakom artister som Sofia Karlsson och Tomas Ledin. Esbjörn har medverkat på ca 100 skivproduktioner, och har i flera sammanhang belönats med nomineringar och priser från Grammisgalan, Folk-& Världsmusikgalan och Manifestgalan. Esbjörn har även synts som konstnärlig ledare för Stockholm Folk Festival och som Artist in Residence vid Malmö Musikhögskola.

Johan Hedin –Nyckelharpa, oktavnyckelharpa och sång

Johan Hedin är en världsturnerande nyckelharpspelare och låtskrivare som blivit förebild för många genom sitt sätt att hantera sitt instrument. Han är aktiv som medlem och initiativtagare till folk/barockensemblen Silfver och världsmusikgruppen Bazar Blå, samt framträder tillsammans med konsertorganisten Gunnar Idenstam och har tidigare samarbetat med Ale Möller, Jonas Knutsson m.fl. Johan har spelat in ett tjugotal plattor varav två soloalbum i eget namn.

Dörrar 17.30.

Ett Axplock ur 14 år med Hazelius Hedin:

2008 gav Hazelius Hedin sin allra första konsert på Izzy Youngs Folklore Centrum på Söder i Stockholm.

2008 gör de en direktsänd konsert för Westdeutscher Rundfunk i Tyskland.

2009 bjöds duon in till ett kultursamarbete mellan svensk och vietnamesisk musik i operahuset i Hanoi.

2009 gästade de festivalen EBU Contemporary Folk i Köln med en egen konsert som radiosändes i de Europeiska länderna.

2011 Gör de festivalturné i Norge med framträdanden i Ål, Førde, Bø, Voss, Målselv, Masfjorden, Bergen samt Riksscenen i Oslo.

2011 släpptes första plattan ”Om du ville människa heta”.

2012 framträdde Hazelius Hedin vid Polarprisutdelningen i Stockholm och hyllade pristagarna Paul Simon och Yo-yo Ma.

2012 fick de priset ”Årets grupp” på Folk- och Världsmusikgalan.

2012 gästade duon SVT’s livesändning från Skansen i Stockholm ”Allsångsscenen är din: Tomas Ledin”.

2012 spelar de på Peace & Love i Borlänge.

2013 producerade Esbjörn grammis-vinnande albumet Höga Kusten med artisten Tomas Ledin. Hazelius Hedin medverkade som musiker på albumet och turnéer i Skandinavien.

2013 bjöds de in att spela i Wiens konserthus samt på festivalen Celtic Colours i Canada.

2014 blev andra plattan ”Sunnan” utnämnd till ett av kritikernas bästa album under året, alla kategorier

2015 gästade duon konserthus i städer som Dublin. Oslo, Köpenhamn, Stockholm, Göteborg och Uppsala.

2015 gav de en konsert tillsammans med Göteborgs symfoniorkester.

2016 turnerade Hazelius Hedin med kammarorkestern Musica Vitae, under ledning av Karl Johan Ankarblom.

2017 spelade duon på många ställen runt om i Skandinavien och spelar in kommande platta.

2018 gjorde de sin längre turné i Tyskland.

2018 släpptes tredje plattan “Jorland”.

2019 Grammisnominerades Hazelius Hedin för plattan ”Jorland”.

2022 Hazelius Hedin turnerar i Danmark, Polen, Finland, Sverige och Norge

2022 Släpps albumet SILVERDALEN